Najlepsze faworki? Przepis babci jest sprawdzony i zawsze się udaje. Tłusty czwartek zbliża się do nas wielkimi krokami. Na naszych stołach zagoszczą przeróżne smakołyki. Obowiązkowo nie może zabraknąć także przepysznych faworków.
3
istock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie
Przepis na faworki babci Krysi
Przepis na faworki babci Krysi jest bardzo prosty, ale za to jaki pyszny! Nie musisz być zawodowym kucharzem, aby go wykonać.
REKLAMA
Faworki babci - przepis krok po kroku
Składniki:
półtorej szklanki mąki
1 jajko + 2 żółtka
pół szklanki śmietany
1 łyżeczka spirytusu + 1 łyżeczka octu
olej do smażenia
cukier puder + wanilia (do posypania)
1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Mąkę przesiej. Dołóż jajko oraz żółtka.
Dodaj cukier puder, śmietanę, ocet oraz spirytus.
Dokładnie wymieszaj i wyrób.
Rozwałkuj i pokrój na paski. Natnij na środku i przełóż jeden koniec paska, utworzysz w ten sposób faworki.
Rozgrzej porządnie olej i usmaż faworki na brązowo. Uważaj, aby ich nie spalić.
Odcedź i odsącz na ręczniku papierowym.
Posyp cukrem pudrem z odrobiną wanilii. Można dołożyć cynamon lub kardamon do smaku.
Faworki jak u babci, czyli "łapiemy kulinarne wspomnienia"
Faworki jak u babci są nie tylko pyszne, ale co równie ważne przywołują wspomnienia. Nie ma nic lepszego, niż chruściki z przepisu babci, które zawsze smakują wyśmienicie. Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki, które są nam potrzebne to:
około półtorej szklanki mąki
2 łyżki śmietany
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 mała łyżeczka spirytusu
olej roślinny
Wykonanie:
Przesiej mąkę. Dodaj pozostałe składniki. Wyrób dokładnie ciasto.
Uformuj z niego kulę.
Zawiń dokładnie w folię spożywczą i odstaw na 60 minut do lodówki.
Po tym czasie wyciągnij ciasto i ubij je wałkiem. Dzięki temu napowietrzysz ciasto.
Ciasto podziel na mniejsze części. Rozwałkuj. Pokrój na paski. Natnij standardowo w środku i wywiń jeden koniec.
Rozgrzej porządnie olej - ważne, aby go nie spalić.