-
Haps
-
Jak przygotować
- Pączki - przepis na karnawałowe smakołyki. Wyjdą delikatne i o idealnej konsystencji
Pączki - przepis na karnawałowe smakołyki. Wyjdą delikatne i o idealnej konsystencji
Pączki to tradycyjne wyroby cukiernicze kuchni polskiej. Można je nadziewać konfiturami, marmoladami czy budyniami i kremami czekoladowymi. Przedstawiamy jeden z najprostszych przepisów na pączki. Sprawdzi się w czasie karnawału.
Jak zrobić idealne pączki? Tajemnicą doskonałych pączków jest właściwie wyrobione ciasto drożdżowe. Podajemy przepis, z którym będą miały idealną konsystencję, a ich smak zachwyci każdego. W poniższym przepisie pączki napełniamy nadzieniem zrobionym z bitej śmietany i cukru pudru.
Przepis na pączki - karnawałowe łakocie, które osłodzą chłodną, zimową porę
Składniki:
- dwie szklanki mąki pszennej,
- sześć żółtek,
- szklanka ciepłego mleka,
- pół kostki masła,
- dwie łyżki cukru,
- 50 g drożdży,
- trzy łyżki spirytusu,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
Na nadzienie:
- półtorej szklanki śmietanki kremówki,
- dwie łyżki mleka w proszku,
- cukier waniliowy,
- cukier puder.
Pączki. Ich wykonanie nie jest trudne, ale może zająć trochę czasu
Aby powstały pączki o idealnej strukturze, należy wyrabiać ciasto cierpliwie i bez pośpiechu.
Przygotowanie:
- Mleko wymieszaj z drożdżami i łyżką cukru. Drożdże powinny się rozpuścić. Odstaw przygotowaną mieszankę.
- Rozpuść masło i pozostaw do przestygnięcia. Przesiej mąkę z solą. Utrzyj żółtka z łyżką cukru i połącz je z przesianą mąką na gładką masę.
- Dodaj do ciasta mleko z drożdżami i zagnieć ciasto. Po dziesięciu minutach dolej do ciasta masło i dalej wyrabiaj całość. Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw, aby podwoiło objętość.
- Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na blat posypany mąką, wyrabiaj je i uformuj placek. Wykrawaj z niego okrągłe krążki, przykryj je folią i poczekaj aż wyrosną.
- Smaż pączki w dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy wystygną, przekrawaj je na pół i wypełniaj bitą śmietaną z cukrem.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl