Pączki domowe to coś, za czym szczególnie rozglądać zaczynamy się w okresie karnawałowym. Zbliżający się Tłusty Czwartek sprawia, że wiele osób, które na co dzień nie jedzą pączków chętniej sięgają po tą kaloryczną przekąskę. Wiele z nich także próbuje samodzielnie przygotować pączki w domu. Przepis na pączki domowe jest wbrew pozorom prosty i nieskomplikowany. Wystarczy tylko trzymać się proporcji i użyć odpowiednio dobranych składników, których listę znajdziecie niżej.
Składniki na pączki domowe: 1,5 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml), 3/4 łyżeczki soli, 30 g świeżych drożdży, szklanka ciepłego mleka, 6 żółtek, łyżka octu lub wódki, 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka, 6-7 łyżek masła.
Ponadto: smalec do smażenia, nadzienie i cukier puder do posypania.
Przepisy na domowe pączki, które tu znajdziecie na pewno zostaną z Wami na dłużej. Pączki robione według tych receptur są pyszne i wyglądają obłędnie, a co najważniejsze zawsze się udają. Sprawdźcie jak w kilku krokach zrobić domowe pączki.
Przygotowanie domowych pączków:
Jak zrobić domowe pączki? Samo przygotowanie i smażenie pączków nie jest bardzo skomplikowane. Najwięcej trudności zazwyczaj sprawia nadziewanie ich. Okazuje się, że istnieje sposób, aby nadziać pączki w taki sposób by te nie pękały przy smażeniu. Jak to zrobić? Jeśli nadziewamy pączki przed pieczeniem dobrze jest do tłuszczu dodać pół kieliszka octu. Zapobiegnie to pękaniu pączka podczas smażenia. Koniecznie spróbujcie.
Pączki domowej roboty smakują zdecydowanie lepiej niż te z cukierni. Czas spędzony w kuchni zapewne wynagrodzi nam zachwyt domowników, którzy będą zajadać się zrobionymi przez nas pączkami. Jednak aby tak było dobrze jest trzymać się kilku zasad, dzięki którym pączki domowej roboty będą wyjątkowe.
Czy pączek domowy ma dużo kalorii? Wydawać by się mogło, że wszystkie pączki są wysoko kaloryczne. Nic bardziej mylnego. Najwięcej kalorii mają pączki tradycyjne, kupione w cukierni, bo aż około 400 kcal. Te zrobione przez nas w domu są znacznie zdrowsze, ponieważ mają około 250 kcal. Warto zatem pokusić się o przygotowanie pączków na Tłusty Czwartek samodzielnie chociażby ze względu na ich kaloryczność i smak.
Przepis na domowe pączki można za każdym razem modyfikować. Co to znaczy? Pączki, które robimy możemy nadziewać różnorakimi rodzajami nadzienia, w zależności od naszych upodobań smakowych. Pączki nie muszą za każdym razem być klasyczne z marmoladą. Do nadziewania pączków możemy także użyć: konfitury malinowej lub różanej, dżemu truskawkowego, powideł o różnych smakach a nawet banana z kawałkiem czekolady. Ponadto aby pączki były bardziej aromatyczne wystarczy do wyrabianego ciasta dodać troszkę aromatu pomarańczowego czy waniliowego lub zetrzeć troszkę skórki z cytryny.
Zobacz też: Ciasto na pączki. Poznaj sekret, który sprawi, że Twoje pączki będą lepsze niż te z cukierni!