kuchnia domowa
-
Sekret chrupiącej skórki golonki tkwi w specjalnej metodzie. Usłyszysz tylko "ochy" i "achy"
Przedstawiamy prosty przepis na golonkę z chrupiącą skórką. To tradycyjne danie kuchni polskiej można przygotować w kilku prostych krokach. Co zrobić, żeby miała doskonały smak? Warto trzymać się kilku zasad.
-
Przepis na domową szynkę. Idealna do kanapek na śniadanie i kolację. Konserwantów tu nie znajdziesz
Podajemy przepis na domową szynkę, która sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Można ją podawać na zimno i na ciepło. Do jej przygotowania będą potrzebne cebula, czosnek, majonez i kilka przypraw.
-
Żurek - przepis na aromatyczną, staropolską zupę o wyrazistym smaku. Wszyscy będą prosili o dokładkę
Przedstawiamy przepis na żurek, czyli aromatyczną zupę, która charakteryzuje się wyraźnym smakiem i aromatem. Do jej przygotowania wystarczy włoszczyzna, biała kiełbasa i żur. Gotową potrawę warto udekorować jajkami i natką pietruszki.
-
Najlepszy na kanapki i do zapiekanek. Żółty ser zrobisz w domu w trzy godziny, a będzie smaczniejszy niż ze sklepu
Ser żółty to nieodłączny punkt codziennej listy zakupów wielu z nas. No bo kto nie kocha kanapek z żółtym serem i pomidorkiem lub zapiekanki, na której ser ciągnie się metrami? Mamy świetną wiadomość - już nie musisz kupować sera, zrobisz go z...
-
Krupnik - przepis jak z baru mlecznego. Będzie aromatyczny i pożywny dzięki dwóm rodzajom mięsa
Krupnik to zupa, która bez wątpienia zasługuje na miano kultowej i chociaż nie każdy ma z nią dobre skojarzenia, dziś zdradzimy przepis na krupnik, który smakuje fantastycznie i domowo - jak w dobrym barze mlecznym, gdzie kucharki w białych czepka...
-
Młoda kapusta - przepis znaleziony na strychu. Tak ją robiono wiele lat temu, a smak podkręcał mięsny dodatek
Młoda kapusta to smak polskiego lata. Przepis jest bardzo prosty, ale dziś mamy dla ciebie recepturę sprzed wielu lat. Oprócz koperku i marchewki, wśród składników znajduje się jeszcze jeden, mięsny dodatek. Wcale nie chodzi o kiełbasę, a o...
-
Ciasto na pierogi - przepis babci. Potrzebujesz czterech składników i minimum cierpliwości
Najlepsze są tradycyjne receptury, które niezmiennie przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Tak jest z ciastem na pierogi z przepisu babci - wystarczą 4 najprostsze składniki i odrobina cierpliwości, by je porządnie zagnieść. Uwierzcie mi,...
-
Zupa szczawiowa - przepis dla miłośników intensywnych smaków. W bulionie muszą znaleźć się dwa rodzaje mięsa
Zupa szczawiowa jest bardzo często gotowanym posiłkiem w polskich domach. Jest kwaśna, wyrazista i bardzo esencjonalna. Przepis na zupę szczawiową jest bardzo prosty i schematyczny, ważny jednak jest bulion, na którym robimy tę zupę - najlepsza...
-
Smalec - przepis na obłędne smarowidło do chleba. Oprócz cebuli warto dodać coś jeszcze
Czy jest coś lepszego niż pajda wiejskiego chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym? Tak! Pajda ze smalcem z naszego przepisu. Przepis na domowy smalec jest banalnie prosty, ale istnieje sposób, by go podrasować. Co warto dodać? Jabłko idealnie pasuj...
-
Wieprzowina w słoikach - sprawdziliśmy przepis na domową konserwę. Idealna na kanapkę i nie tylko
Wielu z nas decyduje się przygotowywać domowe wędliny i inne wyroby z różnych powodów - przede wszystkim dla wyjątkowego smaku oraz świadomości tego, co się je. Bez problemu samodzielnie przygotujesz domową konserwę w słoiku, na którą przepis sami...
- Wysyp borowików w lasach. Leśnik pochwalił się swoimi. "Pozazdrościć"
- To najlepszy przepis na sernik. Nie opada, a każdy kęs jest lekki i delikatny
- Pomogą rodzicom nauczyć dzieci zarządzania pieniędzmi. 5 prostych krokówMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Choć znany składnik psuje szarlotkę, dodajemy go na potęgę. To duży błąd
- Maślak pstry nie cieszy się uznaniem. Jest lepszy od podgrzybków
- Jesteś stałym klientem warzywniaka? Koniecznie musisz zdobyć 10/10
- Jesteś stałym klientem warzywniaka? Koniecznie musisz zdobyć 10/10
- Cappuccino, lemoniada, a może yerba mate? Quiz o napojach dla smakoszy
- Cappuccino, lemoniada, a może yerba mate? Quiz o napojach dla smakoszy
- Wracają z lasu z pełnymi koszami. "Kilka kilo borowików w 2 godziny"
-
Kartoflanka - przepis na najprostszą zupę świata. Nie zapomnij o majeranku, a będzie wyśmienita
Kartoflanka to prostota sama w sobie. Ta smaczna zupa kojarzy nam się z dzieciństwem i beztroskimi chwilami, kiedy na obiad gotowały ją nasze babcie. Dziś bez problemu odtworzysz smak kartoflanki w swojej kuchni, musisz jednak pamiętać o majeranku...
-
Kopytka - przepis najprostszy na świecie. Dzięki temu dodatkowi będą lepsze
Kopytka to prawdziwa klasyka obiadowa. Pyszne ziemniaczane kluseczki wybornie smakują jako dodatek do mięs, sosów lub solo. Przepis na kopytka jest banalny, jeśli jednak dodasz do nich odrobinę suszonego czosnku, wzmocnisz ich smak i będą dużo...
-
Przepis na bułki najlepsze na świecie, czyli bułeczki maślane. Są puszyste jak chmurka
Czy jest coś pyszniejszego niż domowe, mięciutkie i pachnące bułki maślane? Dziś mamy dla was prosty przepis na najlepsze domowe bułki, które wyjdą puszyste jak chmurka. Od dziś już nigdy nie kupisz ich w sklepie.
-
Zupa ogórkowa może mieć głębszy smak. Wypróbuj jeden trik przed dodaniem tartych kiszonych
Zupa ogórkowa chyba nie może się znudzić. Jest pyszna, świetnie rozgrzewa w zimowe dni, a każda kolejna łyżka ogórkowej uwalnia hormony szczęścia. Jak przygotować zupę ogórkową, by była jeszcze pyszniejsza? Trik z masłem i ogórkami to gwarancja...
-
Przepis na chleb w 5 minut? Proszę bardzo! Wyjdzie przepyszny i to bez drożdży
Podobno każdy dom od czasu do czasu powinien pachnieć chlebem. A co jeśli pieczenie chleba nas przerasta lub nie mamy czasu na mozolne wyrabianie ciasta i długie oczekiwanie, aż chleb wyrośnie? Mamy dla ciebie świetny przepis na chleb bez drożdży,...
-
Jak uratować przesolony rosół? Poznaj 3 niezawodne sposoby na kuchenną katastrofę
Nawet najlepszemu kucharzowi zdarzy się czasem dwa razy posolić rosół. I o ile inną zupę łatwo jest uratować, po prostu dolewając wody, esencjonalny rosół wtedy całkowicie straci swój smak. Co zatem zrobić z tą małą kulinarną katastrofą? Poznaj 3...
-
Jak zrobić chleb w jajku? Przepis na najprostszą przekąskę, która przypomni ci smak dzieciństwa
Chleb w jajku czy też tosty francuskie to smak naszego dzieciństwa. Kromki chleba, namoczone w roztrzepanym jajku i smażone na złoty kolor, ach, jakie to było pyszne! Przepis na tę przekąskę jest banalny, a chleb w jajku wychodzi pyszny jak kiedyś...
-
Schab dojrzewający - przepis na obłędną wędlinę. Pamiętaj o ważnym kroku, a wyjdzie idealnie.
Schab dojrzewający to przepyszna, krucha i delikatna wędlina, którą bez problemu zrobisz samodzielnie. Przepis na schab dojrzewający jest banalny, wymaga od ciebie tylko miejsca w lodówce i cierpliwości. Jak zrobić pyszną, dojrzewającą wędlinę?...
-
Kotlety jajeczne idealne na szybki obiad. Z tym dodatkiem smakują obłędnie
Kotlety jajeczne to świetny pomysł na szybki obiad, kiedy znudziły ci się już schabowe czy mielone. Ich przygotowanie jest banalne i zajmuje pół godziny, a dodatek pieczarek sprawi, że zakochasz się w ich smaku. Jak zrobić pyszne kotlety jajeczne?...