Racuszki to zawsze dobry pomysł, bez znaczenia, czy chcesz przygotować szybkie i smaczne śniadanie, lunch do pracy, czy słodki podwieczorek. Przepis na racuszki jogurtowe jest znany, ale dziś troszkę go ulepszymy. Jak je zrobić, żeby były delikatne, puszyste i jeszcze pyszniejsze? Zamień zwykły jogurt na serek waniliowy i nie dodawaj proszku do pieczenia.
galsand /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na szybkie śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Racuchy, albo tez placuszki jogurtowe to szybkie i pyszny sposób na rozprawienie się z poniedziałkową niemocą. Jak je zrobić, żeby smakowały jeszcze lepiej? No cóż, może nie odkryjemy Ameryki, ale cały myk tkwi w składnikach. Dziś, zamiast jogurtu polecamy dodać serek waniliowy, a zamiast proszku do pieczenia porządnie bite białka jajek oraz szczyptę sody. Reszta jest banalnie prosta.
Szybkie placuszki na śniadanie
Składniki:
2 i pół opakowania serka waniliowego
1 szklanka mąki pszennej, najlepiej tortowej
pół szklanki mleka (opcjonalnie)
2 duże jajka (albo 3 małe)
płaska łyżeczka cukru pudru (możesz pominąć, jeśli serki są wystarczająco słodkie)
płaska łyżeczka sody
olej roślinny lub masło klarowane do smażenia
ulubione dodatki do podania
Sposób wykonania:
Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Rozbij jajka. Z białek ubij sztywną pianę.
Do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z sodą. Dodaj serki, cukier puder oraz żółtka. Całość wymieszaj i jeśli masa będzie za gęsta, dodaj tyle, mleka ile potrzeba, by ją rozrzedzić.
Do masy na placuszki dodaj pianę z białek i delikatnie ją wmasuj, uważając przy tym, by nie uszkodzić jej struktury.
Na patelni rozgrzej olej i za pomocą głębokiej łyżki lub chochelki nakładaj porcje ciasta na racuszki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron, aż będą zarumienione i wyraźnie urosną.
Podawaj z cukrem pudrem, owocami lub kremem czekoladowym.
Wskazówka: Do ciasta na racuszki możesz dodać dojrzałego banana lub starte jabłko.