Zupa marchewkowa już nigdy nie będzie nijaka. Z pomocą przyjdą dwa dodatki - palce lizać to mało powiedziane

Zupa marchewkowa kojarzy nam się z przedszkolnymi obiadkami, które nie zawsze smakowały tak, jakbyśmy chcieli. Dziś jednak mamy dla was przepis na zupę marchewkową, której nie powstydziłaby się najlepsza restauracja. Jaki jest sekret? Chodzi o dwa dodatki - słodki sok oraz ostrą przyprawę. Będzie palce lizać.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa marchewkowa w pierwszej chwili nie brzmi jak pomysł na wytrawne danie, ale wszystko się zmieni, gdy wypróbujesz ten przepis. Oprócz prostoty wykonania bardzo dużą zaletą potrawy jest jej smak - dodatek imbiru i soku ze słodkich pomarańczy sprawi, że zupa nabiera niesamowitego charakteru. Jeśli do tego zamienisz śmietanę na mleczko kokosowe, uzyskasz smak, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie.

Zupa marchewkowa - przepis

Składniki:

  • ok. 0,5 kg marchewki
  • 2 średnie cebule szalotki
  • 1 czubata łyżka masła
  • ok. 1 litr bulionu warzywnego 
  • 3-4 plastry świeżego imbiru
  • 1/3 szklanki świeżego soku ze zwykłej lub czerwonej pomarańczy
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego lub 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz, szczypta chili, płaska łyżeczka curry
  • do podania: grzanki, prażone pestki

Sposób wykonania:

  1. Cebulę, imbir i marchewkę posiekaj w drobną kostkę. 
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż imbir. Następnie dodaj marchewkę i całość podsmażaj, aż marchewka się zarumieni. 
  3. Podsmażone warzywa zalej bulionem, zmniejsz moc palnika i gotuj, aż marchewka będzie całkiem miękka. 
  4. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj mleczko kokosowe, sok z pomarańczy oraz dopraw do smaku przyprawami. 
  5. Zmiksuj zupę na gładki krem. Podawaj z grzankami lub uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.