Pigwa i pigwowiec to bardzo podobne do siebie rośliny, a ich owoce można spożywać w podobny sposób. Raczej nie nadają się do jedzenia na surowo, gdyż są bardzo twarde i kwaśne. Jednak doskonale sprawdzają się w przetworach i są nie tylko smaczne, ale i poprawiają odporność. Warto więc zrobić zapasy na zimę.
Zobacz wideo
Jesień to czas przetworów z pigwy! Dzięki niej wyleczymy kaszel i zgagę
Przetwory z pigwy to prawdziwa bomba witaminowa. Przepis na konfitury z pigwowca
Składniki:
- 1,5 kg owoców pigwowca,
- 2 szklanki wody,
- 3 szklanki cukru - można dosypać pół szklanki więcej, jeśli zależy nam, by konfitury były słodsze.
Sposób przygotowania:
- Owoce pigwowca dokładnie umyj i usuń z niego gniazda nasienne. Następnie pokrój w drobną kostkę.
- W dużym garnku zagotuj wodę i cukier. Dopilnuj, by dobrze się rozpuścił.
- Dorzuć pokrojone owoce i gotuj przez około pół godziny. Owoce mogą się rozpadać.
- Wyparz i osusz słoiki, a następnie przelej do nich gorącą konfiturę. Zakręć mocno słoiki i postaw je do góry dnem. Jeśli zakrętki się nie zassały, pasteryzuj słoiki przez około 20 minut we wrzątku.
Syrop z pigwy na odporność. Sposób przygotowania krok po kroku
Syrop z pigwy to prawdziwy rarytas, który sprawdzi się w walce z przeziębieniem. Warto więc mieć całą spiżarnię zapasów, by ratować się nie tylko w trakcie choroby, ale i w chłodne dni.
Składniki:
- 2,5 kg owoców pigwy,
- 1 kg cukru,
- Woda.
Sposób przygotowania:
- Owoce pigwy dokładnie umyj i pokrój w kostkę.
- Włóż je do garnka i zasyp cukrem.
- Gotuj na niewielkim ogniu przez około godzinę, mieszając co jakiś czas, aż wytworzy się syrop.
- Gorący syrop przelej do słoiczków lub do butelek i postaw je do góry dnem, by pokrywa się zassała.