Oponki serowe - karnawałowy smak z czasów dzieciństwa. Ekspresowy przepis dla każdego

Oponki serowe były dla wielu przysmakiem z czasów dzieciństwa. Przygotowywane przez mamę lub babcię na tłusty czwartek były pyszną alternatywą dla pączków. Przypomnij sobie ten niesamowity smak i sprawdź koniecznie przepis na twarogowe oponki.
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Jak się robi oponki serowe? Mamy przepis na oponki serowe!

Jak się robi oponki serowe na tłusty czwartek? Spieszymy z odpowiedzią. Oponki serowe to przysmak, który towarzyszył wielu osobom w okresie dzieciństwa. Zapach przygotowywanych oponek rozchodzący się po domu i mama lub babcia krzątająca się po kuchni to jedno z najlepszych wspomnień dla wielu. Dzisiaj wrócimy do tego czasu i przypomnimy jak wykonać przepyszne oponki.

Oponki z serem - przepis dla początkujących, który warto znać

Przepis na oponki z serem nie należy do trudnych. Oponki serowe to przysmak, który przygotowuje się na bazie ciasta twarogowego. Smaży się je na głębokim ogniu. Poniżej przepis na oponki serowe, które są nie tylko smaczne, ale i długo świeże. Dlatego też możemy przygotować większą ilość.

Oponki serowe - przepis:

Składniki:

  • szklanka dobrej jakości twarogu
  • 1/3 szklanki cukru białego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szklanka mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • półtorej łyżeczki sody spożywczej
  • 1/2 szklanki śmietany - gęstej, najlepiej swojskiej
  • 2 żółtka

Oponki seroweOponki serowe Astashov Yevhenii /Shutterstock

Wykonanie:

  1. Zmiel twaróg.
  2. Przełóż do miski.
  3. Dodaj żółtka, dwa rodzaje cukrów.
  4. Całość wymieszaj.
  5. Przesiej mąkę.
  6. Połącz sodę ze śmietaną i dodaj do masy twarogowej.
  7. Dodaj mąkę i wyrób ciasto (w razie potrzeby dodaj więcej mąki, aby ciasto nabrało odpowiednią konsystencję).
  8. Rozwałkuj ciasto na placek (grubość ciasta - około 1,5 cm). Oprósz delikatnie mąką i wytnij kółka. W środku wytnij mniejsze kółeczka.
  9. Nagrzej tłuszcz.
  10. Wkładaj oponki stopniowo i smaż, aż uzyskasz złocisty kolor. Oponki można podawać z cukrem pudrem, przyprawami korzennymi lub lukrem.

Zobacz też: Faworki - przepis babci Krysi jest najlepszy! To majstersztyk, który musi znaleźć się na Twoim stole

Więcej o:
Copyright © Agora SA