Ciasto na faworki to absolutna podstawa. To od jego wykonania będzie zależeć ich smak. Wystarczy kilka wskazówek, aby Twoje faworki zrobiły furorę podczas imprezy z bliskimi. Sprawdź, na co zwrócić uwagę.
4
istock / Svitlana Hulko
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Faworki - jak zrobić chrupiące i przepyszne przysmaki? Sekret tkwi w jednym składniku i technice wykonania
Jak zrobić faworki, aby były chrupiące, pulchne, a jednocześnie rozpływały się w ustach? Faworki to karnawałowe "must have", które musi znaleźć się na naszym stole. Jednak dla wielu są one sporym wyzwaniem i wiążą się także ze stresem. Zwłaszcza jeżeli nie robiliśmy ich wcześniej. Jednak wystarczy zastosować kilka prostych rad, aby ciasto było obłędne. Zarówno w smaku, jak i w konsystencji. Oto i one:
REKLAMA
Dodaj spirytus do ciasta. To właśnie dzięki niemu faworki nie są nadmiernie tłuste, a ciasto zyskuje wymarzoną fakturę. Jeżeli nie chcesz dodawać alkoholu do przysmaku, możesz użyć octu.
Ubij ciasto wałkiem. Dzięki tej czynności faworki będą napowietrzone, a tym samym pulchne.
Ciasto na faworki nie może być nazbyt grube. Odpowiednia grubość ciasta to podstawa. Z jednej strony nie może być ono za cienkie, gdyż może się rozpaść podczas smażenia, z drugiej nie może być przesadnie grube, bo nie będzie smaczne i odpowiednio wysmażone.
Wybierz swojską, gęstą i kwaśną śmietanę. Najlepiej zakupioną bezpośrednio od rolnika.
Jak zrobić faworki? Faworki i łatwe przepisy dla początkujących
Jak zrobić faworki? Po odrobinie teorii przyszła pora na konkretne, łatwe przepisy. Podamy dwa warianty - z dodatkiem spirytusu i bez. Koniecznie wypróbujcie oba i porównajcie, który jest smaczniejszy.
Przesiej mąkę. Przesyp ją na stolicę. Wykonaj dołek. Dosyp proszek do pieczenia.
Dołóż żółtka.
Dodaj proszek do pieczenia, sól, śmietanę.
Dołóż spirytus.
Całość dokładnie wyrób.
Rozwałkuj. Podziel na mniejsze partie. Przykryj ściereczką. Weź jedną, podsyp mąką i rozwałkuj. Podziel na paski. Wykonaj dziurkę w środku każdego paska. Wywiń jeden koniec. Czynność powtórz ze wszystkimi kawałkami ciasta.
Rozgrzej olej.
Smaż stopniowo faworki na złoty kolor. Odsącz tłuszcz i wyciągnij na ręcznik papierowy. Gdy przestygną, posyp cukrem pudrem.
Zobacz wideo Faworki, chrusty, chrust, a po angielsku anielskie skrzydła. U nas w wersji drożdżowej
Przepis na faworki na bazie octu:
Składniki:
250 g mąki
2-3 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
odrobina soli
1 łyżka octu
cukier puder
olej do smażenia
Wykonanie:
Przesiej mąkę.
Przesyp ją na stolnicę.
Wykonaj w środku otwór.
Dosyp sól. Później, dodaj żółtka, śmietanę oraz ocet. Całość dokładnie wyrób. Ubij je wałkiem.
Rozwałkuj ciasto na cienkie placki. Pokrój na paski. Wykonaj w środku otwór i wywiń faworki.
Włóż na gorący olej i usmaż.
Odsącz na ręczniku kuchennym nadmiar tłuszczu i po przestudzeniu posyp obficie cukrem pudrem.