Przedstawiamy prosty przepis na golonkę z chrupiącą skórką. To tradycyjne danie kuchni polskiej można przygotować w kilku prostych krokach. Co zrobić, żeby miała doskonały smak? Warto trzymać się kilku zasad.
Fot. haraldheuser/Pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Podajemy przepis na królową polskich dań mięsnych. Golonka to dość pracochłonne danie, ale jej finalny smak rekompensuje włożone starania. Tajemnicą jej doskonałego smaku, chrupiącej skórki i przepięknego koloru będzie specjalna marynata przygotowana z miodu, musztardy, octu balsamicznego, pieprzu cayenne i kminku.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni
Golonka smakuje najlepiej z ziemniakami i surówką z kapusty
Przygotowanie:
Wyjmij ząbki czosnku z łupin i przeciśnij przez praskę.
Umyj i oczyść golonkę. Zalej ją wodą i zagotuj. Dodaj przyprawy: ziarna pieprzu, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, połowę czosnku i sól. Gotuj całość przez około półtorej godziny na małym ogniu.
Obierz, umyj ziemniaki i gotuj je przez dziesięć minut w osolonej wodzie. Umyj paprykę, pokrój ją w mniejsze kawałki i wymieszaj z ugotowanymi ziemniakami. Dodaj resztę czosnku, rozmaryn, polej całość odrobiną oliwy, posyp solą i pieprzem.
Miód połącz z musztardą, octem balsamicznym, pieprzem cayenne i kminkiem.
Ugotowaną golonkę wyłóż na blasze z papierem do pieczenia, ponacinaj z wierzchu, polej ją mieszanką z miodu i przypraw. Piecz przez około trzy kwadranse razem z ziemniakami w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl