Przetwory z pigwy to prawdziwa bomba witaminowa. Musisz zrobić dla nich miejsce w spiżarni

Przetwory z pigwy to idealna propozycja na każdą porę roku. Świetnie sprawdza się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy potrzebujemy dużo witamin i wzmocnienia odporności. Jak zatem przygotować przetwory z pigwy? Podpowiadamy.

Pigwa i pigwowiec to bardzo podobne do siebie rośliny, a ich owoce można spożywać w podobny sposób. Raczej nie nadają się do jedzenia na surowo, gdyż są bardzo twarde i kwaśne. Jednak doskonale sprawdzają się w przetworach i są nie tylko smaczne, ale i poprawiają odporność. Warto więc zrobić zapasy na zimę.

Zobacz wideo Jesień to czas przetworów z pigwy! Dzięki niej wyleczymy kaszel i zgagę

Przetwory z pigwy to prawdziwa bomba witaminowa. Przepis na konfitury z pigwowca

Składniki:

  • 1,5 kg owoców pigwowca,
  • 2 szklanki wody,
  • 3 szklanki cukru - można dosypać pół szklanki więcej, jeśli zależy nam, by konfitury były słodsze.

Dyniowe paszteciki z odrobiną magii prosto z Hogwartu. Sam Lord Voldemort by się zajadał tym przysmakiem Dyniowe paszteciki z odrobiną magii z Hogwartu. Voldemort zajadałby się tym przysmakiem

Sposób przygotowania:

  1. Owoce pigwowca dokładnie umyj i usuń z niego gniazda nasienne. Następnie pokrój w drobną kostkę.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę i cukier. Dopilnuj, by dobrze się rozpuścił.
  3. Dorzuć pokrojone owoce i gotuj przez około pół godziny. Owoce mogą się rozpadać.
  4. Wyparz i osusz słoiki, a następnie przelej do nich gorącą konfiturę. Zakręć mocno słoiki i postaw je do góry dnem. Jeśli zakrętki się nie zassały, pasteryzuj słoiki przez około 20 minut we wrzątku.

Syrop z pigwy na odporność. Sposób przygotowania krok po kroku

Syrop z pigwy to prawdziwy rarytas, który sprawdzi się w walce z przeziębieniem. Warto więc mieć całą spiżarnię zapasów, by ratować się nie tylko w trakcie choroby, ale i w chłodne dni.

Kiszone zielone pomidory są proste w przygotowaniu. Zdjęcie ilustracyjne Kiszone zielone pomidory: przepisy w kilku odsłonach

Składniki:

  • 2,5 kg owoców pigwy,
  • 1 kg cukru,
  • Woda.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce pigwy dokładnie umyj i pokrój w kostkę.
  2. Włóż je do garnka i zasyp cukrem.
  3. Gotuj na niewielkim ogniu przez około godzinę, mieszając co jakiś czas, aż wytworzy się syrop.
  4. Gorący syrop przelej do słoiczków lub do butelek i postaw je do góry dnem, by pokrywa się zassała.
Więcej o: