Zobacz wideo
Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie
Przepis na faworki babci Krysi
Przepis na faworki babci Krysi jest bardzo prosty, ale za to jaki pyszny! Nie musisz być zawodowym kucharzem, aby go wykonać.
Faworki babci - przepis krok po kroku
Składniki:
- półtorej szklanki mąki
- 1 jajko + 2 żółtka
- pół szklanki śmietany
- 1 łyżeczka spirytusu + 1 łyżeczka octu
- olej do smażenia
- cukier puder + wanilia (do posypania)
- 1 łyżka cukru pudru
Faworki. Zdjęcie ilustracyjne pixabay
Wykonanie:
- Mąkę przesiej. Dołóż jajko oraz żółtka.
- Dodaj cukier puder, śmietanę, ocet oraz spirytus.
- Dokładnie wymieszaj i wyrób.
- Rozwałkuj i pokrój na paski. Natnij na środku i przełóż jeden koniec paska, utworzysz w ten sposób faworki.
- Rozgrzej porządnie olej i usmaż faworki na brązowo. Uważaj, aby ich nie spalić.
- Odcedź i odsącz na ręczniku papierowym.
- Posyp cukrem pudrem z odrobiną wanilii. Można dołożyć cynamon lub kardamon do smaku.
Przepis na faworki siostry Anastazji jest najlepszy pod słońcem. Wypróbuj koniecznie!
Faworki jak u babci, czyli "łapiemy kulinarne wspomnienia"
Faworki jak u babci są nie tylko pyszne, ale co równie ważne przywołują wspomnienia. Nie ma nic lepszego, niż chruściki z przepisu babci, które zawsze smakują wyśmienicie. Przepis znajdziesz poniżej.
Jak zrobić dobre pączki z marmoladą? Sekret tkwi w technice nadziewania
Składniki, które są nam potrzebne to:
- około półtorej szklanki mąki
- 2 łyżki śmietany
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 mała łyżeczka spirytusu
- olej roślinny
Faworki (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Jan Rusek / Agencja Wyborcza.pl
Wykonanie:
- Przesiej mąkę. Dodaj pozostałe składniki. Wyrób dokładnie ciasto.
- Uformuj z niego kulę.
- Zawiń dokładnie w folię spożywczą i odstaw na 60 minut do lodówki.
- Po tym czasie wyciągnij ciasto i ubij je wałkiem. Dzięki temu napowietrzysz ciasto.
- Ciasto podziel na mniejsze części. Rozwałkuj. Pokrój na paski. Natnij standardowo w środku i wywiń jeden koniec.
- Rozgrzej porządnie olej - ważne, aby go nie spalić.
- Usmaż faworki.
- Odcedź i odsącz. Na przykład na ręczniku papierowym.
- Podawaj z cukrem pudrem.
Zobacz też: Faworki jak u babci. Też nie możecie się doczekać tłustego czwartku? Te przepisy warto wypróbować wcześniej!