-
Haps
-
Jak przygotować
- Oponki serowe będą delikatne i puszyste, ale zadbaj o odpowiedni twaróg. Na tłustym nie wyjdą smaczne
Oponki serowe będą delikatne i puszyste, ale zadbaj o odpowiedni twaróg. Na tłustym nie wyjdą smaczne
Zbliża się najsłodszy dzień w roku, czyli tłusty czwartek. Z tej okazji szukamy idealnych przepisów na domowe słodkości, a my dziś mamy dla ciebie najlepszą recepturę serowych oponek. Wychodzą mięciutkie, delikatne i nie chłoną tłuszczu. Jak je zrobić? Wybierz odpowiedni twaróg - najlepiej sprawdzi się półtłusty.
Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Oponki serowe to doskonałość sama w sobie. Przypominają dzieciństwo, kiedy z niecierpliwością czekaliśmy, aż mama lub babcia wyjmie pierwszą partię z tłuszczu i obsypie je cukrem pudrem. Jak odtworzyć ten smak i zrobić mięciutkie oponki serowe? Mamy sprawdzony przepis.
Oponki serowe na tłusty czwartek - przepis
Składniki:
- 0,5 g mąki pszennej
- 0,5 kg półtłustego twarogu
- 250 g kwaśnej śmietany
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 pełna łyżeczka sody
- 1 łyżka octu
- olej do głębokiego smażenia
Sposób wykonania:
- Ser zmiel lub przeciśnij przez praskę. Następnie dodaj mąkę, śmietanę, sodę, oba cukry, żółtka oraz ocet i całość wyrób na jednolite ciasto.
- Ciasto wyłóż na blat oprószony mąką i rozwałkuj ciasto na placek grubości ok. 1,5 cm.
- Z ciasta wycinaj oponki za pomocą szklanki i kieliszka.
- W dużym, szerokim garnku zagrzej olej i wrzucaj oponki partiami. Smaż na apetyczny, jasnobrązowy kolor.
- Po usmażeniu odsącz je z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym i oprósz cukrem pudrem.