-
Haps
-
Jak przygotować
- Pączki z piekarnika. Smakiem nie ustąpią smażonym, a będą o wiele zdrowsze
Pączki z piekarnika. Smakiem nie ustąpią smażonym, a będą o wiele zdrowsze
Przedstawiamy przepis na pączki z piekarnika. Wyjdą puszyste o doskonałej konsystencji. Dlaczego warto wypróbować ten przepis? Pieczone w piekarniku będą zdecydowanie zdrowsze od smażonych w tłuszczu. Oto jak je zrobić.
Pączki to numer jeden w czasie karnawału, dlatego dobrze jest wiedzieć, jak przygotować je samodzielnie. Samo pieczenie trwa około dwudziestu minut, jednak należy zarezerwować na ich wykonanie więcej czasu, ponieważ będzie trzeba pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Pączki można nadziewać ulubionymi konfiturami bądź kremami.
Przepis na pączki z piekarnika. Idealne na tłusty czwartek
Składniki:
Na zaczyn:
- pół szklanki mleka,
- dwie łyżki cukru,
- 30 g drożdży,
- dwie łyżki mąki pszennej.
Na ciasto:
- dwie szklanki mąki pszennej,
- jedna trzecia szklanki cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- pięć żółtek,
- jedna trzecia kostki masła,
- pół szklanki mleka.
Na nadzienie:
- marmolada, dżem, konfitura o ulubionym smaku.
Pączki należy wstawić do piekarnika na około 20 minut
Przygotowanie:
- W misce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, mąkę i letnie mleko. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na kwadrans do wyrośnięcia. Zaczyn powinien podwoić objętość.
- Zmiksuj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym aż uzyskasz puszystą masę.
- Przesiej mąkę pszenną i połącz ją ze zmiksowanymi żółtkami, rozpuszczonym masłem, resztką mleka i przygotowanym wcześniej zaczynem. Ciasto powinno być dość rzadkie. Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie wyrabiaj ponownie ciasto, podziel je na części. Fragmenty ciasta lekko rozwałkowuj i nakładaj na każdy nadzienie. Zlepiaj brzegi pączków i formuj kule.
- Ułóż pączki na blasze do pieczenia z zachowaniem właściwych odstępów. Ponownie odstaw przygotowane pączki do wyrośnięcia na kwadrans. Po tym czasie wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika na 180 st. C i piecz przez około dwadzieścia minut.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl