Delikatny sernik krakowski. Ciasto, które zawsze wychodzi. Wykorzystaj ten trik, a będzie rozpływało się w ustach

Sernik krakowski to jedno z tradycyjnych ciast, jakie można przygotować na święta wielkanocne. Aby upiec idealne, lekkie ciasto o fenomenalnym smaku, wystarczy trzymać się naszego przepisu. Gotowe ciasto można ozdobić lukrem.

Szukasz przepisu na nieziemski sernik? Wypróbuj przepis, który nie tylko zasmakuje domownikom i gościom, ale i będzie idealnym ciastem na Wielkanoc. Sernik krakowski o idealnej delikatnej konsystencji przygotujesz w kilku prostych krokach.

Zobacz wideo Przepis na idealny żurek

Przepis na sernik krakowski. Delikatne ciasto, które zachwyci gości

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • szklanka mąki pszennej,
  • trzy czwarte kostki masła,
  • dwa żółtka,
  • pół szklanki cukru,

Na masę serową:

  • kilogram twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego,
  • pół szklanki śmietanki kremówki,
  • cztery jajka,
  • szklanka cukru pudru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • trzy płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • garść rodzynek.

Gotowy sernik udekoruj lukrem z cukru pudru i soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Zagnieć jednolitą masę na kruche ciasto z mąki pszennej, masła, żółtek i cukru. Gotową masę zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
  2. Przygotuj formę na ciasto. Oddziel jedną trzecią ciasta. Z reszty wyklej dno i ponakłuwaj ciasto widelcem.
  3. Wstaw blachę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na jeden kwadrans.
  4. Przygotuj masę serową. Twaróg zmiel dwukrotnie. Wymieszaj go ze śmietaną i mąką ziemniaczaną. 
  5. Oddziel żółtka od białek - żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką, jasną masę. Na mniejszych obrotach dodawaj partiami ser ze śmietaną i mąką. Następnie ubij białka na sztywną pianę i wmieszaj je do masy. Ten trik sprawi, że ciasto nabierze lekkości i delikatności. Na koniec wsyp rodzynki i wymieszaj dokładnie całość.
  6. Wyłóż masę serową na upieczone kruche ciasto.
  7. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i podziel na wąskie paski. Ułóż je na masie serowej tak, aby powstała kratka. Wierzch ciasta posmaruj żółtkiem.
  8. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na jedną godzinę. Ciasto powinno się studzić przy uchylonych drzwiczkach. Sernik można udekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.

 Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.