• Link został skopiowany

Tego przepisu na zupę pomidorową nie znasz. Zrób ją po włosku i patrz, jak bliskim cieknie ślinka

Nie tylko Polacy są fanami zup, Włosi także mają się czym pochwalić. Nasi rodacy szczególnie upodobali sobie właśnie kuchnię włoską i jeden przepis z pewnością skradnie nasze polskie serca. Chodzi o zupę, która bardzo przypomina naszą pomidorówkę. Robi się ją na rosole, dodaje passatę, ale jest jeszcze kilka dodatków, które wynoszą smak na wyżyny. Zerwij z klasyką i na rosole zrób pomidorówkę po włosku.
Zupa solferino
Elena Shashkina /Shutterstock

Zupa solferino przez wiele osób nazywana jest pomidorówką po włosku i naprawdę coś w tym jest. Jednak jej smak podkręcają dodatki, których nikt do polskiej pomidorówki nie dodaje, a są to choćby ziemniaki i groszek. Przepis na zupę solferino jest naprawdę bardzo prosty, jak to bywa z większością potraw kuchni włoskiej, a kiedy masz pod ręką trochę rosołu, to czas wykonania skraca się do pół godziny. Co trzeba wiedzieć, zanim zabierzesz się za ten przepis?

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszny, orzeźwiający chłodnik

Pomidory to podstawa, lepiej zrezygnuj z koncentratu na rzecz dobrej jakości passaty lub pomidorów z puszki. Przyprawy także są bardzo ważne, szczególnie odrobina cukru, który cudownie wydobywa naturalną słodycz pomidorów i sprawia, że chce się jeść i jeść. Oczywiście przyda się też suszone oregano, a sok z cytryny to coś w rodzaju wisienki na torcie. Dodaj go jednak pod koniec lub tuż przed podaniem, by nie zdominował reszty dodatków. 

Zupa pomidorowa, o jakiej marzysz. Jak zrobić włoską zupę solferino?

Składniki:

  • 1,5 l bulionu lub rosołu,
  • 1 l passaty pomidorowej dobrej jakości, 
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 3-4 ziemniaki, 
  • 1 niewielki por,
  • 1 cebula,
  • ser mozzarella,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • sól, pieprz, cukier, suszone oregano lub bazylia, 
  • oliwa lub masło do smażenia, 
  • 2-3 łyżki soku z cytryny. 

Zupa solferino - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i wlej do niego rosół lub bulion. Zagotuj na umiarkowanej mocy palnika. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Następnie wrzuć je do gotującego się bulionu i gotuj, aż zaczną robić się miękkie, ale nie będą całkowicie ugotowane.
  2. Cebulę i pora posiekaj dość drobno. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię i zeszklij na odrobinie masła lub oliwy. Następnie dodaj do zupy.
  3. Groszek odsącz z zalewy i połowę zmiksuj na papkę, następnie dodaj papkę oraz groszek do garnka z zupą.
  4. Gotującą się zupę zalej passatą pomidorową i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Dodaj zahartowaną śmietanę i dopraw zupę do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Gotuj jeszcze przez kilka minut i dodaj sok z cytryny.
  5. Gorącą zupę wlej na talerze i posyp obficie poszarpaną mozzarellą, ale możesz użyć także innego, najlepiej typowo włoskiego sera i zetrzeć go na tarce. Zupa solferino najlepiej smakuje z ziołowymi grzankami.
Więcej o: