Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Słodycze lubi niemal każdy, szczególnie w tłusty czwartek, gdy królują pączki, drożdżówki, oponki, ciasta i ciasteczka. Flagowym rarytasem są jednak domowe faworki, które są przez wielu uwielbiane, a dodatkowo mają długą tradycję. Przygotowanie nie jest trudne, jednak warto zastosować się do kilku złotych rad.
Faworki na piwie - prosty przepis. Nie musisz składać ani bić ciasta
Faworki - ulubiony rarytas w perfekcyjnym wydaniu
Faworki, znane też jako chrust, to popularny przysmak, który często gości na stołach w okresie karnawału i tłustego czwartku. Idealnie złociste, słodkie i chrupiące ciasteczka bazują na mące, żółtkach, śmietanie oraz cukrze. Przygotowanie ciasta jest istotne, jednak wśród szczegółów najważniejszy jest wybór odpowiedniego produktu, na którym ciasto będzie smażone.
Mowa tu o swojskim smacu - tradycyjna, domowa receptura mówi, że to właśnie na tego rodzaju tłuszczy ciasteczka wyjdą najsmaczniejsze. Warto podkreślić, że kluczowy jest także charakterystyczny kształt, który uzyskamy, wycinając prostokąty, nacinając je na środku wzdłuż, a następnie tworząc coś na wzór kokardki.
Zobacz wideo
Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale
Przepis na faworki - idealne na tłusty czwartek i nie tylko
Składniki:
- 2 żółtka,
- 200 g mąki tortowej,
- 100 g jogurty naturalnego lub kwaśnej śmietany,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- szczypta łyżeczki soli,
- około 300 g smalcu do smażenia,
- cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Oddzielone żółtka od białek przelewamy do dużej miski jogurtem, solą i cukrem waniliowym.
- Całość dokładnie miksujemy, a następnie stopniowo dosypujemy mąkę. Ciasto na tym etapie wyrabiamy ręcznie. Uformowaną kulę warto uderzać przez kilka minut o blat, dzięki czemu będzie bardziej elastyczne i mniej klejące.
- Po tym procesie ciasto odkładamy na 10 minut odpoczynku. Później rozwałkowujemy na trzy minimetry grubości i kroimy na półtora centymetrowe paski o długości 10 cm. Każdy nacinamy na środku i jeden koniec charakterystycznie przewlekamy na drugą stronę.
- Gotowe faworki smażymy partiami w rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
- Ciasteczka odsączamy na ręczniku papierowym.
- Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Faworki drożdżowe. Przepis na karnawałowe łakocie