Faworki drożdżowe. Przepis na karnawałowe łakocie. Przepyszne, delikatne, rozpływają się w ustach

Nadchodzi karnawał, dlatego najwyższy czas odświeżyć przepis na faworki. Ich przygotowanie nie należy do najtrudniejszych, dlatego warto spróbowac zrobić je samodzielnie w domu. Z naszym przepisem wyjdą wyjątkowo lekkie i delikatne.

Faworki drożdżowe będą idealnym rozwiązaniem na karnawałową słodką przekąskę. Smakują najlepiej posypane cukrem pudrem albo polane lukrem owocowym. Przekonaj się sam sięgając po poniższy przepis. Ich wykonanie jest dość proste, ale wymaga poświęcenia czasu. Przedstawiamy najlepszą recepturę.

Zobacz wideo

Przepis na faworki drożdżowe. Doskonała propozycja na czas karnawału

Składniki:

  • szklanka mąki,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • pół szklanki ciepłego mleka,
  • dwa żółtka,
  • ćwierć kostki masła,
  • olej do smażenia.

Faworki sprawdzą się nie tylko w tłusty czwartek

Przygotowanie:

  1. Zrób zaczyn. Rozdrobnij drożdże, dodaj cukier i wymieszaj całość. Dodaj dwie łyżeczki mąki i kilka łyżek ciepłego mleka. Zaczyn powinien mieć konsystencję śmietany. Odstaw zaczyn na około dziesięć minut.
  2. W tym czasie resztę mąki wysyp na stolnicę, dodaj do niej cukier, cukier waniliowy, zimne masło i przesiekaj całość aż powstanie kruszonka.
  3. Z przygotowanej mąki uformuj kopiec, na środku umieść wyrośnięty zaczyn i roztrzepane żółtka. Dodawaj stopniowo resztę mleka.
  4. Wyrabiaj ciasto i uformuj z niego kulę. Pozostaw je do wyrośnięcia na około półtorej godziny. Następnie rozwałkuj ciasto i podziel je na pasy. Pośrodku każdego fragmentu zrób nacięcie i przełóż koniec faworka przez powstały otwór. Gotowe faworki przykryj ściereczką, aby nie wyschły.
  5. Rozgrzej tłuszcz w garnku. Faworki po wrzuceniu ich do oleju powinny od razu się smażyć. 
  6. Faworki smaż na złocisty kolor. Gotowe wystarczy posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.