Co jeść zimą, żeby nie chorować? Naturalne antybiotyki i produkty o działaniu antybakteryjnym

Co jeść zimą, żeby nie chorować? To pytanie, które zadają sobie nie tylko mamy dzieci żłobkowych i przedszkolaków. W obecnej sytuacji coraz więcej osób zaczyna przykładać uwagę do tego, aby w diecie znajdowały się produkty naturalnie wspomagające odporność.

Jakie jedzenie spożywać zimą, żeby nie chorować?

"Co jeść zimą, żeby nie chorować?" to pytanie coraz częściej pojawia się w sieci w kontekście ochrony przed sezonowymi przeziębieniami, ale także trwającą już od wielu miesięcy pandemią koronawirusa, która jest szczególnie niebezpieczna dla osób z obniżoną odpornością. Zainteresowanie produktami naturalnie wspomagającymi odporność wzrasta także wraz z końcem wakacji, kiedy do przedszkoli i żłobków wracają dzieci. Jakie jedzenie zimą powinno znaleźć się w jadłospisie, żeby nie chorować na sezonowe schorzenia? Tak sformułowane pytanie jest błędem, gdyż budowanie odporności nie może ograniczać się do sezonu wzmożonych infekcji. Aby uchronić się przed jesienno-zimowym chorowaniem konieczne jest całoroczne dbanie o właściwy jadłospis, o to, aby znajdowały się w nim owoce i warzywa bogate w witaminy, ale także inne produkty, które stymulują układ odpornościowy do prawidłowego działania. 

Pigwa słynie z dużej zawartości witaminy C (aż 15 mg w 100 g owocu). Zdjęcie ilustracyjnePigwa - sprawdzony sposób na odporność [właściwości, herbata, nalewka]

Jedzenie na odporność zimą. Co powinno znaleźć się na talerzu i w kubku?

Jedzenie na odporność zimą ma bardzo duży wpływ. Istnieją bowiem produkty, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu i mobilizują go do sprawniejszej obrony przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Bez wątpienia każdy, kto przeszedł w swoim życiu przeziębienie, doskonale wie, jak ważną kwestią jest w tym czasie odpowiednie spożycie płynów. Oprócz wody, chory powinien także wypijać ciepłą herbatę z cytryną i imbirem. Sok z cytryny bogaty jest w witaminę C, która pozytywnie wpływa na system odpornościowy. Z kolei imbir jest substancją mocno rozgrzewającą, która również pozwala na szybsze zwalczenie pierwszych objawów choroby, łagodzi kaszel i działa antybakteryjnie. Jeśli chodzi o napoje, które naturalnie poprawiają odporność i są wsparciem w czasie choroby, to warto wymienić także:

  • syrop lub sok z jeżówki purpurowej - działa przeciwzapalnie i wspomaga organizm w czasie infekcji dróg oddechowych, zwłaszcza przy męczącym kaszlu
  • sok z aloesu - polecany jest w stanach osłabienia i obniżonej odporności; wzmacnia organizm dzięki zawartości witamin A, C, E, B1, B2; ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, pozwala utrzymać równowagę flory bakteryjnej w jelitach 
  • czarny bez (sok lub syrop) - ma również bardzo silne działanie przeciwwirusowe, w przebiegu infekcji działa łagodząco na kaszel, a także obniża temperaturę. 

Co jeść zimą, żeby nie chorować? Zdjęcie ilustracyjneCo jeść zimą, żeby nie chorować? Zdjęcie ilustracyjne marilyn barbone/shutterstock

Co jeść na odporność zimą? Czosnek naturalnym antybiotykiem

Nikomu chyba nie trzeba przypominać, co jeść na odporność zimą, kiedy dopadną nas pierwsze objawy infekcji. W tym momencie najlepiej sięgnąć po naturalny antybiotyk, jakim jest czosnek. I choć nie wszyscy tolerują jego smak i zapach, to jednak jego pozytywne działanie w momencie zwiększonej podatności na zachorowania jest nieocenione. 

Zobacz wideo Czosnek odstrasza zapachem, ale ma leczniczą moc

Czosnek bogaty jest w białka, węglowodany, a także witaminy: C i PP. Niemniej w kontekście przeziębień i innych infekcji wirusowych najważniejsza jest zawartość allicyny, która ma działanie bakteriobójcze, działa wzmacniająco i przeciwbólowo. Czosnek w połączeniu z mlekiem można stosować przy przeziębieniu i infekcjach układu oddechowego. Najlepiej korzystać z naturalnego, świeżego czosnku, ale jeśli nie jest to możliwe, np. w przypadku małych dzieci, wówczas można skorzystać z preparatów dostępnych w aptekach.

Miód nawłociowy - poznaj właściwości mniej znanego miodu nektarowego. Zdjęcie ilustracyjneMiód nawłociowy - jakie ma zastosowanie, ile kosztuje i po czym go rozpoznasz?

Zdrowe produkty zimą. Co powinno trafić na nasz talerz?

Zdrowe produkty zimą, ale nie tylko powinny pojawiać się na naszym talerzu. To jest gwarancją, że w momencie zwiększonej aktywności bakterii i wirusów będziemy lepiej chronieni przez nasz system odpornościowy, a w przypadku zakażenia - łatwiej się z nimi uporamy. Na liście zdrowych produktów, których nie powinno zabraknąć w naszym menu zimą, znaleźć powinny się bezwzględnie:

  • miód - znany jest od wieków jako naturalny środek bakteriobójczy, działający pomocniczo we wszelkich stanach zapalnych
  • kurkuma - przyprawa ta ma udowodnione działanie prozdrowotne, dzięki zawartości kurkuminy wpływa hamująco na procesy odpowiedzialne za rozwój stanu zapalnego 
  • aronia - to bogate źródło witamin, ale przede wszystkim polifenoli, które doskonale rozprawiają się z wolnymi rodnikami
  • tłuste ryby (makrele, sardynki, łosoś) - zawierają w sobie dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu immunologicznego.

Zobacz też: Miód akacjowy - jak go rozpoznać, jakie ma właściwości i ile kosztuje?

Więcej o: