-
Haps
-
Jak przygotować
- Oponki serowe - przepis od zaprzyjaźnionej cukierniczki. Jej sekret to odpowiedni twaróg i kontrowersyjny dodatek
Oponki serowe - przepis od zaprzyjaźnionej cukierniczki. Jej sekret to odpowiedni twaróg i kontrowersyjny dodatek
Oponki serowe to chyba najlepsze karnawałowe łakocie, jakie istnieją i uważam, że biją na głowę wszystkie pączki i faworki. Przepis jest prosty, a nasza znajoma cukierniczka podpowiedziała, jaki jest sekret idealnie puszystych, lekkich oponek. Klucz to oczywiście odpowiedni twaróg, a także... wódka.
Więcej przepisów na karnawałowe słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pani Asia to nasza znajoma, która od prawie czterdziestu lat pracuje w cukierni i czasami zgodzi się zdradzić nam jakiś fajny sposób lub cukierniczy trik. Ostatnio zapytaliśmy ją o oponki serowe, jak ona to robi, że zawsze są takie mięciutkie i delikatne, że ustawiają się po nie długie kolejki. Oto jej przepis, którego postawą jest koniecznie półtłusty twaróg i dodatek wódki lub spirytusu, żeby oponki nie piły tłuszczu ze smażenia.
Oponki serowe - przepis od zaprzyjaźnionej cukierniczki
Składniki:
- 0,5 kg półtłustego twarogu w kostce
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- 250 g gęstej śmietany
- 2 pełne łyżeczki cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 1,5 łyżeczki sody
- olej lub inny tłuszcz do głębokiego smażenia
- cukier puder do dekoracji
Sposób wykonania:
- Zacznij od zmielenia sera. Możesz zrobić to w prasce lub maszynce. Następnie przełóż go do miski.
- Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj cukier, sodę, cukier waniliowy i wymieszaj. Następnie dodaj zmielony twaróg, żółtka, śmietanę i energicznie całość zagnieć.
- Ciasto lekko oprósz mąką i rozwałkuj na placek grubości mniej więcej 1,5 cm. Następnie za pomocą szklanki i kieliszka wycinaj oponki.
- W dużym, szerokim garnku rozgrzej olej do głębokiego smażenia i dodaj do niego kieliszek wódki lub spirytusu.
- Kiedy olej będzie bardzo gorący, wrzucaj partiami oponki i smaż z obu stron na apetyczny, złoty kolor.
Po usmażeniu posyp oponki cukrem pudrem.