Faworki: przepisy na wyjątkowo kruche faworki. Sekret tkwi w zastąpieniu mąki mało popularnym składnikiem

Najlepsze faworki? Przepisy na chrusty z pszenicy samopszy, to znakomita opcja dla osób, które chcą wprowadzić urozmaicenie do swojej diety. Zrób "inne" faworki i zaskocz wszystkich w tłusty czwartek.
Zobacz wideo Gniazdka z ciasta naleśnikowego - idealne na tłusty czwartek i nie tylko

Faworki to idealna przekąska na karnawał, ale nie tylko. Pewne jest, że tłusty czwartek nie może istnieć bez tych tradycyjnych smakołyków. Co ważne, ich przygotowanie jest bardzo proste i każdy powinien sobie z tym poradzić. Wystarczy tylko kilka składników i około 30 minut, aby zrobić pyszne faworki. Uwaga: warto przygotować ich więcej, bardzo szybko znikają z talerza. 

Faworki - jak zrobić, aby były wyjątkowo kruche i pyszne? Mamy odpowiedź!

Jak zrobić faworki, aby były przepyszne i wyjątkowo kruche? Gwarancją dobrego wykonania jest przede wszystkim dobór odpowiedniej jakości składników. Do wykonania klasycznych faworków używa się głównie mąki pszennej, śmietany i żółtek. Jednak w prosty sposób można urozmaicić zwykły przepis na faworki. Mowa o użyciu samopszy zamiast mąki pszennej. Jest to dawny rodzaj pszenicy, który zagwarantuje nam odpowiednią kruchość karnawałowych przysmaków. Przejdźmy zatem do wykonania faworków z samopszy.

Faworki - sprawdzony przepis z samopszy

Składniki na faworki, które musisz zgromadzić:

  • 300 g mąki samopszy
  • 5-6 żółtek
  • łyżka spirytusu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 40 gramów masła klarowanego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

FaworkiFaworki Fot. Grzegorz Skowronek / Agencja Wyborcza.pl

Wykonanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki.
  2. Dokładnie przesiej mąkę.
  3. Dołóż proszek do pieczenia i odrobinę soli.
  4. Następnie dodaj żółtka oraz spirytus.
  5. Dodaj dwie łyżki masła i śmietanę.
  6. Zagnieć ciasto. Powtórz czynność jeszcze dwa razy.
  7. Wykonaj kulę. Zawiń w bawełnianą ściereczkę i odstaw na 30 minut do lodówki.
  8. Odrywaj stopniowo ciasto, rozwałkuj je i wytnij paski. W środku każdego paseczka zrób otwór i przełóż jeden koniec.
  9. Usmaż faworki na głębokim i rozgrzanym ogniu. Smaż je partiami, do czasu aż nabiorą złotego koloru.
  10. Wyciągnij z tłuszczu. Odsącz. Przestudź i posyp cukrem pudrem.
  11. Nasz przysmak jest gotowy do podania.

Zobacz też: Pączki z serka homogenizowanego, jakich jeszcze nie jadłeś! Sekret tkwi w kolejności dodawania składników

Więcej o:
Copyright © Agora SA