Sezon na szparagi trwa właśnie w najlepsze. Lepiej cieszyć się nim, gdyż nie trwa on długo - zwykle tylko do połowy czerwca. Maj to więc doskonały moment na przyrządzanie pysznych dań z udziałem tego warzywa. Szczególnie mocno polecamy risotto z zielonych szparagów. Jest wyjątkowo kremowe, pachnące i smakowite.
Risotto nie jest wcale trudne w przygotowaniu, choć dla niektórych takie się może początkowo wydawać. Z pomocą skutecznego przepisu oraz odpowiednich składników bez problemu przyrządzimy pyszny, prosty i pożywny posiłek dla całej rodziny. Zapisz sobie poniższą recepturę, gdyż gwarantujemy, że nie raz jeszcze do niej wrócisz.
Składniki:
Zacznij od dokładnego opłukania szparagów. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, zatem wystarczy, że po oczyszczeniu pokroisz je na niewielkie kawałki. Na głębokiej patelni roztop część masła, a następnie zeszklij posiekaną cebulę oraz czosnek. W kolejnym kroku dodaj pokrojone szparagi. Smaż całość przez kilka minut, a następnie w osobnym rondelku rozgrzej resztę masła i dodaj ryż. Podsmażaj go na małym ogniu przez chwilę, nie przestając mieszać.
Podlej go winem i odczekaj, aż płyn całkiem odparuje. W dalszej kolejności wlej bulion warzywny. Pamiętaj, by dolewać go stopniowo, cały czas mieszając. Po ok. 10 minutach przełóż do ryżu szparagi z cebulą i czosnkiem. Zamieszaj i dalej dolewaj wywar, czekając, aż odparuje. Kiedy ryż stanie się kremowy i wchłonie większość płynu, dopraw danie solą oraz pieprzem. Na koniec posyp je startym parmezanem, zamieszaj - i gotowe. Smacznego!