Oponki serowe będą delikatne i puszyste, ale zadbaj o odpowiedni twaróg. Na tłustym nie wyjdą smaczne

Zbliża się najsłodszy dzień w roku, czyli tłusty czwartek. Z tej okazji szukamy idealnych przepisów na domowe słodkości, a my dziś mamy dla ciebie najlepszą recepturę serowych oponek. Wychodzą mięciutkie, delikatne i nie chłoną tłuszczu. Jak je zrobić? Wybierz odpowiedni twaróg - najlepiej sprawdzi się półtłusty.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Oponki serowe to doskonałość sama w sobie. Przypominają dzieciństwo, kiedy z niecierpliwością czekaliśmy, aż mama lub babcia wyjmie pierwszą partię z tłuszczu i obsypie je cukrem pudrem. Jak odtworzyć ten smak i zrobić mięciutkie oponki serowe? Mamy sprawdzony przepis.

Oponki serowe na tłusty czwartek - przepis

Składniki:

  • 0,5 g mąki pszennej
  • 0,5 kg półtłustego twarogu
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 pełna łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób wykonania:

  1. Ser zmiel lub przeciśnij przez praskę. Następnie dodaj mąkę, śmietanę, sodę, oba cukry, żółtka oraz ocet i całość wyrób na jednolite ciasto.
  2. Ciasto wyłóż na blat oprószony mąką i rozwałkuj ciasto na placek grubości ok. 1,5 cm. 
  3. Z ciasta wycinaj oponki za pomocą szklanki i kieliszka. 
  4. W dużym, szerokim garnku zagrzej olej i wrzucaj oponki partiami. Smaż na apetyczny, jasnobrązowy kolor.
  5. Po usmażeniu odsącz je z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym i oprósz cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Agora SA