Ekspresowe faworki, które przygotujesz z kilku składników. Przepis idealny na tłusty czwartek

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a co za tym idzie, wielu z nas poszukuje przepisów na idealne, domowe słodycze. Na piedestale z pewnością znajdują się tradycyjne faworki, zwane także słodkim chrustem. Dzięki babcinej metodzie wyjdą idealnie chrupiące - kluczem jest smażenie na swojskim produkcie.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Słodycze lubi niemal każdy, szczególnie w tłusty czwartek, gdy królują pączki, drożdżówki, oponki, ciasta i ciasteczka. Flagowym rarytasem są jednak domowe faworki, które są przez wielu uwielbiane, a dodatkowo mają długą tradycję. Przygotowanie nie jest trudne, jednak warto zastosować się do kilku złotych rad. 

Faworki - ulubiony rarytas w perfekcyjnym wydaniu

Faworki, znane też jako chrust, to popularny przysmak, który często gości na stołach w okresie karnawału i tłustego czwartku. Idealnie złociste, słodkie i chrupiące ciasteczka bazują na mące, żółtkach, śmietanie oraz cukrze. Przygotowanie ciasta jest istotne, jednak wśród szczegółów najważniejszy jest wybór odpowiedniego produktu, na którym ciasto będzie smażone

Mowa tu o swojskim smacu - tradycyjna, domowa receptura mówi, że to właśnie na tego rodzaju tłuszczy ciasteczka wyjdą najsmaczniejsze. Warto podkreślić, że kluczowy jest także charakterystyczny kształt, który uzyskamy, wycinając prostokąty, nacinając je na środku wzdłuż, a następnie tworząc coś na wzór kokardki. 

Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Przepis na faworki - idealne na tłusty czwartek i nie tylko 

Składniki: 

  • 2 żółtka,
  • 200 g mąki tortowej, 
  • 100 g jogurty naturalnego lub kwaśnej śmietany,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta łyżeczki soli,
  • około 300 g smalcu do smażenia, 
  • cukier puder do dekoracji. 

Sposób przygotowania: 

  1. Oddzielone żółtka od białek przelewamy do dużej miski jogurtem, solą i cukrem waniliowym. 
  2. Całość dokładnie miksujemy, a następnie stopniowo dosypujemy mąkę. Ciasto na tym etapie wyrabiamy ręcznie. Uformowaną kulę warto uderzać przez kilka minut o blat, dzięki czemu będzie bardziej elastyczne i mniej klejące. 
  3. Po tym procesie ciasto odkładamy na 10 minut odpoczynku. Później rozwałkowujemy na trzy minimetry grubości i kroimy na półtora centymetrowe paski o długości 10 cm. Każdy nacinamy na środku i jeden koniec charakterystycznie przewlekamy na drugą stronę. 
  4. Gotowe faworki smażymy partiami w rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. 
  5. Ciasteczka odsączamy na ręczniku papierowym. 
  6. Podajemy oprószone cukrem pudrem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.