Ciasto na faworki jest kluczem do popisowego dania na tłusty czwartek. Sekret tkwi w jednym składniku

Ciasto na faworki to absolutna podstawa. To od jego wykonania będzie zależeć ich smak. Wystarczy kilka wskazówek, aby Twoje faworki zrobiły furorę podczas imprezy z bliskimi. Sprawdź, na co zwrócić uwagę.

Faworki - jak zrobić chrupiące i przepyszne przysmaki? Sekret tkwi w jednym składniku i technice wykonania

Jak zrobić faworki, aby były chrupiące, pulchne, a jednocześnie rozpływały się w ustach? Faworki to karnawałowe "must have", które musi znaleźć się na naszym stole. Jednak dla wielu są one sporym wyzwaniem i wiążą się także ze stresem. Zwłaszcza jeżeli nie robiliśmy ich wcześniej. Jednak wystarczy zastosować kilka prostych rad, aby ciasto było obłędne. Zarówno w smaku, jak i w konsystencji. Oto i one:

  • Dodaj spirytus do ciasta. To właśnie dzięki niemu faworki nie są nadmiernie tłuste, a ciasto zyskuje wymarzoną fakturę. Jeżeli nie chcesz dodawać alkoholu do przysmaku, możesz użyć octu. 
  • Ubij ciasto wałkiem. Dzięki tej czynności faworki będą napowietrzone, a tym samym pulchne.
  • Ciasto na faworki nie może być nazbyt grube. Odpowiednia grubość ciasta to podstawa. Z jednej strony nie może być ono za cienkie, gdyż może się rozpaść podczas smażenia, z drugiej nie może być przesadnie grube, bo nie będzie smaczne i odpowiednio wysmażone.
  • Wybierz swojską, gęstą i kwaśną śmietanę. Najlepiej zakupioną bezpośrednio od rolnika. 

Jak zrobić faworki? Faworki i łatwe przepisy dla początkujących

Jak zrobić faworki? Po odrobinie teorii przyszła pora na konkretne, łatwe przepisy. Podamy dwa warianty - z dodatkiem spirytusu i bez. Koniecznie wypróbujcie oba i porównajcie, który jest smaczniejszy.

Przepis na faworki ze spirytusem:

Faworki - składniki:

  •  3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • pół kieliszka spirytusu
  • 4 łyżki śmietany
  • 20 dag mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • cukier puder

FaworkiFaworki fot. Jakub Włodek / Agencja Wyborcza.pl

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę. Przesyp ją na stolicę. Wykonaj dołek. Dosyp proszek do pieczenia.
  2. Dołóż żółtka.
  3. Dodaj proszek do pieczenia, sól, śmietanę.
  4. Dołóż spirytus.
  5. Całość dokładnie wyrób.
  6. Rozwałkuj. Podziel na mniejsze partie. Przykryj ściereczką. Weź jedną, podsyp mąką i rozwałkuj. Podziel na paski. Wykonaj dziurkę w środku każdego paska. Wywiń jeden koniec. Czynność powtórz ze wszystkimi kawałkami ciasta.
  7. Rozgrzej olej.
  8. Smaż stopniowo faworki na złoty kolor. Odsącz tłuszcz i wyciągnij na ręcznik papierowy. Gdy przestygną, posyp cukrem pudrem.
Zobacz wideo Faworki, chrusty, chrust, a po angielsku anielskie skrzydła. U nas w wersji drożdżowej

Przepis na faworki na bazie octu:

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2-3 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • odrobina soli
  • 1 łyżka octu
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Faworki. Zdjęcie ilustracyjneFaworki. Zdjęcie ilustracyjne pixabay

 Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę.
  2. Przesyp ją na stolnicę.
  3. Wykonaj w środku otwór.
  4. Dosyp sól. Później, dodaj żółtka, śmietanę oraz ocet. Całość dokładnie wyrób. Ubij je wałkiem.
  5. Rozwałkuj ciasto na cienkie placki. Pokrój na paski. Wykonaj w środku otwór i wywiń faworki.
  6. Włóż na gorący olej i usmaż.
  7. Odsącz na ręczniku kuchennym nadmiar tłuszczu i po przestudzeniu posyp obficie cukrem pudrem.

Zobacz też: Jak zrobić dobre pączki z marmoladą? Sekret tkwi w technice nadziewania

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.