Zobacz wideo Wielki test warszawskich pączków
Przepis na szybkie pączki ucieszy niejednego łasucha. W końcu karnawał trwa, a wykonanie tradycyjnego deseru naszych babć często wiąże się z kilkugodzinnym staniem w kuchni. Jak tego uniknąć?
Szybkie pączki na tłusty czwartek. Przepis krok po kroku
Klasyczna wersja pączków wiąże się z przygotowaniem rozczynu z drożdży, wykonaniem ciasta i oczekiwaniem aż odpowiednio wyrośnie. Aby przyspieszyć cały proces, wystarczy wykorzystać nasz przepis.
Składniki:
- 5 opakowań serków homogenizowanych (łącznie kilogram),
- 4 szklanki mąki,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól,
- cukier puder,
- ulubiona konfitura,
- olej lub smalec do smażenia.
Do szybkich pączków najlepiej sprawdzi się klasyczna, waniliowa wersja serków homogenizowanych. Unikajmy owocowych serków homogenizowanych, mogą bowiem znacznie wpłynąć na ostateczny smak słodkości.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na szybkie pączki. Sposób przygotowania
- Do wysokiego naczynia wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia.
- Przekładamy do mąki cały serek homogenizowany i wbijamy jajka. Wsypujemy sól. Całość dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
- W dużym garnku rozgrzewamy olej lub rozpuszczamy smalec.
- Kiedy tłuszcz będzie gorący, wrzucamy do niego uformowane z ciasta pączki.
- Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron, aż będą złociste.
- Po tym czasie wyciągamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odsączamy z tłuszczu.
- Za pomocą specjalnej szprycy nadziewamy pączki ulubioną konfiturą.
- Kiedy pączki przestygną, oprószamy je cukrem pudrem.
Tak przygotowane szybkie pączki idealnie sprawdzą się na zbliżający się tłusty czwartek, ale także jako szybki deser dla całej rodzinki.