smalec
-
Perfekcyjne ziemniaczki pieczone. Potrzebny będzie konkretny tłuszcz
Pieczone ziemniaki odpowiednio przyrządzone z powodzeniem mogą stanowić samodzielne danie. Aby przygotować idealne ziemniaki pieczone, będziesz jednak potrzebować składnika, o którym raczej nie myśli się jako o dodatku do ziemniaków. Konkretny...
-
Smalec - przepis na obłędne smarowidło do chleba. Oprócz cebuli warto dodać coś jeszcze
Czy jest coś lepszego niż pajda wiejskiego chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym? Tak! Pajda ze smalcem z naszego przepisu. Przepis na domowy smalec jest banalnie prosty, ale istnieje sposób, by go podrasować. Co warto dodać? Jabłko idealnie pasuj...
-
Na czym smażyć pączki? Olej, smalec, a może pączki pieczone? Podpowiadamy
Na czym smażyć pączki? Choć wielu osobom tradycyjne pączki kojarzą się ze smażeniem na smalcu, to nie jest to jedyna opcja. Do wyboru mamy kilka rodzajów oleju lub alternatywę w postaci pieczenia.
-
Szarlotka na smalcu. Idealnie krucha i obłędnie pyszna. Jak u babci
Pamiętacie smak pysznej szarlotki, którą przygotowywała babcia? Dla wielu z nas to piękne wspomnienie z dzieciństwa. Dziś pomożemy wam odtworzyć przepis na doskonały jabłecznik jak za dawnych lat.
-
Smalec: zakazany w diecie tłuszcz czy przekąska dla każdego? Garść porad i przepisów
Niemal każdemu Polakowi smalec kojarzy się ze swojskim jadłem, przywodząc na myśl świeże pieczywo obficie posmarowane apetycznym tłuszczem i posypane aromatycznymi skwarkami. Smalec jest nie tylko doskonałym dodatkiem do chleba, ale również bazą d...
-
Wszyscy go smażą, a smalec można przygotować także w piekarniku. I to bez zbędnego bałaganu
Lubicie kanapki z domowym smalcem? My też, ale przyznamy szczerze: przygotowanie smalcu na patelni jest długie, monotonne i... w kuchni nieładnie pachnie. Mamy inne rozwiązanie - przygotujcie go w piekarniku.
-
Ciastka maszynkowe ze smalcem - wyjątkowo pyszny efekt nieoczekiwanego połączenia [PRZEPIS]
Smalec - jedni go uwielbiają, inni nie wyobrażają sobie jedzenia tego produktu. Szefowie kuchni zalecają, aby smażyć na nim kotlety schabowe. Zimą w wielu miejscach zjemy pajdę chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym. A nasze babcie i mamy doskonale...