Wiosenne risotto? Z tym sezonowym warzywem smakuje tak, że czapki same spadają z głów

Risotto ze szparagami to doskonały pomysł na wiosenny obiad. Przyrządzenie dania jest bardzo proste, a przy tym szybkie - całość zajmie nam nie dłużej niż pół godziny. Sekret idealnie kremowej konsystencji kryje się w odpowiednim przygotowaniu ryżu. Poniżej zdradzamy, jak się za to zabrać.

Sezon na szparagi trwa właśnie w najlepsze. Lepiej cieszyć się nim, gdyż nie trwa on długo - zwykle tylko do połowy czerwca. Maj to więc doskonały moment na przyrządzanie pysznych dań z udziałem tego warzywa. Szczególnie mocno polecamy risotto z zielonych szparagów. Jest wyjątkowo kremowe, pachnące i smakowite.

Zobacz wideo Risotto grzybowe z boczkiem [PRZEPIS]

Wiosenny obiad z udziałem sezonowego warzywa to strzał w dziesiątkę. Smaczny, prosty i niedrogi

Risotto nie jest wcale trudne w przygotowaniu, choć dla niektórych takie się może początkowo wydawać. Z pomocą skutecznego przepisu oraz odpowiednich składników bez problemu przyrządzimy pyszny, prosty i pożywny posiłek dla całej rodziny. Zapisz sobie poniższą recepturę, gdyż gwarantujemy, że nie raz jeszcze do niej wrócisz.

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów,
  • 400 g ryżu arborio,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 150 ml białego wina wytrawnego,
  • 1 mała cebula biała,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g masła,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • sól,
  • pieprz.

Risotto z zielonymi szparagami. Sposób przygotowania

Zacznij od dokładnego opłukania szparagów. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, zatem wystarczy, że po oczyszczeniu pokroisz je na niewielkie kawałki. Na głębokiej patelni roztop część masła, a następnie zeszklij posiekaną cebulę oraz czosnek. W kolejnym kroku dodaj pokrojone szparagi. Smaż całość przez kilka minut, a następnie w osobnym rondelku rozgrzej resztę masła i dodaj ryż. Podsmażaj go na małym ogniu przez chwilę, nie przestając mieszać.

Podlej go winem i odczekaj, aż płyn całkiem odparuje. W dalszej kolejności wlej bulion warzywny. Pamiętaj, by dolewać go stopniowo, cały czas mieszając. Po ok. 10 minutach przełóż do ryżu szparagi z cebulą i czosnkiem. Zamieszaj i dalej dolewaj wywar, czekając, aż odparuje. Kiedy ryż stanie się kremowy i wchłonie większość płynu, dopraw danie solą oraz pieprzem. Na koniec posyp je startym parmezanem, zamieszaj - i gotowe. Smacznego!

Czy często przyrządzasz dania z udziałem szparagów?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.