-
Haps
-
Jak przygotować
- Domowe łazanki - przepis babci, do którego warto wrócić. Takich łazanek nie zjesz w żadnej restauracji
Domowe łazanki - przepis babci, do którego warto wrócić. Takich łazanek nie zjesz w żadnej restauracji
Ten przepis na domowe łazanki z babcinego przepiśnika jest bezkonkurencyjny. Wielu może uważać, że nie wygląda dobrze, jednak smak jest obłędny. Aby jednak tak się stało, trzeba poświęcić trochę czasu. Jak zatem przygotować idealne łazanki z przepisu babci? Podpowiadamy.
Łazanki to zdrowe i pożywne, ale przede wszystkim pyszne danie. Kluczem do sukcesu jest idealnie kwaśna kapusta i przyprawy, które potrafią pozytywnie wpłynąć na smak potrawy. Jak zatem przygotować łazanki krok po kroku? To nic trudnego, ale wymaga czasu.
Zobacz wideo
Kimchi z kapusty pekińskiej. Jak zrobić je w domu?
Domowe łazanki - przepis babci, do którego warto wrócić. Fani jedzenia sprzed lat zacierają ręce
Składniki:
- 1 główka kapusty,
- Około 300 g makaronu - najlepiej sprawdzą się świderki bądź kokardki,
- Około 250 g boczku parzonego,
- 2 cebule,
- 150 g suszonych, leśnych grzybów,
- sól, pieprz, szczypta czosnku granulowanego, ziele angielskie, liście laurowe, słodka papryka.
Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Łazanki - przepis na istny rarytas. Sposób przygotowania krok po kroku
- Kapustę gotujemy, a następnie umieszczamy ją w dużym garnku razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Zalewamy wszystko dwoma szklankami wody i gotujemy przez pół godziny, aż zmięknie.
- Usuwamy liście laurowe i ziele angielskie, a następnie odciskamy z wody i pozostawiamy do ostudzenia.
- Gotujemy makaron, drobno kroimy cebulę i podsmażamy na oleju. Dodajemy wcześniej namoczone i odciśnięte grzyby leśne. Podsmażamy przez kilka-kilkanaście minut.
- Dodajemy boczek i smażymy kolejne 5-7 minut.
- Kapustę szatkujemy i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko mieszamy i podsmażamy kolejne kilka minut. Dodajemy makaron i ponownie mieszamy. Całość doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką oraz czosnkiem. Danie najlepiej smakuje gorące. Smacznego!