Przepis na puszyste pączki. Są delikatne jak chmurka

Nie ma nic pyszniejszego niż delikatne, puszyste pączki. Z okazji tłustego czwartku mamy dla ciebie przepis na puszyste pączki, które smakują lepiej niż te z cukierni. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to spirytus.

Więcej przepisów na tłusty czwartek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Puszyste pączki to najlepsza rzecz, jaką możesz przygotować z okazji najsłodszego święta w roku, czyli tłustego czwartku. Dziś mamy dla ciebie przepis na puszyste pączki, które bez problemu zrobisz samodzielnie. Już nie musisz wyczekiwać w kolejce do cukierni - najlepsze pączki zrobisz w swojej kuchni.

Puszyste pączki - przepis:

  • 600 g mąki pszennej (typ 450 lub 500)
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 80 g drobnego cukru
  • 80 g masła (roztopionego)
  • 10 g suchych drożdży
  • kieliszek spirytusu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Puszyste pączki - jak je zrobić?

  1. Przygotuj większą miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj do niej suche drożdże oraz pozostałe składniki (powinny być w temperaturze pokojowej). Zacznij zagniatać ciasto. Kiedy będzie już miało zwarta i elastyczną strukturę, uformuj z niego kulę i przykryj ściereczką, Odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  2. Kiedy ciasto już wyrośnie, odrywaj z niego małe kawałeczki i formuj w kulki. Powinny ważyć ok. 40 g. Następnie ułóż je na stole lub blacie i przykryj ściereczką do ponownego wyrośnięcia. Tym razem na pół godziny.
  3. W szerokim garnku rozgrzej olej i smaż pączki na złoty kolor z obu stron. Usmażone pączki połóż na ręczniku papierowym,  by odciekły z tłuszczu. Następnie nadziej je ulubionym nadzieniem za pomocą szprycy kuchennej. Gotowe pączki obsyp cukrem pudrem.

Takie pączki są delikatne i puszyste jak chmurka. Nie ma nic lepszego na tłusty czwartek, niż puszyste pączki z naszego przepisu. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA