• Link został skopiowany

Sekret chrupiącej skórki golonki tkwi w specjalnej metodzie. Usłyszysz tylko "ochy" i "achy"

Przedstawiamy prosty przepis na golonkę z chrupiącą skórką. To tradycyjne danie kuchni polskiej można przygotować w kilku prostych krokach. Co zrobić, żeby miała doskonały smak? Warto trzymać się kilku zasad.
Golonka (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. haraldheuser/Pixabay

Podajemy przepis na królową polskich dań mięsnych. Golonka to dość pracochłonne danie, ale jej finalny smak rekompensuje włożone starania. Tajemnicą jej doskonałego smaku, chrupiącej skórki i przepięknego koloru będzie specjalna marynata przygotowana z miodu, musztardy, octu balsamicznego, pieprzu cayenne i kminku.    

Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Przepis na golonkę z chrupiącą skórką

Składniki:

  • golonka,
  • kilogram ziemniaków,
  • czerwona papryka,
  • główka czosnku,
  • suszony rozmaryn,
  • pięć liści laurowych,
  • siedem ziaren ziela angielskiego,
  • dziesięć ziaren pieprzu,
  • pół szklanki płynnego miodu,
  • oliwa,
  • ocet balsamiczny,
  • kilka łyżek musztardy,
  • łyżeczka pieprzu cayenne,
  • łyżeczka kminku,
  • sól i pieprz do smaku.

Golonka smakuje najlepiej z ziemniakami i surówką z kapusty

Przygotowanie:

  1. Wyjmij ząbki czosnku z łupin i przeciśnij przez praskę. 
  2. Umyj i oczyść golonkę. Zalej ją wodą i zagotuj. Dodaj przyprawy: ziarna pieprzu, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, połowę czosnku i sól. Gotuj całość przez około półtorej godziny na małym ogniu.
  3. Obierz, umyj ziemniaki i gotuj je przez dziesięć minut w osolonej wodzie. Umyj paprykę, pokrój ją w mniejsze kawałki i wymieszaj z ugotowanymi ziemniakami. Dodaj resztę czosnku, rozmaryn, polej całość odrobiną oliwy, posyp solą i pieprzem.
  4. Miód połącz z musztardą, octem balsamicznym, pieprzem cayenne i kminkiem. 
  5. Ugotowaną golonkę wyłóż na blasze z papierem do pieczenia, ponacinaj z wierzchu, polej ją mieszanką z miodu i przypraw. Piecz przez około trzy kwadranse razem z ziemniakami w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: