Sekret chrupiącej skórki golonki tkwi w specjalnej metodzie. Usłyszysz tylko "ochy" i "achy"

Przedstawiamy prosty przepis na golonkę z chrupiącą skórką. To tradycyjne danie kuchni polskiej można przygotować w kilku prostych krokach. Co zrobić, żeby miała doskonały smak? Warto trzymać się kilku zasad.

Podajemy przepis na królową polskich dań mięsnych. Golonka to dość pracochłonne danie, ale jej finalny smak rekompensuje włożone starania. Tajemnicą jej doskonałego smaku, chrupiącej skórki i przepięknego koloru będzie specjalna marynata przygotowana z miodu, musztardy, octu balsamicznego, pieprzu cayenne i kminku.    

Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Przepis na golonkę z chrupiącą skórką

Składniki:

  • golonka,
  • kilogram ziemniaków,
  • czerwona papryka,
  • główka czosnku,
  • suszony rozmaryn,
  • pięć liści laurowych,
  • siedem ziaren ziela angielskiego,
  • dziesięć ziaren pieprzu,
  • pół szklanki płynnego miodu,
  • oliwa,
  • ocet balsamiczny,
  • kilka łyżek musztardy,
  • łyżeczka pieprzu cayenne,
  • łyżeczka kminku,
  • sól i pieprz do smaku.

Golonka smakuje najlepiej z ziemniakami i surówką z kapusty

Przygotowanie:

  1. Wyjmij ząbki czosnku z łupin i przeciśnij przez praskę. 
  2. Umyj i oczyść golonkę. Zalej ją wodą i zagotuj. Dodaj przyprawy: ziarna pieprzu, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, połowę czosnku i sól. Gotuj całość przez około półtorej godziny na małym ogniu.
  3. Obierz, umyj ziemniaki i gotuj je przez dziesięć minut w osolonej wodzie. Umyj paprykę, pokrój ją w mniejsze kawałki i wymieszaj z ugotowanymi ziemniakami. Dodaj resztę czosnku, rozmaryn, polej całość odrobiną oliwy, posyp solą i pieprzem.
  4. Miód połącz z musztardą, octem balsamicznym, pieprzem cayenne i kminkiem. 
  5. Ugotowaną golonkę wyłóż na blasze z papierem do pieczenia, ponacinaj z wierzchu, polej ją mieszanką z miodu i przypraw. Piecz przez około trzy kwadranse razem z ziemniakami w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: