Ten sernik zrobisz w 30 minut. Potrzebujesz tylko 3 składniki. Każdy będzie pytać o przepis

Sernik kocha każdy, jednak jego forma różni się w zależności od wykorzystanego przepisu. Rozróżniamy jego kilka rodzajów, ale bez wątpienia każda jest przepyszna. Jednak w takiej formie zna go mało kto. Jest puszysty jak chmurka, a smak ma delikatny i słodki.
Zobacz wideo Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami - idealny deser na lato

Sernik to wypiek, za którym wiele osób szaleje. Nic dziwnego, ponieważ jego kremowa i puszysta konsystencja może podbić serca nawet tych, którzy nie przepadają za ciastami. Można wyróżnić kilka rodzajów tego ciasta i każda z nich jest nieziemsko dobra. Znany jest nam sernik na zimno, pieczony, pieczony w kąpieli wodnej, z bakaliami, owocami i innymi różnościami. Oprócz standardowych wypieków wyróżniamy także te, które przychodzą do nas z różnych zakątków świata. Dziś chcemy pokazać sernik ze wschodu, a dokładniej sernik japoński.

Sernik japoński charakteryzuje się ciekawym sposobem przygotowywania. Nie tylko nie wymaga dużej ilości składników, a również piecze się go w dość niskiej temperaturze, z dodatkiem wody.

Przepis na sernik z trzech składników

Składniki

  • 3 jajka,
  • 120 g białej czekolady,
  • 120 g serka śmietankowego typu Philadelphia.

Sposób przygotowania

  1. Białka oddziel od żółtek. Te pierwsze ubij na sztywną pianę. 
  2. Czekoladę podziel na mniejsze kawałki, umieść w miseczce i rozpuść w kąpieli wodnej. Gotową zostaw do ostudzenia.
  3. Do przygotowanej czekolady wrzuć serek śmietankowy i energicznie wymieszaj. Następnie powoli dodawaj żółtka, wszystko dobrze zmiksuj do połączenia. Na sam koniec dodaj wcześniej ubitą pianę z białek i wymieszaj za pomocą szpatułki.
  4. Tak przygotowaną masę przełóż do natłuszczonej formy. Kolejnym krokiem jest zanurzenie blaszki w naczyniu z wodą i włożenie jej do nagrzanego piekarnika.
  5. Ciasto piecz przez 15 minut w 170°C, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz przez kolejne 15 minut.
  6. Po tym czasie wyłącz urządzenie i pozostaw wypiek do ostudzenia. Gdy będzie zimy posyp go cukrem pudrem i udekoruj świeżymi owocami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.