Lepsza od szczawiowej i szparagowej. Ta zielona zupa jest hitem w moim domu - nie zgadniesz z czego jest

Wiosenne zupy to coś, co zdecydowanie kochamy i jak tylko zaczyna się sezon, na potęgę zajadamy się zupą szczawiową, botwinką lub lekką zupą szparagową. Ja wśród wiosennego menu mam jeszcze jedną, moim zdaniem bezkonkurencyjną zupę. Jest zielona, aromatyczna i kremowa. Najważniejsze składniki rosną w ogrodzie.

Polacy uwielbiają zupy i dla niektórych absolutną świętością jest codzienna porcja pożywnej i smacznej zupy. Nie wiadomo do końca, jaka jest ulubiona zupa Polaków - zwykło się mówić, że pomidorową lubią wszyscy, podobnie jest z rosołem, barszczem, pieczarkową i kapuśniakiem. Trochę inaczej sprawa ma się z flakami lub zupą owocową, ale to już kwestia gustu. Jednak na naszych stołach brakuje nieco różnorodności i dlatego mamy dla was przepis na wiosenną zupę, która wszystkich wprawi w zachwyt.

Zobacz wideo

Wiosną na naszych stołach królują zupy z sezonowych warzyw. Najlepiej smakuje wówczas zupa z botwinki, ze szparagów lub zupa z młodej kapusty. Jednak to nie wszystko. Znacie przepis na zupę sałatową? Jeśli nie, żałujcie i szybko nadróbcie zaległości. To pyszna, kremowa zupa, delikatnie kwaskowa. Najlepiej smakuje z grzankami lub chipsem z boczku. W mojej rodzinie 11 na 10.

Zielona zupa lepsza od szczawiowej. Składniki rosną w ogrodzie

Składniki:

  • dwie okazałe główki sałaty masłowej,
  • garść jarmużu (opcjonalnie),
  • duży pęczek szczypiorku,
  • bulion lub lekki rosół,
  • pęczek koperku,
  • 1 średnia cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2-3 ziemniaki (opcjonalnie),
  • ok. 60 g sera feta,
  • sól, pieprz, ziele angielskie,
  • do podania: grzanki lub podsmażony boczek.

Przepis na zupę sałatową - sposób wykonania:

  1. Sałatę dokładnie umyj i osusz. Na odrobinie masła zeszklij cebulę i dodaj przeciśnięty czosnek. Kiedy czosnek uwolni swój aromat, dodaj porwaną sałatę i chwilę podsmażaj.
  2. Zagotuj bulion lub rosół i dodaj do niego pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy. Gotuj na umiarkowanej mocy palnika i kiedy ziemniaki zaczną robić miękkie, dodaj przesmażoną sałatę.
  3. Dopraw przyprawami i dodaj pokruszony ser. Gotuj, aż ser się rozpuści, następnie dodaj posiekany szczypiorek i koperek. Gotuj jeszcze kilka minut.
  4. Całość zmiksuj blenderem ręcznym. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ziołowymi grzankami lub chipsami z boczku.

I co powiecie na takie zielone cudo? Smakuje naprawdę idealnie - przypomina może lekko szczawiową, ale jest dużo bardziej aromatyczna i ma więcej ukrytych smaków, które pięknie rozwijają się z każdą łyżką. Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich czymś wyjątkowym - nietypowym i pysznym, zupa sałatowa załatwi sprawę. 

Więcej o: