Sernik krakowski to jedno z tradycyjnych ciast, jakie można przygotować na święta wielkanocne. Aby upiec idealne, lekkie ciasto o fenomenalnym smaku, wystarczy trzymać się naszego przepisu. Gotowe ciasto można ozdobić lukrem.
Fot. Joanna Dzikowska / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Szukasz przepisu na nieziemski sernik? Wypróbuj przepis, który nie tylko zasmakuje domownikom i gościom, ale i będzie idealnym ciastem na Wielkanoc. Sernik krakowski o idealnej delikatnej konsystencji przygotujesz w kilku prostych krokach.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na idealny żurek
Przepis na sernik krakowski. Delikatne ciasto, które zachwyci gości
kilogram twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego,
pół szklanki śmietanki kremówki,
cztery jajka,
szklanka cukru pudru,
łyżeczka cukru waniliowego,
trzy płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
garść rodzynek.
Gotowy sernik udekoruj lukrem z cukru pudru i soku z cytryny
Przygotowanie:
Zagnieć jednolitą masę na kruche ciasto z mąki pszennej, masła, żółtek i cukru. Gotową masę zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Przygotuj formę na ciasto. Oddziel jedną trzecią ciasta. Z reszty wyklej dno i ponakłuwaj ciasto widelcem.
Wstaw blachę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na jeden kwadrans.
Przygotuj masę serową. Twaróg zmiel dwukrotnie. Wymieszaj go ze śmietaną i mąką ziemniaczaną.
Oddziel żółtka od białek - żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką, jasną masę. Na mniejszych obrotach dodawaj partiami ser ze śmietaną i mąką. Następnie ubij białka na sztywną pianę i wmieszaj je do masy. Ten trik sprawi, że ciasto nabierze lekkości i delikatności. Na koniec wsyp rodzynki i wymieszaj dokładnie całość.
Wyłóż masę serową na upieczone kruche ciasto.
Pozostałą część ciasta rozwałkuj i podziel na wąskie paski. Ułóż je na masie serowej tak, aby powstała kratka. Wierzch ciasta posmaruj żółtkiem.
Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na jedną godzinę. Ciasto powinno się studzić przy uchylonych drzwiczkach. Sernik można udekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl