Ten przepis skrywały babcine zeszyty. Z nim obiad stanie się smaczniejszy. Potrzebujesz tylko 6 składników

Babcine zeszyty z przepisami są na wagę złota. Dlaczego? Ponieważ skrywają najsmaczniejsze receptury na tradycyjne i czasem mało znane potrawy. Tak właśnie jest i w tym przypadku. Aby wykonać ten przepis, potrzebujesz tylko 6 składników.

Zeszyty ubrudzone masami, ciastem i konfiturami znajdują się w każdym domu, gdzieś na dnie kuchennej szafki. To one skrywają najstarsze przepisy, które przez lata były gromadzone przez mamy i babcie. Takie kajeciki świetnie sprawdzają się w momencie, gdy chcemy wrócić do lat dzieciństwa, aby przypomnieć sobie wyjątkowe smaki, które nam wtedy towarzyszyły. Niestety nie jest łatwo odtworzyć takie receptury, jednak z pewnością warto spróbować.

Jedną z propozycji, która może niejednej osobie przypomnieć smaki beztroskich dziecięcych lat, jest przepis na białą sałatkę. Jest to połączenie ugotowanego kalafiora oraz przygotowanych na twardo jajek. Wszystko wykończone jest kilkoma łyżkami majonezu i musztardy. Taka sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub część szybkiej przekąski w ciągu dnia. Dodatkowo podawana ze świeżym pieczywem może pełnić funkcję pasty kanapkowej. Po jej zrobieniu koniecznie odstaw ją do lodówki na kilka chwil, aby smaki miały możliwość się przegryźć.

Przepis na białą sałatkę

Składniki:

  • główka kalafiora,
  • 7 jajek ugotowanych na twardo,
  • 7 łyżek majonezu,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • sól,
  • pieprz.
Zobacz wideo Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami

Sposób przygotowania

  1. Kalafior dokładnie umyj, osusz i podziel na małe kawałki. Do gotującej się i osolonej wody włóż warzywo i gotuj do miękkości. Następnie odcedź i wystudź.
  2. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i posiekaj na drobno.
  3. Wszystkie składniki umieść w większej misce, dodaj majonez, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  4. Sałatkę odstaw na kilka chwil do przegryzienia się smaków. Udekoruj za pomocą świeżej zielonej pietruszki lub koperku.
Więcej o: