• Link został skopiowany

Zielone, kremowe i pachnie jak w restauracji. Danie tak dobre, że będzie śnić ci się po nocach

Jakie warzywa można dać do risotto? Delikatny smak ryżu doskonale łączy się z wieloma dodatkami. Świetnie pasują grzyby, groszek, cukinia, dynia czy nawet pieczony kalafior. Jednak wiosną wybór pada na zielony przysmak. Wzbogaca danie wyglądem i ciekawym smakiem.
Risotto ze szparagami
Fot. archiwum prywatne, redakcja

Risotto to jedno z tych dań, które z pozoru wyglądają na skomplikowane, a w rzeczywistości wymagają jedynie odrobiny wprawy i dobrych składników. Sekretem delikatnej konsystencji jest powolne podlewanie bulionem i ciągłe mieszanie, dzięki czemu ryż uwalnia skrobię i tworzy gęstą, kremową strukturę. By wzbogacić jego smak, sięgnij po sezonowe warzywo, dokładniej po szparagi. To wiosenna klasyka, która dodaje charakteru i sprawia, że chce się jeść więcej.

Zobacz wideo Risotto z bobem

Kremowe risotto ze szparagami. Delikatność i głęboki smak w jednym daniu

Szparagi idealnie komponują się z ryżem arborio, a dodatek parmezanu i białego wina nadaje potrawie głębi smaku. To świetna propozycja dla tych, którzy chcą wykorzystać sezonowe warzywa w sposób prosty, ale wyjątkowy. Jest daniem wegetariańskim, ale na tyle sycącym, że nie potrzebuje żadnych dodatków. Można je także wzbogacić o podsmażoną cebulkę dymkę lub zielony groszek.

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio,
  • 400 g zielonych szparagów,
  • mała cebula,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 30 g masła,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • ok. 700 ml bulionu warzywnego,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka soku z cytryny.

Szybkie risotto z warzywami. Ekspresowy sposób na włoski klasyk

Choć risotto daje wiele możliwości, to szparagi w tej wersji grają główną rolę. Przygotowane w odpowiedni sposób zachowują jędrność i podkreślają świeżość całego dania. Warto jednak wiedzieć, że wymagają chwili uwagi, a zwłaszcza dolne części. Odpowiedni moment dodania ma duże znaczenie dla końcowego efektu.

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj posiekaną cebulę. Smaż przez 2-3 minuty na średnim ogniu, aż się zeszkli.
  2. Następnie wsyp ryż i smaż przez kolejną minutę, mieszając, aż każde ziarenko będzie lekko przezroczyste. Wlej wino i gotuj, aż całkowicie się wchłonie. Teraz zaczyna się proces podlewania: dodawaj po jednej chochelce ciepłego bulionu, czekając, aż każdą porcję wciągnie ryż.
  3. Po 10 minutach dorzuć pokrojone szparagi. Gotuj przez kolejne 8-10 minut, aż ryż będzie miękki, ale nadal al dente. Zdejmij z ognia, dodaj masło, tarty parmezan i ewentualnie sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku, odstaw na chwilę pod przykryciem i podawaj. Smacznego!
Więcej o: