Ten przepis przypomni ci smak tłustego czwartku z dziecięcych lat. Odtwórz kultowy przysmak babć

Rarytasy serwowane przez babcie są nie do podrobienia. Jednak warto chociaż zbliżyć się do tych smaków. Ten przepis z pewnością w tym pomoże. Dzięki niemu tłusty czwartek będzie obłędnie pyszny.

Dzieciństwo to wspaniały czas, nie tylko dlatego, że można nacieszyć się beztroskimi chwilami. Wracając wspomnieniami do tych lat można przypomnieć sobie jak gotowały babcie i jakimi przysmakami nas częstowały. Jednym z nich były złociste oponki, oprószone słodkim cukrem pudrem.

Aby powrócić nie tylko wspomnieniem, a także smakiem do tego przysmaku warto zajrzeć do tego przepisu. Dzięki niemu można będzie odtworzyć ten kultowy rarytas przygotowywany na tłusty czwartek.

Przepis na oponki serowe babci

Składniki

  • pół kilo tłustego twarogu,
  • pól kilo mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 4 żółtka,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2,5 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 2 łyżeczki octu,
  • smalec do smażenia,
  • cukier puder do posypania.
Zobacz wideo Oponki z piekarnika

Sposób przygotowania

  1. Do większej miski zmiel twaróg na gładką masę. Możesz zrobić to za pomocą blendera lub tradycyjnej maszynki do mięsa.
  2. Do zmielonego sera dodaj kwaśną śmietanę, żółtka oraz oba cukry. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej do masy serowej. Następnie wlej spirytus. Ponownie mieszaj masę do momentu połączenia się składników.
  4. Stolnicę lub czysty blat oprósz mąką i umieść na nim ciasto. Podziel je na dwie równe części.
  5. Z obydwoma kawałkami zrób to samo. Rozwałkuj je i za pomocą szklanki wykrój kółka. Na samym środku wykrojonych kawałków również zrób otwór. Do tego możesz użyć zakrętki od plastikowej butelki.
  6. Do garnka wrzuć smalec i podgrzej. Na gorącym tłuszczu umieść wcześniej wykrojone oponki. Smaż z obu stron do złocistego koloru.
  7. Po wyciągnięciu umieść je na ręczniku papierowym, aby mogły odsączyć się z nadmiaru tłuszczu.
  8. Po ostygnięciu posyp całość cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.