Najlepsze faworki? Przepis babci jest sprawdzony i zawsze się udaje. Tłusty czwartek zbliża się do nas wielkimi krokami. Na naszych stołach zagoszczą przeróżne smakołyki. Obowiązkowo nie może zabraknąć także przepysznych faworków.
istock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie
Przepis na faworki babci Krysi
Przepis na faworki babci Krysi jest bardzo prosty, ale za to jaki pyszny! Nie musisz być zawodowym kucharzem, aby go wykonać.
REKLAMA
Faworki babci - przepis krok po kroku
Składniki:
półtorej szklanki mąki
1 jajko + 2 żółtka
pół szklanki śmietany
1 łyżeczka spirytusu + 1 łyżeczka octu
olej do smażenia
cukier puder + wanilia (do posypania)
1 łyżka cukru pudru
Faworki. Zdjęcie ilustracyjnepixabay
Wykonanie:
Mąkę przesiej. Dołóż jajko oraz żółtka.
Dodaj cukier puder, śmietanę, ocet oraz spirytus.
Dokładnie wymieszaj i wyrób.
Rozwałkuj i pokrój na paski. Natnij na środku i przełóż jeden koniec paska, utworzysz w ten sposób faworki.
Rozgrzej porządnie olej i usmaż faworki na brązowo. Uważaj, aby ich nie spalić.
Odcedź i odsącz na ręczniku papierowym.
Posyp cukrem pudrem z odrobiną wanilii. Można dołożyć cynamon lub kardamon do smaku.
Faworki jak u babci, czyli "łapiemy kulinarne wspomnienia"
Faworki jak u babci są nie tylko pyszne, ale co równie ważne przywołują wspomnienia. Nie ma nic lepszego, niż chruściki z przepisu babci, które zawsze smakują wyśmienicie. Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki, które są nam potrzebne to:
około półtorej szklanki mąki
2 łyżki śmietany
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 mała łyżeczka spirytusu
olej roślinny
Faworki (zdjęcie ilustracyjne)Fot. Jan Rusek / Agencja Wyborcza.pl
Wykonanie:
Przesiej mąkę. Dodaj pozostałe składniki. Wyrób dokładnie ciasto.
Uformuj z niego kulę.
Zawiń dokładnie w folię spożywczą i odstaw na 60 minut do lodówki.
Po tym czasie wyciągnij ciasto i ubij je wałkiem. Dzięki temu napowietrzysz ciasto.
Ciasto podziel na mniejsze części. Rozwałkuj. Pokrój na paski. Natnij standardowo w środku i wywiń jeden koniec.
Rozgrzej porządnie olej - ważne, aby go nie spalić.