Pączki z sera z wiaderka. Szybkie minisłodkości na tłusty czwartek

Masz ochotę na domowe pączki, ale nie wiesz, czy poradzisz sobie z ciastem drożdżowym? Zrób coś łatwiejszego. Zapraszamy po przepis na szybkie minipączki z sera z wiaderka. Smakują wyśmienicie!

Więcej przepisów na tłusty czwartek znajdziesz na naszej stronie głównej

Pączki z sera z wiaderka to pomysł na prosty przysmak na tłusty czwartek. Nieduże pączusie są pyszne i znikają wprost w okamgnieniu! Radzimy od serca: sprawdźcie przepis i przygotujcie od razu składniki na podwójną porcję. Podpowiadamy, jak zrobić pączki z sera z wiaderka.

Pączki z sera z wiaderka - przepis

Składniki:

  • 500 g sera z wiaderka,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 3 duże jajka,
  • 3 łyżki cukru + cukier puder do posypania,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropli aromatu waniliowego,
  • olej roślinny do smażenia

Jak zrobić pączki z sera z wiaderka?

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka razem z cukrem ucieramy na puch. Porcjami dodajemy ser z wiaderka i aromat waniliowy, łączymy. Następnie powoli dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy mikserem na gładką masę.

Białka ubijamy na sztywno, powoli dodajemy do masy serowej i łączymy.

Zobacz wideo Piwne pączki - comfort food w nieco innej odsłonie

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką nakładamy porcje ciasta - okrągłe kuleczki - smażymy na złoty kolor. W trakcie smażenia obracamy je, by usmażyły się równomiernie. Gotowe pączki wykładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Po wystudzeniu obtaczamy pączki w cukrze pudrze.

Więcej o: