Więcej przepisów na tradycyjne potrawy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Domowy smalec to pyszne smarowidło do chleba, a także omasta do pierogów czy ziemniaczanych kluseczek. Jak przygotować smalec, by był smaczny i chciało się go jeść prosto z garnka? Dodaj jabłko. Najlepiej polskie, kwaśne np. szarą renetę. Ten dodatek zamieni zwykły smalec w coś naprawdę smacznego.
Smalec - przepis
Potrzebne składniki:
- ok. 0.5 kg słoniny bez skóry
- 300 g boczku surowego wędzonego
- 6 żółtych cebul
- 2 mniejsze jabłka
- 4 ząbki czosnku
- kilka łyżek mleka
- sól, pieprz
Smalec - sposób wykonania
- Kluczem do dobrego smalcu jest czas i mały ogień. Przygotuj szeroki garnek i dodaj do niego słoninę pokrojoną w drobną kostkę. Na minimalnym ogniu zacznij ją wytapiać. Powinno to zająć ok. 20 minut.
- Następnie dodaj boczek pokrojony w kostkę oraz posiekaną cebulę. Podsmażaj na niewielkim ogniu przez kolejne 20 minut, od czasu do czasu mieszając, by skwarki nie przywierały do dna.
- Jabłka obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Kiedy smalec zaczyna już ładnie wyglądać, tj. cebula się zeszkli, a skwarki zaczynają brązowieć, dodaj jabłka. Dodaj odrobinę pieprzu oraz soli i dalej duś przez 15-20 minut.
Gotowy smalec przelej do pojemników i pozostaw, by stężał. Przechowuj w lodówce.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.