Domowe łazanki - przepis babci, do którego warto wrócić. Takich łazanek nie zjesz w żadnej restauracji

Ten przepis na domowe łazanki z babcinego przepiśnika jest bezkonkurencyjny. Wielu może uważać, że nie wygląda dobrze, jednak smak jest obłędny. Aby jednak tak się stało, trzeba poświęcić trochę czasu. Jak zatem przygotować idealne łazanki z przepisu babci? Podpowiadamy.

Łazanki to zdrowe i pożywne, ale przede wszystkim pyszne danie. Kluczem do sukcesu jest idealnie kwaśna kapusta i przyprawy, które potrafią pozytywnie wpłynąć na smak potrawy. Jak zatem przygotować łazanki krok po kroku? To nic trudnego, ale wymaga czasu.

Zobacz wideo Kimchi z kapusty pekińskiej. Jak zrobić je w domu?

Domowe łazanki - przepis babci, do którego warto wrócić. Fani jedzenia sprzed lat zacierają ręce

Składniki:

  • 1 główka kapusty,
  • Około 300 g makaronu - najlepiej sprawdzą się świderki bądź kokardki,
  • Około 250 g boczku parzonego,
  • 2 cebule,
  • 150 g suszonych, leśnych grzybów,
  • sól, pieprz, szczypta czosnku granulowanego, ziele angielskie, liście laurowe, słodka papryka.

Dlaczego mięso wygląda jakby się ruszało? To czysta biologia Bulgoczące mięso znów podbija sieć. "Nie jestem pewien, czy chciałem to wiedzieć"

Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Katarzyna Bosacka bierze pod lupę 'kiełbasę zwyczajną' Katarzyna Bosacka bierze pod lupę skład popularnej "kiełbasy zwyczajnej"

Łazanki - przepis na istny rarytas. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Kapustę gotujemy, a następnie umieszczamy ją w dużym garnku razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Zalewamy wszystko dwoma szklankami wody i gotujemy przez pół godziny, aż zmięknie.  
  2. Usuwamy liście laurowe i ziele angielskie, a następnie odciskamy z wody i pozostawiamy do ostudzenia.
  3. Gotujemy makaron, drobno kroimy cebulę i podsmażamy na oleju. Dodajemy wcześniej namoczone i odciśnięte grzyby leśne. Podsmażamy przez kilka-kilkanaście minut.
  4. Dodajemy boczek i smażymy kolejne 5-7 minut.
  5. Kapustę szatkujemy i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko mieszamy i podsmażamy kolejne kilka minut. Dodajemy makaron i ponownie mieszamy. Całość doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką oraz czosnkiem. Danie najlepiej smakuje gorące. Smacznego!
Więcej o: