Tradycyjne pączki z oryginalnym nadzieniem od Pawła Małeckiego. Pulchne i miękkie jak chmurka

Tradycyjnymi pączkami można zajadać się cały rok. Jeśli do tego mają oryginalne nadzienie to trudno się od nich oderwać. Mistrz cukiernictwa zdradził jak wykonać pączki miękkie jak chmurka. W ich wnętrzu znajduje się słodko-kwaśne połączenie.

Paweł Małecki to cukiernik, czekoladnik i przede wszystkim Mistrz Polski Cukierników. Ma na swoim koncie rekordowe sukcesy, którymi warto się chwalić i dzielić. Wchodził bowiem w skład szesnastoosobowej drużyny, która ustanowiła rekord Guinnessa. Stworzyli wtedy największy tort weselny. Był również członkiem zespołu, do którego należy laur za największy eksponat czekoladowy w Polsce.

Ze względu na to, że tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, postanowiliśmy odświeżyć przepis na kochane przez wszystkich pączki. Paweł Małecki w swojej recepturze używa powideł śliwkowych, które w połączeniu ze skórką pomarańczową i sokiem tworzą słodko-kwaśny smak. Cukiernik podzielił się przepisem na kanale YouTube, a internauci są zachwyceni. Pod materiałem możemy przeczytać

Pączki niebiańskie !!!!! Rodzina zachwycona, ja dumna bo pierwszy raz piekłam pączki
I ten pana przepis na pączki naprawdę mi się podoba
Najlepsze pączki świata! Robiłam ściśle wg przepisu. PYCHA!!!! Mięciutkie, nie sklejają się podczas jedzenia!

Przepis na pączki Pawła Małeckiego

Składniki

  • 200 ml mleka 3,2%.
  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 45 g drożdży,
  • 100 g cukru,
  • 8 żółtej,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 100 g masła,
  • starta skórka z 1 pomarańczy,
  • szczypta soli,
  • 20 ml mocnego alkoholu minimum 40%,
  • 2 l oleju do smażenia.
  • cukier puder do posypania.
Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"

Składniki do nadzienia

  • 400 g powideł śliwkowych,
  • sok z 1 pomarańczy,
  • starta skórka z 1 pomarańczy.

Sposób przygotowania pączków

  1. Mleko delikatnie podgrzej. Drożdże utrzyj z 2 łyżkami cukru do momentu, aż staną się płynne. Wlej je do mleka.
  2. W misce z przesianą mąką zrób wgłębienie, do którego wlej mleko z drożdżami. Płyn połącz z mąka, tworząc rozczyn. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20-30 minut.
  3. Żółtka ubij wraz z cukrem i cukrem wanilinowym, solą, startą skórką pomarańczy i alkoholem. Całość dodaj do rozczynu.
  4. Wszystkie składniki zagnieć, na końcu dodaj roztopione masło.
  5. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż zacznie odklejać się od ręki. Całość oprósz delikatnie mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  6. Sposób przygotowania powideł
  7. Na patelnię przełóż powidła, wlej sok oraz umieść startą skórkę z pomarańczy. Smaż kilka minut, do momentu odparowania płynu. Odstaw do wystudzenia.
  8. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagnieć, delikatnie rozwałkuj i wytnij krążki o średnicy około 6 cm. Na środek każdego placka nałóż powidła. Sklej je i nadaj kształt kulki.
  9. Uformowane pączki rozłóż na desce obsypanej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  10. W garnku o średnicy około 20 cm rozgrzej olej do temperatury około 170-175°C. Aby sprawdzić temperaturę, wrzuć kawałeczek surowego ciasta.
  11. Pączki smaż na złoty kolor po około 2 minuty z każdej strony i przełóż na blachę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec posyp cukrem pudrem.
 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.