Pączki wegańskie, czyli tłusty czwartek bez smalcu i produktów odzwierzęcych

Pączki wegańskie na tłusty czwartek? Okazuje się, że doskonałe słodycze można przyrządzić nie tylko bez smalcu, ale i innych produktów odzwierzęcych. Niektóre przepisy są bardzo proste.

Pączki wegańskie też mogą być wyśmienite

Czy pączki wegańskie to dobry pomysł? W końcu babcine wypieki kojarzą się nie tylko ze smażeniem w głębokim tłuszczu, ale także z wykorzystaniem smalcu. Obecnie to danie można uznać za kolejne spośród tych, które przeszły istotną ewolucję. Tłusty czwartek niekiedy wydaje się być dniem problematycznym dla wegan, ale są to tylko pozory. 

Bez problemu można więc sięgnąć po przepis, który pozwala przygotować pączki (ale też faworki czy donuty) w sposób zgodny z dietą pozbawioną produktów odzwierzęcych. Coraz bardziej popularne stają się także wersje bezglutenowe. Niekiedy przepisy na takie słodycze są zaskakująco proste. 

Faworki. Zdjęcie ilustracyjneFaworki z piekarnika - zdrowsze, ale równie dobre co tradycyjne. Można zjeść ich więcej!

Przepis na wegańskie pączki

Czy przepis na pączki wegańskie musi być skomplikowany? Okazuje się, że nie. Nie trzeba też dawać wiary uwagom, że takie łakocie są gorsze w smaku od tradycyjnie przyrządzonych. W gruncie rzeczy ich skład nie jest radykalnie odmienny. Bez problemu można przygotować wegańskie pączki pieczone lub smażone. Poniżej podajemy przepis na smażone wegańskie pączki

Czego będziemy potrzebować do zrobienia 12 pączków? Konieczne będzie zgromadzenie:

  • mąki pszennej - 400 g;
  • cukru pudru - 70 g;
  • oleju kokosowego - 40 g;
  • wody - 0,25 l;
  • spirytusu - 3 łyżeczki;
  • suszonych drożdży - 20 g;
  • szczypty soli;
  • oleju do smażenia;
  • cukru pudru do oprószenia;
  • dżemu lub konfitury do nadziewania pączków.

Wegańskie pączki są proste w przygotowaniu. Zdjęcie ilustracyjneWegańskie pączki są proste w przygotowaniu. Zdjęcie ilustracyjne Shaiith/shutterstock.com

Od czego zacząć? Przesianą mąkę mieszamy z suszonymi drożdżami. Następnie dodajemy kolejne składniki z zaznaczeniem, że olej kokosowy dolewamy po wyrobieniu ciasta. Musi ono być wyrabiane do momentu, w którym będzie gładkie i nabierze elastycznej konsystencji. Następnie przechowuje się je w oprószonej mąką misce, pod przykryciem i w ciepłym miejscu przez ok. 90 min. 

Po tym czasie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Formujemy możliwie jednolitych rozmiarów pączki. Nadziewamy konfiturą - należy pamiętać o ich dokładnym zaklejeniu. Następnie trzeba je ponownie ułożyć na oprószonym mąką blacie. Przez ok. 20 min powinny znacznie zwiększyć swoją objętość. 

Smażymy z obu stron w oleju rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Lekko przestudzone można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować w inny sposób. Niekiedy nadziewanie wykonuje się także po usmażeniu i delikatnym przestudzeniu.

Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Pączki wegańskie bezglutenowe

Jak przygotować pączki wegańskie bezglutenowe? Na szczęście przygotowanie takich słodyczy nie jest trudne i nie sprawi zbyt wielu trudności. Wystarczy zadbać o to, aby zastosowana została mąka bezglutenowa. Można skorzystać z mąk naturalnie bezglutenowych (np. owsianej lub ryżowej), ale również skorzystać z mieszanek oczyszczonych z glutenu.

Szybkie faworki, które udadzą się każdemu. Ekspresowy przepis na chrust domowej roboty. Zdjęcie ilustracyjneSzybkie faworki, które udadzą się każdemu. Ekspresowy przepis na chrust domowej roboty

Wegańskie pączki. Gdzie kupić?

Gdzie kupić wegańskie pączki? Coraz większa liczba cukierni decyduje się na to, żeby wprowadzić do swojej oferty wypieki wegańskie i oznaczone napisem "gluten free". Z pewnością duże znaczenie ma w tym przypadku coraz większa świadomość społeczna. Zmieniające się trendy odgrywają też rolę w przypadku supermarketów. Nawet w popularnych sieciówkach takie produkty są coraz bardziej powszechne.

Gdzie kupić pączki wegańskie? Oczywiście warto nieco wcześniej zapytać o to w cukierniach mających dobrą opinię. Z pewnością także sklepy z wegańskimi artykułami spożywczymi będą w tłusty czwartek oferowały takie łakocie. Podobnie rzecz ma się z niektórymi restauracjami. 

W zeszłym roku w Warszawie miejscami z ofertą pączków wegańskich były m.in.:

  • Krowarzywa;
  • Mango Vegan;
  • Falla Warszawa;
  • DEJ Piekarnia;
  • Gromulski;
  • Cukiernia Baja;
  • WypasAnie;
  • Jaskółka;
  • Wegeneracja;
  • Hau Cafe;
  • Organic Corner;
  • Shuk;
  • Vege Kiosk;
  • Manufaktura Wypieków Pozorek;
  • Evergreen;
  • Nancy Lee;
  • wiele innych.

Warto wcześniej zasięgnąć informacji na temat tegorocznej oferty. Pamiętajmy: często zamówienia należy składać nawet z kilkudniowym wyprzedzeniem.

Zobacz też: Ciasto na faworki jest kluczem do popisowego dania na tłusty czwartek. Sekret tkwi w jednym składniku

Więcej o: