Jak wzmocnić odporność przed sezonem na grypę i przeziębienia? Jeden ze sposobów to jedzenie kiszonek. Dziś mamy dla was przepis na kiszony czosnek. Sprawdźcie, jakie ma właściwości i jak go przygotować.
Kiszony czosnek łączy w sobie cechy antybiotyku i probiotyku. Oznacza to, że zarówno pomaga w walce z wirusami i bakteriami, jak i chroni nasz żołądek. Bardzo cenna dla zdrowia allicyna, którą mamy w czosnku, powstaje podczas jego krojenia - najlepiej więc pokroić go na kilka minut przed spożyciem. Kiszony czosnek ma także działanie m.in. antynowotworowe, obniżające ciśnienie krwi, zwalczające pasożyty, zapobiegające wzdęciom i poprawiające trawienie. Jest bogaty w witaminę PP, C, B1, B2 i A, także w potas, magnez i wapń.
Składniki:
Wodę zagotowujemy, dodajemy do niej sól i mieszamy, by się dobrze rozpuściła. Do dużego słoika wkładamy kawałki chrzanu (można go pokroić na mniejsze części), a także ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i gorczycę.
Ząbki czosnku obieramy z łusek. Wkładamy je do słoika, na wierzchu kładziemy baldachy kopru. Całość zalewamy solanką. Słoik mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, aż się zassie. Nie pasteryzujemy!
Kiszony czosnek można dodawać do zup i sosów lub podawać na kanapkach.