Tak jajecznicę robi polski szef kuchni z gwiazdkami Michelin. Mało kto używa tego dodatku

Jajecznica to z jednej strony bardzo proste śniadanie, a z drugiej czasem można się zdziwić, jak wdzięcznym jest materiałem do eksperymentów. Czasami zaledwie jeden dodatek potrafi całkowicie zmienić jej smak i konsystencję. Jeśli więc chcesz nadać swojej jajecznicy więcej kremowości i wyjątkowości, przetestuj przepis Przemysława Klimy, pierwszego polskiego szefa kuchni z dwiema gwiazdkami Michelin.

Poniższy przepis pochodzi z książki Przemysława Klimy "Fun Dining. Prosto i genialnie", której premiera odbyła się 27 marca 2024 roku. Publikujemy go dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak. Przemysław Klima jest szefem kuchni w krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881, która została nagrodzona dwiema gwiazdkami Michelin i jest jedynym lokalem w Polsce z takim wyróżnieniem.

Jajecznica z crème fraîche i straciatellą

Lubię dodać do niej drobno posiekany szczypiorek, którego pikantność podkręca nieco delikatny smak jajek, oraz śmietankowy ser straciatella. Do tego grzanka z chleba na zakwasie – śniadanie idealne.

Składniki:

  • 50 g sera straciatella,
  • 30 g crème fraîche (przepis na stronie 245),
  • 20 g masła,
  • 2 jajka w rozmiarze L,
  • 2 kromki chleba na zakwasie (najlepiej z poprzedniego dnia; może to być np. chleb pszenno-orkiszowy z przepisu na stronie 223) lub chałki,
  • 10 g szczypiorku, drobno posiekanego,
  • 10 g oliwy extra virgin,
  • sól w płatkach Maldon,
  • świeżo mielony czarny pieprz.

Na początku przygotuj wszystkie potrzebne składniki i akcesoria. To danie, które najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu, dlatego działaj szybko i od razu podawaj jajecznicę na stół.

Jajka wbij do miseczki i dokładnie rozbij widelcem. Postaw patelnię na dosyć dużym ogniu, rozgrzej na niej oliwę z odrobiną soli i pieprzu. Następnie połóż na patelni kromki pieczywa i smaż je z obu strony, aż się zrumienią i będą chrupiące. Gotowe grzanki odłóż na talerzyk, by czekały na jajecznicę.

Zobacz wideo Z jajecznicą ci nie po drodze? Przetestuj nasz przepis na tofucznicę

W rondelku na średnim ogniu rozgrzej ¾ porcji masła potrzebnego do przygotowania potrawy. Kiedy masło się roztopi, wlej rozbite jaja i zacznij je energicznie mieszać szpatułką silikonową, tak aby się powoli i równomiernie ogrzewały. Ważne, żeby nie przerywać mieszania i pilnować, by jajecznica nie przywarła do dna.

Z czasem masa jajeczna zacznie gęstnieć. Jeśli zauważysz, że jajka ścinają się zbyt szybko, zdejmij na chwilę rondelek z ognia, nie przerywając mieszania. Gdy jajka nie będą już surowe, a masa stanie się kremowa, dodaj crème fraîche i mieszaj, aż jajecznica nabierze aksamitnej konsystencji. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj resztę masła, dopraw całość solą i ponownie wymieszaj. Jajecznicę przełóż szybko na grzanki, udekoruj z wierzchu porwaną na mniejsze kawałki straciatellą i posyp szczypiorkiem. Pyszna jajecznica na chrupiących grzankach jest już gotowa.

Tylko pamiętaj – ONA NIE MOŻE CZEKAĆ!

Jajecznicę najczęściej smażę na:
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.