kuchnia domowa
-
Ciasto na pierogi - przepis babci. Potrzebujesz czterech składników i minimum cierpliwości
Najlepsze są tradycyjne receptury, które niezmiennie przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Tak jest z ciastem na pierogi z przepisu babci - wystarczą 4 najprostsze składniki i odrobina cierpliwości, by je porządnie zagnieść. Uwierzcie mi,...
-
Zupa szczawiowa - przepis dla miłośników intensywnych smaków. W bulionie muszą znaleźć się dwa rodzaje mięsa
Zupa szczawiowa jest bardzo często gotowanym posiłkiem w polskich domach. Jest kwaśna, wyrazista i bardzo esencjonalna. Przepis na zupę szczawiową jest bardzo prosty i schematyczny, ważny jednak jest bulion, na którym robimy tę zupę - najlepsza...
-
Smalec - przepis na obłędne smarowidło do chleba. Oprócz cebuli warto dodać coś jeszcze
Czy jest coś lepszego niż pajda wiejskiego chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym? Tak! Pajda ze smalcem z naszego przepisu. Przepis na domowy smalec jest banalnie prosty, ale istnieje sposób, by go podrasować. Co warto dodać? Jabłko idealnie pasuj...
-
Wieprzowina w słoikach - sprawdziliśmy przepis na domową konserwę. Idealna na kanapkę i nie tylko
Wielu z nas decyduje się przygotowywać domowe wędliny i inne wyroby z różnych powodów - przede wszystkim dla wyjątkowego smaku oraz świadomości tego, co się je. Bez problemu samodzielnie przygotujesz domową konserwę w słoiku, na którą przepis sami...
-
Kartoflanka - przepis na najprostszą zupę świata. Nie zapomnij o majeranku, a będzie wyśmienita
Kartoflanka to prostota sama w sobie. Ta smaczna zupa kojarzy nam się z dzieciństwem i beztroskimi chwilami, kiedy na obiad gotowały ją nasze babcie. Dziś bez problemu odtworzysz smak kartoflanki w swojej kuchni, musisz jednak pamiętać o majeranku...
-
Kopytka - przepis najprostszy na świecie. Dzięki temu dodatkowi będą lepsze
Kopytka to prawdziwa klasyka obiadowa. Pyszne ziemniaczane kluseczki wybornie smakują jako dodatek do mięs, sosów lub solo. Przepis na kopytka jest banalny, jeśli jednak dodasz do nich odrobinę suszonego czosnku, wzmocnisz ich smak i będą dużo...
-
Przepis na bułki najlepsze na świecie, czyli bułeczki maślane. Są puszyste jak chmurka
Czy jest coś pyszniejszego niż domowe, mięciutkie i pachnące bułki maślane? Dziś mamy dla was prosty przepis na najlepsze domowe bułki, które wyjdą puszyste jak chmurka. Od dziś już nigdy nie kupisz ich w sklepie.
-
Zupa ogórkowa może mieć głębszy smak. Wypróbuj jeden trik przed dodaniem tartych kiszonych
Zupa ogórkowa chyba nie może się znudzić. Jest pyszna, świetnie rozgrzewa w zimowe dni, a każda kolejna łyżka ogórkowej uwalnia hormony szczęścia. Jak przygotować zupę ogórkową, by była jeszcze pyszniejsza? Trik z masłem i ogórkami to gwarancja...
-
Przepis na chleb w 5 minut? Proszę bardzo! Wyjdzie przepyszny i to bez drożdży
Podobno każdy dom od czasu do czasu powinien pachnieć chlebem. A co jeśli pieczenie chleba nas przerasta lub nie mamy czasu na mozolne wyrabianie ciasta i długie oczekiwanie, aż chleb wyrośnie? Mamy dla ciebie świetny przepis na chleb bez drożdży,...
-
Jak uratować przesolony rosół? Poznaj 3 niezawodne sposoby na kuchenną katastrofę
Nawet najlepszemu kucharzowi zdarzy się czasem dwa razy posolić rosół. I o ile inną zupę łatwo jest uratować, po prostu dolewając wody, esencjonalny rosół wtedy całkowicie straci swój smak. Co zatem zrobić z tą małą kulinarną katastrofą? Poznaj 3...
-
Wyjazd na wakacje, dłuższa nieobecność w domu? Włóż złotówkę do zamrażarki
-
Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? Nie rób tego. Jest prosty trik, który ułatwi sprawę
-
Najczęstsze błędy przy robieniu ogórków małosolnych. Zła sól to nie wszystko
-
Przepis na racuchy z najpyszniejszym letnim owocem. Szybkie i rozpływające się w ustach
-
Ciasto z truskawkami - trzy proste przepisy idealne na każdą okazję
- Sałatka ziemniaczana na grilla. Apetyczny dodatek na weekendowy stół i nie tylko
- Przepis na ciasto ucierane z truskawkami: prosty sposób na wykorzystanie owoców sezonowych
- Grillowane warzywa: prosty przepis na pyszny obiad. Nie tylko dla wegetarian
- Tłuczek do mięsa ma dwie strony. Wyjaśniamy, do czego służy każdy z nich. Są bardzo przydatne
- Carpaccio z buraka. Przepis na włoskie danie w nieco innej odsłonie
-
Jak zrobić chleb w jajku? Przepis na najprostszą przekąskę, która przypomni ci smak dzieciństwa
Chleb w jajku czy też tosty francuskie to smak naszego dzieciństwa. Kromki chleba, namoczone w roztrzepanym jajku i smażone na złoty kolor, ach, jakie to było pyszne! Przepis na tę przekąskę jest banalny, a chleb w jajku wychodzi pyszny jak kiedyś...
-
Schab dojrzewający - przepis na obłędną wędlinę. Pamiętaj o ważnym kroku, a wyjdzie idealnie.
Schab dojrzewający to przepyszna, krucha i delikatna wędlina, którą bez problemu zrobisz samodzielnie. Przepis na schab dojrzewający jest banalny, wymaga od ciebie tylko miejsca w lodówce i cierpliwości. Jak zrobić pyszną, dojrzewającą wędlinę?...
-
Kotlety jajeczne idealne na szybki obiad. Z tym dodatkiem smakują obłędnie
Kotlety jajeczne to świetny pomysł na szybki obiad, kiedy znudziły ci się już schabowe czy mielone. Ich przygotowanie jest banalne i zajmuje pół godziny, a dodatek pieczarek sprawi, że zakochasz się w ich smaku. Jak zrobić pyszne kotlety jajeczne?...