Faworki to idealna przekąska na karnawał, ale nie tylko. Pewne jest, że tłusty czwartek nie może istnieć bez tych tradycyjnych smakołyków. Co ważne, ich przygotowanie jest bardzo proste i każdy powinien sobie z tym poradzić. Wystarczy tylko kilka składników i około 30 minut, aby zrobić pyszne faworki. Uwaga: warto przygotować ich więcej, bardzo szybko znikają z talerza.
Jak zrobić faworki, aby były przepyszne i wyjątkowo kruche? Gwarancją dobrego wykonania jest przede wszystkim dobór odpowiedniej jakości składników. Do wykonania klasycznych faworków używa się głównie mąki pszennej, śmietany i żółtek. Jednak w prosty sposób można urozmaicić zwykły przepis na faworki. Mowa o użyciu samopszy zamiast mąki pszennej. Jest to dawny rodzaj pszenicy, który zagwarantuje nam odpowiednią kruchość karnawałowych przysmaków. Przejdźmy zatem do wykonania faworków z samopszy.
Faworki - sprawdzony przepis z samopszy
Składniki na faworki, które musisz zgromadzić:
Wykonanie:
Zobacz też: Pączki z serka homogenizowanego, jakich jeszcze nie jadłeś! Sekret tkwi w kolejności dodawania składników