Przy tym smalec i inne smarowidła mogą się schować. To najlepsze, z czym możesz podać pieczywo

Podając przekąski lub zastanawiając się, z czym zjeść kanapki możemy wybrać standardowe dodatki. Jednak czasem warto dodać klasycznym potrawom smaku, a do tego najlepiej wykorzystać coś niebanalnego. To smarowidło właśnie takie jest i może pochwalić się oryginalnością, która wszystkich powala na kolana.

Klasyczne kanapki mają zazwyczaj jeden przepis i rzadko kiedy od niego odbiegamy. Chleb smarujemy więc masłem, układamy na nim wędlinę ser i ewentualnie jakieś warzywo. Do tego czasu również tak robiłam, czasem dodawałam do całości majonezu. Lecz gdy poznałam przepis na to smarowidło, całkowicie odmieniłam podawanie pieczywa. Popularny na imprezach smalec również zamieniłam na tę mieszankę i słyszałam same głosy zachwytu.

Zobacz wideo Wegański smalec ze śliwką kalifornijską

Pasta z suszonych pomidorów i fasoli okazała się prawdziwym smakołykiem, który teraz mam cały czas w lodówce. Wykorzystuję ją nie tylko do śniadań, a także jako smaczny dodatek na imprezach. Jego prostota sprawia, że chce się robić go cały czas. By składnikom dodać więcej smaku, można dodać różnego rodzaju dodatki. Można wymieszać je z orzechami, można dodać cebulę lub trochę pikantnych przypraw. Gotową pastę polecam podawać z plastrami ogórka konserwowego. Wtedy naprawdę jest obłędnie pyszna.

Przepis na pastę z suszonych pomidorów

Składniki

  • 400 g czerwonej fasoli z puszki,
  • 10 suszonych pomidorów,
  • łyżka oleju z suszonych pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Czerwoną fasolę odsącz z zalewy i przepłucz pod zimną wodą. 
  2. Suszone pomidory również wyjmij z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki. Pomidory i fasolę przełóż do miski, wlej olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę sól i pieprz.
  3. Całość zmiksuj za pomocą blendera na gładką i jednolitą masę.
  4. Gotową masę włóż do lodówki na kilka godzin, by smaki mogły się przegryźć.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.