Delikatny sernik krakowski. Ciasto, które zawsze wychodzi. Wykorzystaj ten trik, a będzie rozpływało się w ustach
Sernik krakowski to jedno z tradycyjnych ciast, jakie można przygotować na święta wielkanocne. Aby upiec idealne, lekkie ciasto o fenomenalnym smaku, wystarczy trzymać się naszego przepisu. Gotowe ciasto można ozdobić lukrem.
Szukasz przepisu na nieziemski sernik? Wypróbuj przepis, który nie tylko zasmakuje domownikom i gościom, ale i będzie idealnym ciastem na Wielkanoc. Sernik krakowski o idealnej delikatnej konsystencji przygotujesz w kilku prostych krokach.
Zobacz wideo Przepis na idealny żurek
Przepis na sernik krakowski. Delikatne ciasto, które zachwyci gości
Składniki:
Na kruche ciasto:
- szklanka mąki pszennej,
- trzy czwarte kostki masła,
- dwa żółtka,
- pół szklanki cukru,
Na masę serową:
- kilogram twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego,
- pół szklanki śmietanki kremówki,
- cztery jajka,
- szklanka cukru pudru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- trzy płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
- garść rodzynek.
Gotowy sernik udekoruj lukrem z cukru pudru i soku z cytryny
Przygotowanie:
- Zagnieć jednolitą masę na kruche ciasto z mąki pszennej, masła, żółtek i cukru. Gotową masę zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
- Przygotuj formę na ciasto. Oddziel jedną trzecią ciasta. Z reszty wyklej dno i ponakłuwaj ciasto widelcem.
- Wstaw blachę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na jeden kwadrans.
- Przygotuj masę serową. Twaróg zmiel dwukrotnie. Wymieszaj go ze śmietaną i mąką ziemniaczaną.
- Oddziel żółtka od białek - żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką, jasną masę. Na mniejszych obrotach dodawaj partiami ser ze śmietaną i mąką. Następnie ubij białka na sztywną pianę i wmieszaj je do masy. Ten trik sprawi, że ciasto nabierze lekkości i delikatności. Na koniec wsyp rodzynki i wymieszaj dokładnie całość.
- Wyłóż masę serową na upieczone kruche ciasto.
- Pozostałą część ciasta rozwałkuj i podziel na wąskie paski. Ułóż je na masie serowej tak, aby powstała kratka. Wierzch ciasta posmaruj żółtkiem.
- Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na jedną godzinę. Ciasto powinno się studzić przy uchylonych drzwiczkach. Sernik można udekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl