Czym zabielić zupę? Śmietana to nie zawsze najlepszy wybór. Podpowiemy, jak podrasować pozornie zwykłe polewki

Jeśli lubisz pomidorówkę, jarzynową lub kalafiorową, na pewno czasem (jeśli nie zawsze) zabielasz je śmietaną. Oczywiście to nie jest błąd, ale wybór śmietany nie zawsze jest najlepszy. Czym zabielić zupę, żeby podkręcić jej smak? Zdradzimy kilka propozycji.

Więcej sprawdzonych sposobów na podkręcenie smaku dań znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jak Polska długa i szeroka, tak wszyscy kochamy zupy. Codziennie w tysiącach polskich domów serwuje się pyszną jarzynową, pieczarkową, zarzutkę, czy nieśmiertelną pomidorową. Oczywiście, najczęściej dodajemy do nich śmietanę, by połączyć smaki i dodać sytości. Tylko czy zawsze śmietana się sprawdzi? 

Czym zabielić zupę?

Oczywiście nie ma nic złego w zabielaniu śmietaną. Najczęściej wybieramy "osiemnastkę", którą najpierw warto zahartować, by się nie zwarzyła. Taka zaprawa jest dość uniwersalna i pasuje do większości dań. Ale gdy chcemy nieco odchudzić nasze danie, warto wybrać jogurt naturalny lub kefir. To rozwiązanie pasuje szczególnie do kalafiorowej, ale także do delikatnej jarzynowej lub ogórkowej oraz krupniku, jeśli lubisz go zabielić. 

Innym sposobem jest dodanie serków topionych rozpuszczonych w wywarze. Taki rodzaj zabielania pasuje do niemal wszystkich zup krem, np. kremu z pora, ziemniaczanego kremu lub kremu z białych warzyw. Świetnie pasuje także do zupy pieczarkowej i moim zdaniem to jest właśnie najlepszy sposób na podkręcenie jej smaku. 

Jeśli jednak chcesz zaskoczyć domowników wytrawnym smakiem, postaw na inny rodzaj sera. Dla miłośników intensywnych smaków zaproponuję wędzony twaróg (zmiksowany z odrobiną wywaru), ser blue lub camembert. Jednak taki sposób zabielenia nie pasuje do wszystkich zup - podobnie jak ser topiony, sprawdzi się do zup krem lub potraw na bazie warzyw, bez intensywnego, mięsnego bulionu. Ser blue fantastycznie podkreśli zupę brokułową, a ser camembert porową i marchewkową. 

Innym serem fantastycznym do zabielania jest mascarpone. Większość z nas używa go do ciast i deserów, ale ten włoski kremowy specjał fantastycznie podkreśli pomidorową, kalafiorową, ale także jarzynową. Jednak warto pamiętać, że gdy zdecydujemy się na dodatek mascarpone, warto dodać odrobinę soli i cukru, by dodatkowo podkreślić smak dania.

Mówiąc o zabielaniu zup, nie można pominąć mleka. Tutaj mam na myśli zwykłe, krowie mleko, które tak naprawdę będzie pasowało najbardziej do zup ziemniaczanych, ale również mleko kokosowe, które wyjątkowo "lubi się" z zupami o intensywnym mięsnym wywarze. Mleko kokosowe nada potrawom orientalnego sznytu i sprawi, że nawet najzwyklejsza kartoflanka będzie smakowała jak w restauracji.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.