Jak zrobić pączki w domu? Przepisy, które zapewnią Ci kulinarny sukces, a kubki smakowe gości oszaleją

Jak zrobić pączki domowe krok po kroku? Tłusty czwartek zbliża się do nas wielkimi krokami. To idealny moment, aby znaleźć przepisy i zaplanować czwartkową ucztę. Pączki, faworki i inne słodkie przysmaki... Palce lizać!

Jak zrobić pączki domowe z różą? 

Jak zrobić pączki domowe z dodatkiem róży? To naprawdę proste. Słodkie pączki różane są idealne nie tylko na tłusty czwartek, ale także na co dzień. Sprawdzą się rewelacyjnie do herbaty, aromatycznej kawy czy nawet kakao. Poniżej znajdziecie przepis, który koniecznie musicie przetestować.

Jak się robi pączki? Przepis, który zawsze wychodzi, znajdziesz poniżej:

Składniki:

  • około 40 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • około 1/2 kg mąki + odrobina do posypania
  • 4 żółtka + 1 całe jajko
  • 100 g masła (rozpuszczonego i wystudzonego!)
  • połówka cytryny na sok + skórkę
  • konfitura różana
  • 80 g cukru
  • sól
  • olej do smażenia

Opcjonalnie można wykonać lukier z cukru pudru i gorącej wody. Ilość składników w zależności od tego, jaką gęstość chcemy otrzymać.

Pączki na tłusty czwartekPączki na tłusty czwartek Fot. Tomasz Szambelan / Agencja Wyborcza.pl

Sposób wykonania:

  1. Wykonaj zaczyn. Drożdże rozpuść w połowie szklanki mleka.
  2. Dołóż cukier. Przesiej mąkę i dodaj ją do miski.
  3. Masę odstaw na kwadrans.
  4. W oddzielnym naczyniu połącz mąkę, sól i cukier.
  5. Dołóż wcześniej przygotowany zaczyn. Dodaj jajko oraz ówcześnie oddzielone żółtka.
  6. Dolej mleko, które zostało. Cytrynę dokładnie wymyj, wyparz. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do masy.
  7. Wymieszaj drewnianym narzędziem kuchennym.
  8. Dołóż masło i wymieszaj.
  9. Przygotowaną masę wyłóż na blaszce i posyp mąką - ciasto stanie się elastyczne.
  10. Wyrób. Później odłóż do miski na 1,5 godziny pod przykryciem.
  11. Ciasto podziel na połowę. Weź pierwszą część i wykrój z niej pączki. Odłóż na blasze posypanej mąką. Odłóż do wyrośnięcia pod przykryciem na 20 minut. To samo zrób z drugą częścią.
  12. Przejdź do smażenia. Olej musi być bardzo dobrze rozgrzany. Po usmażeniu odcedź z tłuszczu i wypełnij różaną konfiturą za pomocą specjalnej szprycy.
  13. Pączki można podawać z cukrem pudrem lub lukrem.
Zobacz wideo Po czym poznać najlepsze pączki?

Jak zrobić pączki w domu? Jak formować pączki, aby prezentowały się apetycznie?

Jak zrobić pączki w domu? Jak je formować? Można wykonać to na wiele sposobów. Jedni są zdania, że mniejsze formy, nie tylko będą się dobrze prezentować na talerzu, ale także ich rozmiar ułatwi po prostu smażenie. Inni z kolei są zupełnie odmiennego zdania. Wszystko zależy od naszych własnych upodobań. Okrągłe, czy podłużne, z dekoracyjnym lukrem bądź cukrem pudrem - wszystkie pączki zrobią furorę.

Jak robi się pączki, czyli jak zrobić pączki domowym sposobem w kajmakowym wydaniu? 

Jak robi się pączki kajmakowe? Na samą myśl robimy się głodni, prawda? Wydawać by się mogło, że pączki z kajmakiem są trudne w przygotowaniu, jednak nie jest to prawdą. Nawet jeżeli nie masz doświadczenia, możesz wypróbować przepis na domowe pączki z ciekawym nadzieniem. Jak zatem zrobić pączki z kajmakiem domowym sposobem? Oto prosta receptura:

Składniki, które są nam potrzebne to:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 60 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
  • 60 g cukru + 1 łyżka cukru waniliowego
  • 10 g drożdży suchych
  • olej do smażenia
  • 3/4 puszki masy kajmakowej

Jakie nadzienie do pączków? Zdjęcie ilustracyjneJakie nadzienie do pączków? Zdjęcie ilustracyjne berni0004/shutterstock.com

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę i wymieszaj ją z drożdżami.
  2. Dołóż pozostałe składniki - oprócz masy kajmakowej i oleju do smażenia.
  3. Wyrób. Dołóż rozpuszczony tłuszcz.
  4. Po wyrobieniu odstaw na 1,5 godziny pod przykryciem.
  5. Później oprósz blat mąką, wyłóż ciasto i wyrób.
  6. Uformuj pączki.
  7. Ponownie pozostaw je do wyrośnięcia na około 20 minut pod przykryciem.
  8. Usmaż je na gorącym oleju.
  9. Nadziej je masą kajmakową.
  10. Pączki są gotowe do podania.

Zobacz też: Ten przepis na chrust ma prawie 170 lat. Bez brudzenia rąk i wałkowania ciasta

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.