Szybkie faworki, które udadzą się każdemu? Faworki to obowiązkowy przysmak na każdej karnawałowej liście. Przygotowaliśmy najprostsze przepisy, które zajmują tylko kilka chwil.
3
pixabay
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Faworki sprawdzone przepisy - kluczem do udanej i smacznej zabawy karnawałowej
Sprawdzone przepisy na faworki to absolutne "must have", jeżeli chodzi o imprezę karnawałową. Czym byłaby huczna domówka bez pysznych przekąsek? Na szczęście przyrządzenie faworków nie jest skomplikowane i bez trudu poradzą sobie z tym nawet dzieci. Uwaga: to dobra wskazówka dla zapracowanych mam, które na co dzień zajmują się maluchami. Szukacie pomysłu na zajęcia dla dzieci? Zróbcie wspólnie faworki!
REKLAMA
Jak zrobić chrust? To propozycja dla całej rodziny
Jak zrobić chrust dla całej rodziny? Nie jest to trudne zadanie, ważne są jednak odpowiednio dobrane proporcje. Przepis na pyszne faworki znajdziecie tutaj:
Faworki - dobry przepis
Składniki:
500 g mąki pszennej
4 żółtka kurze
1 łyżka octu
odrobina soli i cukru
5-6 łyżek kwaśnej i gęstej śmietany
olej do smażenia
cukier puder
Sposób przygotowania:
Przesiej mąkę. Wymieszaj ją z solą i cukrem.
Dodaj żółtka, ocet i śmietanę.
Zagnieć porządnie ciasto. Ubij ciasto wałkiem.
Powtórz czynność dwa razy.
Rozwałkuj ciasto. Wykonaj paski. Nakrój je w środku. Wywiń końce do środka.
Rozgrzej olej. Smaż faworki, aż nabiorą odpowiedniego koloru. Uwaga, aby ich nie spalić.
Odcedź, ostudź i posyp cukrem pudrem.
Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale
Faworki - sprawdzony przepis ze spirytusem
Interesuje Cię sprawdzony przepis na faworki? Receptura różni się odrobinę od poprzedniej. Oto i przepis:
Składniki, które są nam potrzebne do wykonania faworków to:
300 g mąki pszennej
4 żółtka kurze
sól, cukier
1 łyżka spirytusu
5-6 łyżek kwaśnej i gęstej śmietany
cukier puder
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Przesiej mąkę i wymieszaj z cukrem i solą.
Dodaj żółtka, śmietanę oraz łyżkę spirytusu.
Zagnieć masę na gładko i ubij dwukrotnie wałkiem.
Później, rozwałkuj ciasto na placek, wytnij paski.
Wykonaj na środku dziurki. Przełóż jeden koniec do środka.
Istotna uwaga: wykonuj ten proces stopniowo. Resztę ciasta, którą się aktualnie nie zajmujesz, przykryj ściereczką. W razie konieczności podsypuj mąką.