• Link został skopiowany

Myślimy, że jest niezdrowy, a eksperci zachwyceni. Zdobył więcej punktów niż groszek i bataty

Przez lata uchodził za dietetycznego wroga numer jeden, ale dziś zaskakuje naukowców. Czy smalec jest zdrowy? Nowy ranking BBC rzuca na ten temat zupełnie inne światło i może odmienić spojrzenie na ten tłuszcz.
Czy smalec jest zdrowy?
Fot. Jędrzej Wojnar / Agencja Wyborcza.pl

Brytyjski serwis BBC Future opublikował zestawienie 100 najzdrowszych produktów świata, opracowane na podstawie analiz wartości odżywczych i wpływu na zdrowie. Lista została stworzona we współpracy z ekspertami ds. żywienia i naukowcami z Uniwersytetu Harvarda. Wysoko ocenione zostały m.in. migdały, flaszowiec peruwiański i ryby, takie jak labraks czy flądra. Jednak to, co najbardziej zaskoczyło, to ósme miejsce dla... tłuszczu wieprzowego.

Zobacz wideo Wegański smalec ze śliwką kalifornijską

Czy smalec jest zdrowy? Naukowcy nie mają wątpliwości, ale ważny jest jego skład i pochodzenie

Smalec wyprzedził w zestawieniu m.in. zielony groszek, czerwoną kapustę czy słodkie ziemniaki, zdobywając aż 73 na 100 punktów. To pierwszy tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, który znalazł się tak wysoko - i jedyny w pierwszej dwudziestce. Zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym cenny kwas oleinowy, znany choćby z oliwy z oliwek, który wspomaga pracę serca i reguluje poziom cholesterolu. Do tego dochodzi wysoka zawartość witamin z grupy B, a także D, której ilość zależy od sposobu hodowli zwierząt. Szczególnie cenny jest tłuszcz pozyskiwany od świń z wolnego wybiegu, karmionych naturalnie. Taki smalec ma lepszy profil tłuszczowy i więcej składników prozdrowotnych.

Czy smalec jest zdrowy?
Czy smalec jest zdrowy?Fot. Jędrzej Wojnar / Agencja Wyborcza.pl

Czy powinno się jeść smalec? Nie każdy może sobie na to pozwolić

Osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego, nadciśnieniem, wysokim cholesterolem lub cukrzycą powinny unikać tłuszczów nasyconych, zwłaszcza w dużych ilościach. Nawet zdrowy tłuszcz musi być spożywany z umiarem. Zaleca się, by było to nie więcej niż 5-10 g dziennie (czyli 1-2 łyżeczki). Warto pamiętać, że smalec sam w sobie nie jest szkodliwy, za to jego nadmierna ilość oraz sposób podania już tak. Skwarki, cebula smażona czy nadmiar tłuszczu w ciężkich daniach mogą obciążać układ pokarmowy.

Jak stosować smalec? W kuchni lepiej jako dodatek niż baza

Zamiast jako tłuszcz do codziennego smażenia, lepiej traktować go jako element smaku np. do gulaszy, pieczeni, duszonych warzyw czy zup. Może też z powodzeniem zastąpić masło w niektórych przepisach, szczególnie tam, gdzie zależy nam na wyrazistości. Dzięki wysokiemu progowi dymienia nadaje się do krótkiego smażenia, ale najlepiej nie łączyć go z ciężkimi, smażonymi dodatkami.

Więcej o: