Pączek - kalorie karnawałowego przysmaku możesz uciąć dzięki sprytnej metodzie. Olej tu się nie przyda

Niestety, to co w życiu najlepsze jest albo bardzo drogie, albo kaloryczne. Pączki to bez wątpienia jedna z lepszych rzeczy, którą możemy raczyć się na tym łez padole, ale co zrobić, gdy boimy się "skurczenia" ulubionych jeansów po zjedzeniu kilku pączusiów? Mamy przepis na odchudzone pączki - kalorie nie będą już takie straszne, a smak wciąż będzie boski.

Więcej przepisów na karnawałowe smakołyki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli na samą myśl o puszystych pączuszkach cieknie wam ślinka, a jednocześnie boicie się skutków ubocznych jedzenia pączków w postaci rozszerzenia się powierzchni waszych bioder, mamy dla was przepis na odchudzone, ale wciąż przepyszne pączuchy. Jak je zrobić? Nie smażcie - upieczcie.

Czym najlepiej zabielić zupę? Czym zabielić zupę? Śmietana to nie zawsze najlepszy wybór

Odchudzone pączki - maksimum smaku, minimum kalorii

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 całe jajko
  • 4 żółtka
  • 250 ml ciepłego mleka
  • ponadto: ulubiony dżem i cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od rozczynu. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj ciepłe mleko, łyżkę cukru, 3 łyżki mąki i wymieszaj. Następnie odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować.
  2. Kiedy rozczyn rośnie, roztop masło. Uważaj jednak, by się nie zagotowało. Powinno mieć temperaturę ok. 30-40 stopni.
  3. Jajko wbij do rondelka, dodaj żółtka oraz cukier i utrzyj całość na jasny kogel-mogel, najlepiej w kąpieli wodnej. 
  4. Przygotuj dużą miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj kogel-mogel, rozczyn i zacznij zagniatać. Stopniowo wlewaj ciepłe masło i zagnieć całość. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od rąk, miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
  5. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je na stolnicę i rozwałkuj na placek grubości ok. 1 cm i za pomocą kieliszka lub szklanki, wycinaj kółka.
  6. Na środek każdego kółka połóż porcję wybranego nadzienia i szczelnie zalep pączki, by nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.
  7. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i układaj na niej pączuszki. Następnie przykryj je ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia, tym razem na 20 minut. Jeśli nie zmieszczą ci się na jednej blaszce, podziel je na partie.
  8. Pączki piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu udekoruj lukrem lub cukrem pudrem. 

Świeże pieczywo z dyskontów? Ten problem jest nagminny. Pracownicy załamują ręce Świeże pieczywo z dyskontów? Klienci dotykają bułki dłońmi bez rękawiczek

Więcej o: