zima
-
Jak zrobić sok z pomidorów na zimę? Taka bomba witaminowa przyda się na przeziębienie
Każda gospodyni i każdy gospodarz doskonale zdają sobie sprawę z tego, jak ważne jest robienie przetworów na zimę. Warto wykorzystywać uroki lata i korzystając z sezonowych owoców, przygotowywać dżemy, soki i inne przetwory, które będą nas cieszyć...
-
Cukinia na zimę: smak i świeżość przez długie miesiące. Przepis na cukinię z Thermomixa i w zalewie
Cukinia na zimę? Popularne warzywo o delikatnym smaku i chrupiącej konsystencji często kojarzone jest z sezonem letnim. Jednak istnieją skuteczne metody przechowywania cukinii, które umożliwiają cieszenie się jej smakiem również w okresie zimowym.
-
"Ale jakie grzyby w lutym?". Właśnie takie można znaleźć w Polsce zimą. I do tego są jadalne
Grzyby o tej porze roku może nie są spotykane w takich ilościach jak jesienią, jednak pojawiają się, nawet kiedy zima w pełni. Na Facebooku zostały opublikowane zdjęcia kilku okazów, jakie można znaleźć w lutym.
-
Kiedy wysiewać paprykę? Lepiej nie robić tego zbyt późno i trzymać się kilku prostych zasad
Papryka to warzywo pełne witamin, z którym można przyrządzić wiele smacznych potraw. Jej uprawa nie jest trudna. Podpowiadamy, kiedy wysiewać paprykę i w jakich warunkach będzie się najlepiej rozwijała.
-
Zimowa zapiekanka. Obiad pełen harmonii i aromatycznego smaku. Rewelacyjny i bardzo prosty przepis
Z czego składa się zimowa zapiekanka? Jej głównym składnikiem są ziemniaki. Aby wyszła smaczna, warto dodać do niej odpowiednią ilość przypraw. Jej przygotowania nie jest trudne. Wystarczy ułożyć w naczyniu wszystkie składniki i zapiec całość.
-
Rozgrzewające zupy na zimę - w sam raz na załamanie pogody. Dobre nie tylko podczas uporczywego przeziębienia
Rozgrzewające zupy na zimę są pyszne i zdrowe, a co najważniejsze można je przygotować w ekspresowym tempie. Przedstawiamy kilka przepisów na proste, rozgrzewające i syte zupy idealne na minusowe temperatury.
-
Kociołek z wołowiną. Przepis na gorące zakończenie mroźnego kuligu. Zrobisz go w zaciszu domowym
Kociołek z wołowiną to pyszne i rozgrzewające danie, które sprawdzi się w mroźne wieczory. Dodatek warzyw sprawi, że nasyci największego łasucha. Idealna potrawa nie może obyć się bez specjalnego bukietu przypraw. Zdradzamy najlepszy przepis.
-
Pomidory w galarecie to niedoceniony przysmak w sam raz na zimę. Mamy sprawdzoną babciną recepturę
Pomidory w galarecie nie są zbyt popularne jeśli chodzi o przetwory na zimę. Można je przyrządzić z różnorodnymi dodatkami. Wspaniale komponują się z papryką, cebulą i czosnkiem. Przygotowaliśmy łatwe przepisy, które nie zajmują dużo czasu.
-
Burger Drwala 2022 w McDonald's. Kiedy popularna kanapka wróci do restauracji?
Kalendarzowa zima rozpoczyna się dopiero 22 grudnia, ale nauczeni doświadczeniem z poprzednich lat wiemy, że długo wyczekiwany Burger Drwala pojawia się w McDonald's zdecydowanie wcześniej. Od kiedy można zamówić Burgera Drwala z zimowej oferty w...
-
Pomidory krojone w słoiku - sposób na szybkie sałatki, przeciery i zupy. Sprawdź przepisy, które ułatwią życie
Pomidory krojone w słoiku to bardzo wygodna opcja pod wieloma względami. Dzięki pasteryzacji uda nam się zachować smak letnich warzyw, ale i zatrzymać ich wartości. Z krojonych pomidorów możemy zrobić wiele wspaniałych dań.
