Takiego sernika krakowskiego nie robi nawet babcia! Sekret opiera się na proporcjach i nabiale

Fikuśne receptury z karmelem, orzeszkami czy galaretkami to jedno, jednak korona należy do klasyki. Mowa tu o serniku krakowskim, którego przepis jest w wielu domach przekazywany z pokolenia na pokolenie. To właśnie czyni go wyjątkowym, podobnie jak swojski, prosty skład i wyśmienita jakość sera - ale więcej szczegółów zdradzamy poniżej.

30 lipca wypada Międzynarodowy Dzień Sernika, a to doskonały moment, by uczcić naszą słodką dumę narodową jaką bez dwóch zdań jest sernik krakowski. Wyśmienite ciasto na bazie wielokrotnie zmielonego twarogu, niemalże rozpływa się w ustach i rozpieszcza wszystkie zmysły. Perfekcyjny efekt gwarantuje sprawdzony przepis i sprytna sztuczka z nabiałem. 

Sernik krakowski to nie lada gratka - szczególnie w tradycyjnej wersji 

Sernik krakowski to klasyka gatunku. W smaku przeważa twaróg, który nie jest napowietrzony i lekki jak obłoczek niczym w tym nowojorkim - nic z tych rzeczy. Ser jest twardy i zbity, jednak to właśnie czyni go wyjątkowym. Kolejną ważną zasadą jest jakość nabiału. Można oczywiście sięgnąć po ser z wiaderka, jednak ten samodzielnie i wielokrotnie zmielony będzie tutaj znacznie lepszym wyborem. 

Warto podkreślić także fakt, iż sernik krakowski to odmiana sernika wiedeńskiego. Nasza rodzima wersja jest jednak mocno wzbogacona o bakalie, a szczególnie rodzynki, o które często toczy się spór przy świątecznym stole czy rodzinnych spotkaniach. Jedno jest jednak pewne - to kultowe ciasto, które smakuje obłędnie i warto je spróbować przygotować samodzielnie. 

Zobacz wideo Przepis na sernik królewski - klasyczny, kultowy, przepyszny!

Przepis na tradycyjny sernik krakowski z hojną porcją rodzynek 

Składniki na kruchy spód: 

  • 350 g mąki,
  • 170 g masła,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • pół szklanki cukru,
  • jajko,
  • 2 żółtka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa serowa: 

  • 1 kg tłustego twarogu na sernik,
  • 100 g masła,
  • 8 żółtek,
  • 5 białek,
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa i cytrynowa do smaku,
  • sok z cytryny,
  • lukier lub cukier puder do dekoracji. 

Sposób przygotowania:

  1. Na początek spód. Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Następnie wbij jajko i dwa żółtka a na koniec dodaj zimne, pokrojone na kawałki masło. Składniki posiekaj nożem, a następnie energicznie zagniataj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  2. Kulę ciasta zawiń w folię, lekko ją spłaszcz i włóż do lodówki na pół godziny. 
  3. Teraz pora na masę serową. Połowę żółtek ubij z dodatkiem cukru na jasną, puszystą masę. Potem dodawaj kolejne żółtka i cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawaj stopniowo twaróg i masło.
  4. Kolejnym etapem jest stopniowe wsypywanie mąki i bakalii. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek, całość delikatnie wymieszaj szpatułką. 
  5. Ciasto rozwałkuj i wyłóż w formie. Na spód wyłóż masę serową. 
  6. Wskazówka - z nadmiaru ciasta warto zrobić wałeczki i udekorować nimi wierzch ciasta - wówczas tradycja będzie zachowana w 100 procentach. 
  7. Sernik piecz 55 minut w 180 stopniach C. Wystygnięty sernik krakowski polukruj lub posyp cukrem pudrem. 
Więcej o: