Faworki - przepis babci Krysi jest najlepszy! To majstersztyk, który musi znaleźć się na Twoim stole

Najlepsze faworki? Przepis babci jest sprawdzony i zawsze się udaje. Tłusty czwartek zbliża się do nas wielkimi krokami. Na naszych stołach zagoszczą przeróżne smakołyki. Obowiązkowo nie może zabraknąć także przepysznych faworków.
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Przepis na faworki babci Krysi

Przepis na faworki babci Krysi jest bardzo prosty, ale za to jaki pyszny! Nie musisz być zawodowym kucharzem, aby go wykonać.

Faworki babci - przepis krok po kroku

Składniki:

  • półtorej szklanki mąki
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • pół szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka spirytusu + 1 łyżeczka octu
  • olej do smażenia
  • cukier puder + wanilia (do posypania)
  • 1 łyżka cukru pudru
Faworki. Zdjęcie ilustracyjne
Faworki. Zdjęcie ilustracyjne pixabay

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiej. Dołóż jajko oraz żółtka.
  2. Dodaj cukier puder, śmietanę, ocet oraz spirytus.
  3. Dokładnie wymieszaj i wyrób.
  4. Rozwałkuj i pokrój na paski. Natnij na środku i przełóż jeden koniec paska, utworzysz w ten sposób faworki.
  5. Rozgrzej porządnie olej i usmaż faworki na brązowo. Uważaj, aby ich nie spalić.
  6. Odcedź i odsącz na ręczniku papierowym.
  7. Posyp cukrem pudrem z odrobiną wanilii. Można dołożyć cynamon lub kardamon do smaku.

Faworki jak u babci, czyli "łapiemy kulinarne wspomnienia"

Faworki jak u babci są nie tylko pyszne, ale co równie ważne przywołują wspomnienia. Nie ma nic lepszego, niż chruściki z przepisu babci, które zawsze smakują wyśmienicie. Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki, które są nam potrzebne to:

  • około półtorej szklanki mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 mała łyżeczka spirytusu
  • olej roślinny
Faworki (zdjęcie ilustracyjne)
Faworki (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Jan Rusek / Agencja Wyborcza.pl

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę. Dodaj pozostałe składniki. Wyrób dokładnie ciasto.
  2. Uformuj z niego kulę.
  3. Zawiń dokładnie w folię spożywczą i odstaw na 60 minut do lodówki.
  4. Po tym czasie wyciągnij ciasto i ubij je wałkiem. Dzięki temu napowietrzysz ciasto.
  5. Ciasto podziel na mniejsze części. Rozwałkuj. Pokrój na paski. Natnij standardowo w środku i wywiń jeden koniec.
  6. Rozgrzej porządnie olej - ważne, aby go nie spalić.
  7. Usmaż faworki.
  8. Odcedź i odsącz. Na przykład na ręczniku papierowym.
  9. Podawaj z cukrem pudrem.

Zobacz też: Faworki jak u babci. Też nie możecie się doczekać tłustego czwartku? Te przepisy warto wypróbować wcześniej!

Więcej o: