Przepis na kiszony czosnek. Hit jesieni, który wspomaga odporność

Jesień za pasem, a to oznacza, że zaczynamy sezon przeziębieniowy. Szukacie naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności? Sprawdźcie, jak zrobić kiszony czosnek.

Jak wzmocnić odporność przed sezonem na grypę i przeziębienia? Jeden ze sposobów to jedzenie kiszonek. Dziś mamy dla was przepis na kiszony czosnek. Sprawdźcie, jakie ma właściwości i jak go przygotować.

Kiszony czosnek - właściwości

Kiszony czosnek łączy w sobie cechy antybiotyku i probiotyku. Oznacza to, że zarówno pomaga w walce z wirusami i bakteriami, jak i chroni nasz żołądek. Bardzo cenna dla zdrowia allicyna, którą mamy w czosnku, powstaje podczas jego krojenia - najlepiej więc pokroić go na kilka minut przed spożyciem. Kiszony czosnek ma także działanie m.in. antynowotworowe, obniżające ciśnienie krwi, zwalczające pasożyty, zapobiegające wzdęciom i poprawiające trawienie. Jest bogaty w witaminę PP, C, B1, B2 i A,  także w potas, magnez i wapń.

Zobacz wideo Czosnkowe supełki

Kiszony czosnek - przepis

Składniki:

  • 8-10 główek czosnku,
  • kawałek korzenia chrzanu (ok. 2-3 cm),
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3-4 liście laurowe,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • 2 baldachy kopru,
  • 2 łyżeczki gorczycy,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 litr przegotowanej wody

Jak zrobić kiszony czosnek?

Wodę zagotowujemy, dodajemy do niej sól i mieszamy, by się dobrze rozpuściła. Do dużego słoika wkładamy kawałki chrzanu (można go pokroić na mniejsze części), a także ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i gorczycę.

Ząbki czosnku obieramy z łusek. Wkładamy je do słoika, na wierzchu kładziemy baldachy kopru. Całość zalewamy solanką. Słoik mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, aż się zassie. Nie pasteryzujemy!

Kiszony czosnek można dodawać do zup i sosów lub podawać na kanapkach.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.