Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Racuchy drożdżowe zawsze zbudzały we mnie jakiegoś rodzaju respekt, pewnie dlatego, że moja babcia podchodziła do ich wykonania niemal z namaszczeniem. Już godzinę przez początkiem przygotowywania ciasta, wszystkie drzwi i okna musiały być zamknięte, by nie było przeciągów. Stół, na którym rosło ciasto, nie mógł się chwiać (babcia podkładała gazetę pod jedną nogę), miska musiała być przykryta wyłącznie lnianą ściereczką, a domownicy musieli chodzić na paluszkach, gdy ciasto rosło. Jako dziewczyna myślałam, że to dlatego, że ciasto musi rosnąć w ciszy, ale nie rozumiałam, po co babcia je "upija" spirytusem. Dziś wiem, że dodatek spirytusu do ciasta na racuchy sprawi, że podczas smażenia nie chłoną tłuszczu i wychodzą delikatne i puszyste. Dziś zdradzę przepis na racuchy takie, jak przed laty robiła moja babcia.
Stary przepis na racuchy drożdżowe
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- kieliszek spirytusu (40 ml)
- olej roślinny do smażenia
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pomieszczenia, a temperatura mleka powinna wynosić między 30 a 40 stopni Celsjusza.
Sposób wykonania:
- W rondelku zagrzej mleko. Następnie odlej połowę do miseczki, wkrusz drożdże, dodaj 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszaj i odstaw, by rozczyn zaczął pracować. Miskę z rozczynem warto przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj jajko oraz resztę mleka i zacznij zagniatać, stopniowo dolewając wyrośnięty rozczyn. Babcia radziła, żeby zagniatać ciasto drożdżowe ciepłymi dłońmi, bez biżuterii.
- Kiedy ciasto będzie już jednolite i pozbawione grudek, dolej kieliszek spirytusu. Następnie lekko uklep ciasto, napowietrzając je. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw na ok. godzinę, by co najmniej podwoiło lub nawet potroiło swoją objętość.
- Kiedy ciasto już wyrośnie, możesz zabierać się za smażenie. Na patelni rozgrzej olej tak, by w całości przykrył dno. Olej musi być gorący, ale moc palnika niewielka. Olej nalej także do małej miseczki, w której będziesz zanurzać łyżkę przed nabieraniem ciasta - to sprawi, że ciasto nie będzie przywierać do łyżki.
- Nakładaj racuszki łyżką na patelnię i kiedy zezłocą się od spodu, przekręć je na drugą stronę. Następnie przełóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub w towarzystwie ulubionej konfitury.
Trik ze spirytusem sprawia, że racuchy drożdżowe wychodzą delikatne i bardzo puszyste. Nie musisz się obawiać, że racuchy zmienią smak - spirytus nie jest wyczuwalny.