Racuszki - przepis na szybkie śniadanie. Będą puszyste i delikatne i to bez proszku do pieczenia

Racuszki to zawsze dobry pomysł, bez znaczenia, czy chcesz przygotować szybkie i smaczne śniadanie, lunch do pracy, czy słodki podwieczorek. Przepis na racuszki jogurtowe jest znany, ale dziś troszkę go ulepszymy. Jak je zrobić, żeby były delikatne, puszyste i jeszcze pyszniejsze? Zamień zwykły jogurt na serek waniliowy i nie dodawaj proszku do pieczenia.

Więcej przepisów na szybkie śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Racuchy, albo tez placuszki jogurtowe to szybkie i pyszny sposób na rozprawienie się z poniedziałkową niemocą. Jak je zrobić, żeby smakowały jeszcze lepiej? No cóż, może nie odkryjemy Ameryki, ale cały myk tkwi w składnikach. Dziś, zamiast jogurtu polecamy dodać serek waniliowy, a zamiast proszku do pieczenia porządnie bite białka jajek oraz szczyptę sody. Reszta jest banalnie prosta.

Szybkie placuszki na śniadanie

Składniki:

  • 2 i pół opakowania serka waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej, najlepiej tortowej
  • pół szklanki mleka (opcjonalnie)
  • 2 duże jajka (albo 3 małe)
  • płaska łyżeczka cukru pudru (możesz pominąć, jeśli serki są wystarczająco słodkie)
  • płaska łyżeczka sody
  • olej roślinny lub masło klarowane do smażenia
  • ulubione dodatki do podania

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Rozbij jajka. Z białek ubij sztywną pianę. 
  2. Do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z sodą. Dodaj serki, cukier puder oraz żółtka. Całość wymieszaj i jeśli masa będzie za gęsta, dodaj tyle, mleka ile potrzeba, by ją rozrzedzić. 
  3. Do masy na placuszki dodaj pianę z białek i delikatnie ją wmasuj, uważając przy tym, by nie uszkodzić jej struktury. 
  4. Na patelni rozgrzej olej i za pomocą głębokiej łyżki lub chochelki nakładaj porcje ciasta na racuszki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron, aż będą zarumienione i wyraźnie urosną. 
  5. Podawaj z cukrem pudrem, owocami lub kremem czekoladowym.

Wskazówka: Do ciasta na racuszki możesz dodać dojrzałego banana lub starte jabłko.

Więcej o:
Copyright © Agora SA