Kosztuje grosze, a to prawdziwy skarb kulinarny. Z tego produktu zrobisz smarowidło, kluski, bitki i wiele więcej

Domowy smalec ze skwarkami i cebulką to pyszne i aromatyczne smarowidło do kanapek. W połączeniu ze świeżym pieczywem oraz plasterkiem kiszonego ogórka - zachwyca nasze kubki smakowe. Jak przygotować smalec domowej roboty ze słoniny? Podpowiadamy.

W supermarketach widujemy ją pod różną postacią, zarówno w wersji wędzonej, jak i na surowo, a także ze skórą, w plastrach, mieloną, konserwową bądź w kawałkach - w zależności od tego, do czego jest nam akurat potrzebna. A tutaj "pole do popisu" jest szerokie. Ze słoniny zrobimy przede wszystkim smaczny smalec, ale i o wiele więcej pożywnych rarytasów.

Zobacz wideo Wegański smalec ze śliwką kalifornijską

Słonina - bogactwo smaku i aromatu. Zrobisz z niej wiele przysmaków

Słonina to tkanka tłuszczowa, pozyskiwana najczęściej z grzbietu, boków oraz tylnej części tułowia świni. Może być zarówno ze skórą, jak i bez niej. Jako tłuszcz dostarcza organizmowi energii, to także cenne źródło witamin: A, D, E oraz K, a także kwasu palmitynowego, biorącego udział w produkcji hormonów. Choć wysokokaloryczna, może stanowić dobre urozmaicenie diety. Jako dodatek spożywany od czasu do czasu nie wpłynie negatywnie na stan zdrowia, a wręcz przeciwnie!

Co więcej, słonina ma szerokie zastosowanie kulinarne. Zrobimy z niej nie tylko pyszny smalec, ale i pasztet, kluski, kiszki, gołąbki oraz bitki. Można ją zakonserwować, uwędzić, zmielić oraz zaserwować "na sucho" jako surową przekąskę z solą kuchenną. Możliwości wykorzystania słoniny są wręcz nieskończone. Poniżej znajdziecie przepis na tradycyjny, domowy smalec z dodatkiem miękkich skwarek oraz podsmażonej cebuli.

Smalec domowej roboty ze skwarkami i cebulką. Lepszego smarowidła ze świecą szukać

Składniki na domowy smalec:

  • 800 g boczku,
  • 500 g surowej słoniny,
  • 50 ml mleka,
  • 1 duża cebula,
  • 1 jabłko,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Boczek i słoninę pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnku o grubym dnie. Wlej mleko i smaż całość na małym ogniu, co jakiś czas dodając odrobinę wody. Duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. W międzyczasie umyj, obierz i posiekaj cebulę. Jabłko z kolei zatrzyj na tarce, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko przełóż do garnka ze skwarkami i zeszklij. Dopraw smalec majerankiem oraz odrobiną soli i pieprzu. Wymieszaj, a po chwili zdejmij rondel z palnika i przełóż jego zawartość do garnka kamiennego. Prawie gotowy smalec schowaj w chłodne miejsce do zastygnięcia. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.