Pączki domowe. Nie musisz być świetnym kucharzem by je zrobić!

Pączki domowe przygotowane dla całej rodziny sprawią Twoim bliskim ogromną przyjemność. Tłusty Czwartek co prawda wypada 16 lutego, ale nic nie stoi na przeszkodzie by już teraz przygotować wspaniałe pączki dla bliskich. Do zrobienia domowych pączków nie potrzeba zbyt wygórowanych umiejętności kulinarnych, a poza tym te pączki zawsze się udają i wychodzą wyśmienite.

Przepis na pączki domowe - składniki

Pączki domowe to coś, za czym szczególnie rozglądać zaczynamy się w okresie karnawałowym. Zbliżający się Tłusty Czwartek sprawia, że wiele osób, które na co dzień nie jedzą pączków chętniej sięgają po tą kaloryczną przekąskę. Wiele z nich także próbuje samodzielnie przygotować pączki w domu. Przepis na pączki domowe jest wbrew pozorom prosty i nieskomplikowany. Wystarczy tylko trzymać się proporcji i użyć odpowiednio dobranych składników, których listę znajdziecie niżej.

Składniki na pączki domowe: 1,5 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml), 3/4 łyżeczki soli, 30 g świeżych drożdży, szklanka ciepłego mleka, 6 żółtek, łyżka octu lub wódki, 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka, 6-7 łyżek masła. 

Ponadto: smalec do smażenia, nadzienie i cukier puder do posypania.

Przepisy na domowe pączki - przygotowanie krok po kroku

Przepisy na domowe pączki, które tu znajdziecie na pewno zostaną z Wami na dłużej. Pączki robione według tych receptur są pyszne i wyglądają obłędnie, a co najważniejsze zawsze się udają. Sprawdźcie jak w kilku krokach zrobić domowe pączki.

Przygotowanie domowych pączków:

  1. Drożdże ucieramy z łyżką cukru i kilkoma łyżkami mleka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy pozostałe mleko. Następnie do drugiej miski przesiewamy mąkę i sól. Wlewamy tu utarte żółtka z mlekiem oraz wyrośnięte drożdże. Mieszamy i dodajemy wódkę lub ocet.
  3. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie odrywamy dłońmi małe kawałki ciasta i formujemy okrągłe placki. Na środek kładziemy konfiturę i zlepiamy brzegi placka do siebie. Formujemy kulkę i odkładamy zlepioną częścią do dołu na posypanej mąką desce.
  5. Gdy wszystkie kawałki ciasta zostały ukształtowane, przykrywamy je ścierką na około pół godziny do wyrośnięcia.
  6. Pączki smażymy w rozgrzanym tłuszczu aż będą brązowe z obu stron, a następnie wyjmujemy je na papier aby ociekły z tłuszczu. Gdy wystygną posypujemy je cukrem pudrem.
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Jak zrobić domowe pączki? Trick, który sprawi, że pączki nie będą pękały

Jak zrobić domowe pączki? Samo przygotowanie i smażenie pączków nie jest bardzo skomplikowane. Najwięcej trudności zazwyczaj sprawia nadziewanie ich. Okazuje się, że istnieje sposób, aby nadziać pączki w taki sposób by te nie pękały przy smażeniu. Jak to zrobić? Jeśli nadziewamy pączki przed pieczeniem dobrze jest do tłuszczu dodać pół kieliszka octu. Zapobiegnie to pękaniu pączka podczas smażenia. Koniecznie spróbujcie.

PączkiPączki Fot. Michał Ryniak / Agencja Wyborcza.pl

Pączki domowej roboty. Przestrzegaj tych zasad, a pączki na pewno wyjdą smaczne

Pączki domowej roboty smakują zdecydowanie lepiej niż te z cukierni. Czas spędzony w kuchni zapewne wynagrodzi nam zachwyt domowników, którzy będą zajadać się zrobionymi przez nas pączkami. Jednak aby tak było dobrze jest trzymać się kilku zasad, dzięki którym pączki domowej roboty będą wyjątkowe.

  • używamy mąki pszennej typu 650. Kolejnym nie mniej ważnym składnikiem są drożdże, najlepiej jeśli do pączków użyjemy świeżych drożdży, ale nie jest to obowiązkowe.
  • produkty używane do wypieku pączków powinny mieć temperaturę pokojową, a płyny najlepiej około 40-50 C.
  • jeśli używamy świeżych drożdży musimy zrobić rozczyn drożdżowy z niewielkiej ilości mąki, cukru oraz mleka. Rozczyn przykrywamy i trzymamy w ciepłym miejscu. Ciasto na pączki wyrabiamy ok. 15 minut wtedy mamy pewność, że będzie delikatne w smaku. Wyrobione ciasto odstawiamy zazwyczaj na 1,5 godziny do podwojenia swojej objętości.
  • gdy ciasto wyrośnie musimy je lekko odgazować np. chwilę wyrabiając czy uderzając kilka razy pięścią.

Pączek domowy. Ile ma kcal?

Czy pączek domowy ma dużo kalorii? Wydawać by się mogło, że wszystkie pączki są wysoko kaloryczne. Nic bardziej mylnego. Najwięcej kalorii mają pączki tradycyjne, kupione w cukierni, bo aż około 400 kcal. Te zrobione przez nas w domu są znacznie zdrowsze, ponieważ mają około 250 kcal. Warto zatem pokusić się o przygotowanie pączków na Tłusty Czwartek samodzielnie chociażby ze względu na ich kaloryczność i smak.

Domowe pączki przepis – czym można nadziewać pączki?

Przepis na domowe pączki można za każdym razem modyfikować. Co to znaczy? Pączki, które robimy możemy nadziewać różnorakimi rodzajami nadzienia, w zależności od naszych upodobań smakowych. Pączki nie muszą za każdym razem być klasyczne z marmoladą. Do nadziewania pączków możemy także użyć: konfitury malinowej lub różanej, dżemu truskawkowego, powideł o różnych smakach a nawet banana z kawałkiem czekolady. Ponadto aby pączki były bardziej aromatyczne wystarczy do wyrabianego ciasta dodać troszkę aromatu pomarańczowego czy waniliowego lub zetrzeć troszkę skórki z cytryny. 

Zobacz też: Ciasto na pączki. Poznaj sekret, który sprawi, że Twoje pączki będą lepsze niż te z cukierni!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.