Oponki serowe to przepis idealny nie tylko na Tłusty Czwartek. Te słodkie pączuszki z dziurką są wymarzonym deserem w długie jesienne wieczory, a zrobisz je w bardzo prosty sposób. Jednak żeby wyszły idealne, warto je trochę "wstawić". Do tego przyda się kieliszek spirytusu.
Marco Segato, Wikimedia Commons
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Oponki serowe kojarzą się głównie z okresem karnawału, jednak nie trzeba się ograniczać i kiedy tylko najdzie nas ochotna na słodkie pączki z dziurką, należy jej ulec i zamienić kuchnię w małą cukiernię. Jak zrobić oponki serowe, żeby były delikatne i puszyste? Do oleju należy dodać odrobinę spirytusu. Z takimi łakociami nawet długie jesienne wieczory będą przyjemne.
REKLAMA
Oponki serowe - przepis na puszyste pączki z dziurką
Składniki:
500 g sera, najlepiej półtłustego
500 g mąki pszennej (typ 500 będzie idealny)
4 żółtka
250 ml śmietany
100 g cukru
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka octu
olej roślinny
kieliszek spirytusu
cukier puder lub lukier do dekoracji
Sposób wykonania:
Ser przełóż do miski i dokładnie rozgnieć go praską. Możesz także zmielić w maszynce. Dodaj przesianą mąkę, sodę, śmietanę żółtka i cukier i zacznij zagniatać.
Przygotuj stolnicę i lekko oprósz ją mąką. Wyłóż na nią ciasto na oponki, zagnieć na jednolitą masę, następnie rozwałkuj na placek grubości ok. 1,5 cm.
Przygotuj szklankę i kieliszek. Za pomocą szklanki wycinaj kształt kółek, a mniejszym kieliszkiem wytnij w środku mniejsze kółeczka.
Przygotuj szeroki garnek i wlej do niego ok. 1 l oleju oraz mały kieliszek spirytusu. Kiedy dostatecznie olej będzie gorący, wrzucaj do niego oponki i smaż, aż urosną i zrobią się lekko brązowe.
Usmażone oponki przełóż na ręcznik papierowy, by odciekły z tłuszczu. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina