Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Słodycze lubi niemal każdy, szczególnie w tłusty czwartek, gdy królują pączki, drożdżówki, oponki, ciasta i ciasteczka. Flagowym rarytasem są jednak domowe faworki, które są przez wielu uwielbiane, a dodatkowo mają długą tradycję. Przygotowanie nie jest trudne, jednak warto zastosować się do kilku złotych rad.
Faworki, znane też jako chrust, to popularny przysmak, który często gości na stołach w okresie karnawału i tłustego czwartku. Idealnie złociste, słodkie i chrupiące ciasteczka bazują na mące, żółtkach, śmietanie oraz cukrze. Przygotowanie ciasta jest istotne, jednak wśród szczegółów najważniejszy jest wybór odpowiedniego produktu, na którym ciasto będzie smażone.
Mowa tu o swojskim smacu - tradycyjna, domowa receptura mówi, że to właśnie na tego rodzaju tłuszczy ciasteczka wyjdą najsmaczniejsze. Warto podkreślić, że kluczowy jest także charakterystyczny kształt, który uzyskamy, wycinając prostokąty, nacinając je na środku wzdłuż, a następnie tworząc coś na wzór kokardki.
Składniki:
Sposób przygotowania: