"Co jeść zimą, żeby nie chorować?" to pytanie coraz częściej pojawia się w sieci w kontekście ochrony przed sezonowymi przeziębieniami, ale także trwającą już od wielu miesięcy pandemią koronawirusa, która jest szczególnie niebezpieczna dla osób z obniżoną odpornością. Zainteresowanie produktami naturalnie wspomagającymi odporność wzrasta także wraz z końcem wakacji, kiedy do przedszkoli i żłobków wracają dzieci. Jakie jedzenie zimą powinno znaleźć się w jadłospisie, żeby nie chorować na sezonowe schorzenia? Tak sformułowane pytanie jest błędem, gdyż budowanie odporności nie może ograniczać się do sezonu wzmożonych infekcji. Aby uchronić się przed jesienno-zimowym chorowaniem konieczne jest całoroczne dbanie o właściwy jadłospis, o to, aby znajdowały się w nim owoce i warzywa bogate w witaminy, ale także inne produkty, które stymulują układ odpornościowy do prawidłowego działania.
Jedzenie na odporność zimą ma bardzo duży wpływ. Istnieją bowiem produkty, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu i mobilizują go do sprawniejszej obrony przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Bez wątpienia każdy, kto przeszedł w swoim życiu przeziębienie, doskonale wie, jak ważną kwestią jest w tym czasie odpowiednie spożycie płynów. Oprócz wody, chory powinien także wypijać ciepłą herbatę z cytryną i imbirem. Sok z cytryny bogaty jest w witaminę C, która pozytywnie wpływa na system odpornościowy. Z kolei imbir jest substancją mocno rozgrzewającą, która również pozwala na szybsze zwalczenie pierwszych objawów choroby, łagodzi kaszel i działa antybakteryjnie. Jeśli chodzi o napoje, które naturalnie poprawiają odporność i są wsparciem w czasie choroby, to warto wymienić także:
Co jeść zimą, żeby nie chorować? Zdjęcie ilustracyjne marilyn barbone/shutterstock
Nikomu chyba nie trzeba przypominać, co jeść na odporność zimą, kiedy dopadną nas pierwsze objawy infekcji. W tym momencie najlepiej sięgnąć po naturalny antybiotyk, jakim jest czosnek. I choć nie wszyscy tolerują jego smak i zapach, to jednak jego pozytywne działanie w momencie zwiększonej podatności na zachorowania jest nieocenione.
Czosnek bogaty jest w białka, węglowodany, a także witaminy: C i PP. Niemniej w kontekście przeziębień i innych infekcji wirusowych najważniejsza jest zawartość allicyny, która ma działanie bakteriobójcze, działa wzmacniająco i przeciwbólowo. Czosnek w połączeniu z mlekiem można stosować przy przeziębieniu i infekcjach układu oddechowego. Najlepiej korzystać z naturalnego, świeżego czosnku, ale jeśli nie jest to możliwe, np. w przypadku małych dzieci, wówczas można skorzystać z preparatów dostępnych w aptekach.
Zdrowe produkty zimą, ale nie tylko powinny pojawiać się na naszym talerzu. To jest gwarancją, że w momencie zwiększonej aktywności bakterii i wirusów będziemy lepiej chronieni przez nasz system odpornościowy, a w przypadku zakażenia - łatwiej się z nimi uporamy. Na liście zdrowych produktów, których nie powinno zabraknąć w naszym menu zimą, znaleźć powinny się bezwzględnie:
Zobacz też: Miód akacjowy - jak go rozpoznać, jakie ma właściwości i ile kosztuje?