-
To twój dzisiejszy obiad. Zamocz kurczaka w cieście i ciesz się smakiem
-
Flaki z Lubelszczyzny. Dodają do nich składnik, który jest zaskoczeniem
-
Odlotowe połączenie, w którym nie ma mowy o limitach: bezpieczeństwo i szaleństwo w jednym!MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Weź wczorajszy rosół, trochę sera i czosnek. Takiej zupy nie zjesz nigdzie
-
Przepis na dżem dyniowo-pomarańczowy. Idealny do jesiennych wypieków
- Przepis na tradycyjne kluski śląskie. Najlepiej smakują w tymi dodatkami
- Idzie sezon grypowy. Ewa Wachowicz pokazała, jak przygotować syrop na odporność
- Złowił rybę z "ludzkimi zębami". "Córka chce je włożyć pod poduszkę dla wróżki"
- Zrobiłam gołąbki bez zawijania. Do tradycyjnych już nie wrócę
- Wegańskie ciasto czekoladowe. Deser idealny dla bezglutenowców i osób na diecie
-
Pomidory na zimę. Cztery przepisy na przepyszne domowe przetwory. Przecier lepszy niż ze sklepu
Pomidory na zimę to idealny sposób na dostarczenie sobie i bliskim dodatkowej porcji witamin. Pomidory można przyrządzić na wiele sposobów. Doskonale nadają się do domowych przecierów, sosów, zup czy nawet sałatek.
-
Przetwory z owoców dzikiej róży. Konfitura i sok jako remedium na przeziębienia
Przetwory z owoców dzikiej róży znane są już od lat. Nasze babcie chętnie przygotowywały konfitury, aby móc nimi nadziewać pączki, czy rogaliki. Sok także jest wyjątkowo smaczny, lecz przede wszystkim zdrowy. Dodając go do zimowej herbaty, nie tyl...
-
Śliwki w syropie - przepis na wyśmienity dodatek do ciast z kruszonką. Potrzebujesz trzech składników
Śliwki w syropie to idealny pomysł na przygotowanie owoców słodkiej zalewie. Możemy je później wykorzystać do domowych ciast i deserów. Świetnie sprawdzą się także jako zimowy kompot. Wystarczy, że zagotujemy go, dodając nieco wody oraz korzennych...
-
Hot toddy - rozgrzewający napój alkoholowy. Jak go zrobić?
Hot toddy nazywany jest inaczej ''hot tottie'' lub 'hot whiskey''. Jest popularnym na Wyspach Brytyjskich ciepłym drinkiem robionym na bazie whisky lub whiskey. Postrzega się go też jako dobry lek na przeziębienie.
-
Sezonowe owoce zimą. Po jakie owoce warto sięgnąć zimową porą?
Sezonowe owoce zimą to nie tylko importowane z zagranicy cytrusy. Na miejscu mamy również wiele gatunków, które idealnie sprawdzą się do jedzenia w zimie, dostarczając organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.
-
Sezonowe warzywa zimą. Co warto jeść zimą?
Sezonowe warzywa zimą nie stanowią aż tak wielkiego wyboru, jaki mamy wiosną i latem. Nie oznacza to jednak, że jesteśmy w tym czasie skazani wyłącznie na mrożonki i kiszonki. Sprawdź, które warzywa warto jeść zimą.
-
Złote mleko - przepis na zimowy napój. Dzięki jednej z przypraw przeziębienie nie będzie ci straszne
Złote mleko to napój, który zdobył nasze serca nie tylko za sprawą wyjątkowego smaku, lecz także ze względu na walory zdrowotne. Złote mleko świetnie rozgrzewa i odżywia, idealnie więc sprawdza się jako naturalny przeciwnik zimowego przeziębienia....
-
Co jeść zimą, żeby nie chorować? Naturalne antybiotyki i produkty o działaniu antybakteryjnym
Co jeść zimą, żeby nie chorować? To pytanie, które zadają sobie nie tylko mamy dzieci żłobkowych i przedszkolaków. W obecnej sytuacji coraz więcej osób zaczyna przykładać uwagę do tego, aby w diecie znajdowały się produkty naturalnie wspomagające...
-
Dlaczego, kiedy jest zimno, bardziej chce nam się jeść i mamy ochotę na coś niezdrowego? Pytamy dietetyka
Jakich przepisów najczęściej szukamy gdy jest zimno? Na zapiekanki, dania z serem, ziemniakami i makaronem. Skąd się to bierze i czy w ogóle jest sens z tym walczyć? Zapytaliśmy dietetyka.