Oponki serowe - przepis od zaprzyjaźnionej cukierniczki. Jej sekret to odpowiedni twaróg i kontrowersyjny dodatek

Oponki serowe to chyba najlepsze karnawałowe łakocie, jakie istnieją i uważam, że biją na głowę wszystkie pączki i faworki. Przepis jest prosty, a nasza znajoma cukierniczka podpowiedziała, jaki jest sekret idealnie puszystych, lekkich oponek. Klucz to oczywiście odpowiedni twaróg, a także... wódka.

Więcej przepisów na karnawałowe słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Pani Asia to nasza znajoma, która od prawie czterdziestu lat pracuje w cukierni i czasami zgodzi się zdradzić nam jakiś fajny sposób lub cukierniczy trik. Ostatnio zapytaliśmy ją o oponki serowe, jak ona to robi, że zawsze są takie mięciutkie i delikatne, że ustawiają się po nie długie kolejki. Oto jej przepis, którego postawą jest koniecznie półtłusty twaróg i dodatek wódki lub spirytusu, żeby oponki nie piły tłuszczu ze smażenia

Oponki serowe - przepis od zaprzyjaźnionej cukierniczki

Składniki:

  • 0,5 kg półtłustego twarogu w kostce
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 250 g gęstej śmietany
  • 2 pełne łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • olej lub inny tłuszcz do głębokiego smażenia
  • cukier puder do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od zmielenia sera. Możesz zrobić to w prasce lub maszynce. Następnie przełóż go do miski.
  2. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj cukier, sodę, cukier waniliowy i wymieszaj. Następnie dodaj zmielony twaróg, żółtka, śmietanę i energicznie całość zagnieć. 
  3. Ciasto lekko oprósz mąką i rozwałkuj na placek grubości mniej więcej 1,5 cm. Następnie za pomocą szklanki i kieliszka wycinaj oponki.
  4. W dużym, szerokim garnku rozgrzej olej do głębokiego smażenia i dodaj do niego kieliszek wódki lub spirytusu. 
  5. Kiedy olej będzie bardzo gorący, wrzucaj partiami oponki i smaż z obu stron na apetyczny, złoty kolor.

Po usmażeniu posyp oponki cukrem pudrem. 

Więcej o: