Pączki - przepis na karnawałowe smakołyki. Wyjdą delikatne i o idealnej konsystencji

Pączki to tradycyjne wyroby cukiernicze kuchni polskiej. Można je nadziewać konfiturami, marmoladami czy budyniami i kremami czekoladowymi. Przedstawiamy jeden z najprostszych przepisów na pączki. Sprawdzi się w czasie karnawału.

Jak zrobić idealne pączki? Tajemnicą doskonałych pączków jest właściwie wyrobione ciasto drożdżowe. Podajemy przepis, z którym będą miały idealną konsystencję, a ich smak zachwyci każdego. W poniższym przepisie pączki napełniamy nadzieniem zrobionym z bitej śmietany i cukru pudru. 

Zobacz wideo

Przepis na pączki - karnawałowe łakocie, które osłodzą chłodną, zimową porę

Składniki:

  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • sześć żółtek,
  • szklanka ciepłego mleka,
  • pół kostki masła,
  • dwie łyżki cukru,
  • 50 g drożdży,
  • trzy łyżki spirytusu,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,

Na nadzienie:

  • półtorej szklanki śmietanki kremówki,
  • dwie łyżki mleka w proszku,
  • cukier waniliowy,
  • cukier puder.

Pączki. Ich wykonanie nie jest trudne, ale może zająć trochę czasu 

Aby powstały pączki o idealnej strukturze, należy wyrabiać ciasto cierpliwie i bez pośpiechu.

Przygotowanie:

  1. Mleko wymieszaj z drożdżami i łyżką cukru. Drożdże powinny się rozpuścić. Odstaw przygotowaną mieszankę.
  2. Rozpuść masło i pozostaw do przestygnięcia. Przesiej mąkę z solą. Utrzyj żółtka z łyżką cukru i połącz je z przesianą mąką na gładką masę.
  3. Dodaj do ciasta mleko z drożdżami i zagnieć ciasto. Po dziesięciu minutach dolej do ciasta masło i dalej wyrabiaj całość. Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw, aby podwoiło objętość.
  4. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na blat posypany mąką, wyrabiaj je i uformuj placek. Wykrawaj z niego okrągłe krążki, przykryj je folią i poczekaj aż wyrosną. 
  5. Smaż pączki w dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy wystygną, przekrawaj je na pół i wypełniaj bitą śmietaną z cukrem.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA