Smalec - przepis na obłędne smarowidło do chleba. Oprócz cebuli warto dodać coś jeszcze

Czy jest coś lepszego niż pajda wiejskiego chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym? Tak! Pajda ze smalcem z naszego przepisu. Przepis na domowy smalec jest banalnie prosty, ale istnieje sposób, by go podrasować. Co warto dodać? Jabłko idealnie pasuje do skwarek i cebuli.

Więcej przepisów na tradycyjne potrawy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Domowy smalec to pyszne smarowidło do chleba, a także omasta do pierogów czy ziemniaczanych kluseczek. Jak przygotować smalec, by był smaczny i chciało się go jeść prosto z garnka? Dodaj jabłko. Najlepiej polskie, kwaśne np. szarą renetę. Ten dodatek zamieni zwykły smalec w coś naprawdę smacznego.

Smalec - przepis

Potrzebne składniki:

  • ok. 0.5 kg słoniny bez skóry
  • 300 g boczku surowego wędzonego
  • 6 żółtych cebul
  • 2 mniejsze jabłka
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka łyżek mleka
  • sól, pieprz

Smalec - sposób wykonania

  1. Kluczem do dobrego smalcu jest czas i mały ogień. Przygotuj szeroki garnek i dodaj do niego słoninę pokrojoną w drobną kostkę. Na minimalnym ogniu zacznij ją wytapiać. Powinno to zająć ok. 20 minut.
  2. Następnie dodaj boczek pokrojony w kostkę oraz posiekaną cebulę. Podsmażaj na niewielkim ogniu przez kolejne 20 minut, od czasu do czasu mieszając, by skwarki nie przywierały do dna.
  3. Jabłka obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Kiedy smalec zaczyna już ładnie wyglądać, tj. cebula się zeszkli, a skwarki zaczynają brązowieć, dodaj jabłka. Dodaj odrobinę pieprzu oraz soli i dalej duś przez 15-20 minut.

Gotowy smalec przelej do pojemników i pozostaw, by stężał. Przechowuj w lodówce.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA