Faworki - jak zrobić chrupiące i przepyszne przysmaki? Sekret tkwi w jednym składniku i technice wykonania
Jak zrobić faworki, aby były chrupiące, pulchne, a jednocześnie rozpływały się w ustach? Faworki to karnawałowe "must have", które musi znaleźć się na naszym stole. Jednak dla wielu są one sporym wyzwaniem i wiążą się także ze stresem. Zwłaszcza jeżeli nie robiliśmy ich wcześniej. Jednak wystarczy zastosować kilka prostych rad, aby ciasto było obłędne. Zarówno w smaku, jak i w konsystencji. Oto i one:
- Dodaj spirytus do ciasta. To właśnie dzięki niemu faworki nie są nadmiernie tłuste, a ciasto zyskuje wymarzoną fakturę. Jeżeli nie chcesz dodawać alkoholu do przysmaku, możesz użyć octu.
- Ubij ciasto wałkiem. Dzięki tej czynności faworki będą napowietrzone, a tym samym pulchne.
- Ciasto na faworki nie może być nazbyt grube. Odpowiednia grubość ciasta to podstawa. Z jednej strony nie może być ono za cienkie, gdyż może się rozpaść podczas smażenia, z drugiej nie może być przesadnie grube, bo nie będzie smaczne i odpowiednio wysmażone.
- Wybierz swojską, gęstą i kwaśną śmietanę. Najlepiej zakupioną bezpośrednio od rolnika.
Pączki z serka homogenizowanego, jakich jeszcze nie jadłeś! Podajemy sprawdzony przepis
Jak zrobić faworki? Faworki i łatwe przepisy dla początkujących
Jak zrobić faworki? Po odrobinie teorii przyszła pora na konkretne, łatwe przepisy. Podamy dwa warianty - z dodatkiem spirytusu i bez. Koniecznie wypróbujcie oba i porównajcie, który jest smaczniejszy.
Przepis na faworki ze spirytusem:
Faworki - składniki:
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- pół kieliszka spirytusu
- 4 łyżki śmietany
- 20 dag mąki pszennej
- olej do smażenia
- cukier puder
Faworki fot. Jakub Włodek / Agencja Wyborcza.pl
Wykonanie:
- Przesiej mąkę. Przesyp ją na stolicę. Wykonaj dołek. Dosyp proszek do pieczenia.
- Dołóż żółtka.
- Dodaj proszek do pieczenia, sól, śmietanę.
- Dołóż spirytus.
- Całość dokładnie wyrób.
- Rozwałkuj. Podziel na mniejsze partie. Przykryj ściereczką. Weź jedną, podsyp mąką i rozwałkuj. Podziel na paski. Wykonaj dziurkę w środku każdego paska. Wywiń jeden koniec. Czynność powtórz ze wszystkimi kawałkami ciasta.
- Rozgrzej olej.
- Smaż stopniowo faworki na złoty kolor. Odsącz tłuszcz i wyciągnij na ręcznik papierowy. Gdy przestygną, posyp cukrem pudrem.
Zobacz wideo
Faworki, chrusty, chrust, a po angielsku anielskie skrzydła. U nas w wersji drożdżowej
Przepis na faworki na bazie octu:
Składniki:
- 250 g mąki
- 2-3 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- odrobina soli
- 1 łyżka octu
- cukier puder
- olej do smażenia
Faworki. Zdjęcie ilustracyjne pixabay
Wykonanie:
- Przesiej mąkę.
- Przesyp ją na stolnicę.
- Wykonaj w środku otwór.
- Dosyp sól. Później, dodaj żółtka, śmietanę oraz ocet. Całość dokładnie wyrób. Ubij je wałkiem.
- Rozwałkuj ciasto na cienkie placki. Pokrój na paski. Wykonaj w środku otwór i wywiń faworki.
- Włóż na gorący olej i usmaż.
- Odsącz na ręczniku kuchennym nadmiar tłuszczu i po przestudzeniu posyp obficie cukrem pudrem.
Zobacz też: Jak zrobić dobre pączki z marmoladą? Sekret tkwi w technice nadziewania