Faworki - przepis babci Krysi jest najlepszy! To majstersztyk, który musi znaleźć się na Twoim stole

Najlepsze faworki? Przepis babci jest sprawdzony i zawsze się udaje. Tłusty czwartek zbliża się do nas wielkimi krokami. Na naszych stołach zagoszczą przeróżne smakołyki. Obowiązkowo nie może zabraknąć także przepysznych faworków.
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Przepis na faworki babci Krysi

Przepis na faworki babci Krysi jest bardzo prosty, ale za to jaki pyszny! Nie musisz być zawodowym kucharzem, aby go wykonać.

Faworki babci - przepis krok po kroku

Składniki:

  • półtorej szklanki mąki
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • pół szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka spirytusu + 1 łyżeczka octu
  • olej do smażenia
  • cukier puder + wanilia (do posypania)
  • 1 łyżka cukru pudru

Faworki. Zdjęcie ilustracyjneFaworki. Zdjęcie ilustracyjne pixabay

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiej. Dołóż jajko oraz żółtka.
  2. Dodaj cukier puder, śmietanę, ocet oraz spirytus.
  3. Dokładnie wymieszaj i wyrób.
  4. Rozwałkuj i pokrój na paski. Natnij na środku i przełóż jeden koniec paska, utworzysz w ten sposób faworki.
  5. Rozgrzej porządnie olej i usmaż faworki na brązowo. Uważaj, aby ich nie spalić.
  6. Odcedź i odsącz na ręczniku papierowym.
  7. Posyp cukrem pudrem z odrobiną wanilii. Można dołożyć cynamon lub kardamon do smaku.

Przepis na faworki siostry Anastazji jest najlepszy pod słońcem. Wypróbuj koniecznie! Zdjęcie ilustracyjnePrzepis na faworki siostry Anastazji jest najlepszy pod słońcem. Wypróbuj koniecznie!

Faworki jak u babci, czyli "łapiemy kulinarne wspomnienia"

Faworki jak u babci są nie tylko pyszne, ale co równie ważne przywołują wspomnienia. Nie ma nic lepszego, niż chruściki z przepisu babci, które zawsze smakują wyśmienicie. Przepis znajdziesz poniżej.

Jak zrobić dobre pączki z marmoladą? Sekret tkwi w technice nadziewania. Zdjęcie ilustracyjneJak zrobić dobre pączki z marmoladą? Sekret tkwi w technice nadziewania

Składniki, które są nam potrzebne to:

  • około półtorej szklanki mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 mała łyżeczka spirytusu
  • olej roślinny

Faworki (zdjęcie ilustracyjne)Faworki (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Jan Rusek / Agencja Wyborcza.pl

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę. Dodaj pozostałe składniki. Wyrób dokładnie ciasto.
  2. Uformuj z niego kulę.
  3. Zawiń dokładnie w folię spożywczą i odstaw na 60 minut do lodówki.
  4. Po tym czasie wyciągnij ciasto i ubij je wałkiem. Dzięki temu napowietrzysz ciasto.
  5. Ciasto podziel na mniejsze części. Rozwałkuj. Pokrój na paski. Natnij standardowo w środku i wywiń jeden koniec.
  6. Rozgrzej porządnie olej - ważne, aby go nie spalić.
  7. Usmaż faworki.
  8. Odcedź i odsącz. Na przykład na ręczniku papierowym.
  9. Podawaj z cukrem pudrem.

Zobacz też: Faworki jak u babci. Też nie możecie się doczekać tłustego czwartku? Te przepisy warto wypróbować wcześniej!

Więcej o: