Zrobiłam smalec, że aż palce lizać. Mąż się zajadał, wtedy zdradziłam mu główny składnik

Smalec to rzecz nieoceniona w polskiej kuchni. Nie tylko służy do smażenia, lecz także stanowi przepyszne smarowidło do chleba a w towarzystwie ogórka kiszonego to niebo w gębie. Ostatnio postanowiłam trochę się pobawić i zrobiłam domowy smalec. Mąż był w szoku, kiedy dowiedział się, co jest głównym składnikiem.

Smalec zajmuje szczególne miejsce w sercach Polaków i próżno szukać regionalnych restauracji bez pajdy ze smalcem w menu, a jarmarki i odpusty nie istnieją bez straganów z tym przysmakiem. Ostatnio jednak chciałam troszkę poeksperymentować i wypróbowałam przepis na smalec z fasoli, który poleciła mi znajoma. Smakował wybornie i niemal nie odróżniał się w smaku od smalcu wieprzowego, a dodatkowo przygotowanie było dużo łatwiejsze i szybsze od tradycyjnego smalcu i co więcej - nie wydzielał się ten charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach. Od teraz na pewno będę robiła taki smalec dużo częściej. 

Zobacz wideo

Oszukany smalec z fasoli - przepis na pyszne smarowidło

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej na miękko białej fasoli typu Jaś, 
  • 1 średnia cebula,
  • 2 małe ząbki czosnku, 
  • sól, pieprz, majeranek,
  • odrobina oleju do smażenia.

Smalec z fasoli - sposób wykonania:

  1. Fasolę dzień wcześniej namocz i następnego dnia ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego. 
  2. Cebulę posiekaj i podsmaż na złoty kolor na odrobinie oleju. Pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż przez minutę. Czosnek powinien jedynie uwolnić swój aromat. 
  3. Fasolę odcedź i zblenduj na gładką, jednolitą masę. Dodaj podsmażoną cebulę oraz przyprawy do smaku. Tak przygotowany wegański smalczyk schowaj do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się połączyły. 

Tak, doskonale wiem, że smalec to smalec, a powyższy przepis raczej przypomina pastę z fasoli, a nie smalec. Jak zwał, tak zwał - liczy się smak, a smak jest wyborny. Dla smaku można dodać 2-3 suszone pomidory.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.