-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa marchewkowa już nigdy nie będzie nijaka. Z pomocą przyjdą dwa dodatki - palce lizać to mało powiedziane
Zupa marchewkowa już nigdy nie będzie nijaka. Z pomocą przyjdą dwa dodatki - palce lizać to mało powiedziane
Zupa marchewkowa kojarzy nam się z przedszkolnymi obiadkami, które nie zawsze smakowały tak, jakbyśmy chcieli. Dziś jednak mamy dla was przepis na zupę marchewkową, której nie powstydziłaby się najlepsza restauracja. Jaki jest sekret? Chodzi o dwa dodatki - słodki sok oraz ostrą przyprawę. Będzie palce lizać.
Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa marchewkowa w pierwszej chwili nie brzmi jak pomysł na wytrawne danie, ale wszystko się zmieni, gdy wypróbujesz ten przepis. Oprócz prostoty wykonania bardzo dużą zaletą potrawy jest jej smak - dodatek imbiru i soku ze słodkich pomarańczy sprawi, że zupa nabiera niesamowitego charakteru. Jeśli do tego zamienisz śmietanę na mleczko kokosowe, uzyskasz smak, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie.
Zupa marchewkowa - przepis
Składniki:
- ok. 0,5 kg marchewki
- 2 średnie cebule szalotki
- 1 czubata łyżka masła
- ok. 1 litr bulionu warzywnego
- 3-4 plastry świeżego imbiru
- 1/3 szklanki świeżego soku ze zwykłej lub czerwonej pomarańczy
- 1/3 szklanki mleka kokosowego lub 3 łyżki śmietany
- sól, pieprz, szczypta chili, płaska łyżeczka curry
- do podania: grzanki, prażone pestki
Sposób wykonania:
- Cebulę, imbir i marchewkę posiekaj w drobną kostkę.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż imbir. Następnie dodaj marchewkę i całość podsmażaj, aż marchewka się zarumieni.
- Podsmażone warzywa zalej bulionem, zmniejsz moc palnika i gotuj, aż marchewka będzie całkiem miękka.
- Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj mleczko kokosowe, sok z pomarańczy oraz dopraw do smaku przyprawami.
- Zmiksuj zupę na gładki krem. Podawaj z grzankami lub uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika.