• Link został skopiowany

Wlej łyżeczkę do jajecznicy. Będzie delikatna i kremowa. Więcej o tym nie zapomnisz

Jajecznica to bardzo proste danie śniadaniowe, ale jest wiele sposobów na to, by je podrasować. W końcu każdy chce, by jego jajecznica była, kremowa, puszysta i delikatna. Jednym ze sposobów, by to uzyskać, jest dodanie do niej odrobiny kwaśnego płynu.
Jajecznica
Ivan Dragiev / Shutterstock

Zrobienie jajecznicy to niby nic trudnego, ale jak w przypadku każdego dania, tak i tutaj można wiele zdziałać, by uzyskać jajka niemal perfekcyjne. Jedni wolą jajecznicę mocno ściętą, inni mniej, ale nie ma co się oszukiwać, że nikt nie lubi, gdy jest sucha i wiórowata. Bo przecież puszystą i kremową zjada się z dużo większą przyjemnością. 

Zobacz wideo Jak gotować jajka, by dobrze się obierały? Oto sztuczki szefa kuchni

Dodaj do jajecznicy. Wystarczy kilka kropel. Więcej nie zapomnisz

Są różne sposoby, by nadać jajkom pożądanej konsystencji. Jednym z nich jest dodanie soku z cytryny. Wystarczy tylko łyżeczka, by uzyskać efekt, na jakim nam zależy. Kwaśny dodatek sprawi, że białka nie zetną się zbyt szybko. Dzięki temu jajecznica będzie delikatna i aksamitna. Kiedy dodać sok z cytryny do jajek? Najlepiej na początku. Jajka najpierw wbijamy do miski i roztrzepujemy. Potem wlewamy łyżeczkę soku oraz dosypujemy sól do smaku. Dopiero tak przygotowane jajka przelej na patelnię. 

Jak usmażyć idealną jajecznicę? Na to nie ma jednej recepty. Wiele osób zaleca, by zaczynać smażyć ją na zimnej patelni i na małym ogniu. Wszystko zależy jednak od tego, jaką jajecznicę chcemy zrobić. Będzie bardzo kremowa, ale nieco mniej puszysta (bardziej płynna), gdy dodamy jajka na zimną patelnię i będziemy podsmażać na niewielkiej mocy, cały czas mieszając trzepaczką. Nie powstaną wówczas grudki.

Na zimnej patelni, ale już z dodatkiem tłuszczu (który dodajemy razem z jajkami) smaży się, gdy chce się utworzyć grudki. Wówczas zaleca się mieszanie łopatką i również podsmażanie na niedużym ogniu.

Jeśli natomiast zależy ci, by jajecznica była puszysta i miała większe grudki, smaż ją na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu (wlej go przed dodaniem jajek). W takim przypadku zwiększamy również moc palnika. Jajecznicę podsmażamy do uzyskania pożądanej konsystencji.

Co dodać do jajecznicy, by była kremowa i wilgotna?

Sok z cytryny nie jest jedynym dodatkiem, który wpływa na konsystencję jajecznicy. W niektórych przepisach można spotkać się również ze śmietaną (tak jajecznicę robi chociażby Gordon Ramsay). Słynny kucharz dodaje łyżkę śmietany do jajecznicy, ale tuż po usmażeniu. Wychodzi wówczas przyjemnie kremowa. Ponadto tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc dodatek podkręci też sam smak naszego śniadania.

W tym samym celu można dodać do jajecznicy również mleko (jest nieco mniej tłuste, więc nie zdominuje smaku jajecznicy, ale nadal może go fajnie podkręcić). Jak radzi na swoim blogu Marta Szumiata, technolog żywności, optymalna ilość to łyżka mleka na jedno jajko.

Więcej o: