Pigwa - sprawdzony sposób na odporność [właściwości, herbata, nalewka]

Pigwa to owoc polecany szczególnie w okresach zwiększonej zachorowalności, z uwagi na dużą zawartość witaminy C. Choć nie nadaje się do spożycia na surowo, to przetwory z pigwy królują w niejednej kuchni. Przyjrzyjmy się bliżej temu owocowi.

Pigwa: właściwości owocu

W okresie jesienno-zimowych zachorowań stałym elementem diety powinna stać się pigwa. Właściwości lecznicze i prozdrowotne tego owocu są niezwykle bogate z uwagi na zawarte w nim witaminy i minerały. Pigwa pomaga w skutecznej ochronie organizmu przed przeziębieniem i grypą. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Sok z pigwy można stosować jako środek na kaszel, a połączenie pigwy z miodem i cytryną pomoże wzmocnić organizm i przyspieszyć powrót do zdrowia, szczególnie w przypadku przeziębienia. Ponadto pigwa usprawnia procesy trawienne i pracę wątroby, przyspiesza przemianę materii, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i metali ciężkich. Pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego. Wykorzystywana jest też w kosmetologii, wspomaga nawilżenie i regenerację skóry, działa kojąco na podrażnienia skóry i przyspiesza gojenie ran.

W skład owoców pigwy wchodzą:

Zobacz wideo Zobacz więcej o właściwościach pigwy

Pigwa: kiedy zbierać owoce?

Nie każdy z nas wie, kiedy dojrzewa pigwa i kiedy należy zbierać owoce, by najlepiej je wykorzystać. Otóż pigwa dojrzewa w październiku. Gdy owoce są intensywnie żółte, są już gotowe do zbiorów. Warto jednak poczekać z zebraniem ich do pierwszych przymrozków. Gdy owoce lekko przemarzną, będą miały łagodniejszy smak i będą się odznaczały mniejszą cierpkością. Z pewnością skorzystają na tym wszelkie przetwory z pigwy – zarówno konfitury i galaretki, ale także soki czy nalewki.

Pigwa do herbaty – przepis bez pasteryzacji

Wśród wielu propozycji zastosowania pigwy w kuchni, najatrakcyjniejszą dla wszystkich wydaje się pigwa do herbaty. Przepis bez pasteryzacji skradnie serce każdego, gdyż jest niezwykle prosty do zrealizowania. Niewielkim wysiłkiem możemy uzyskać doskonały dodatek do herbaty, który z powodzeniem zastąpi tradycyjną cytrynę.

Do przygotowania potrzebujemy:

  • pigwę,
  • cukier,
  • duży garnek lub miskę,
  • słoiki.

Pigwę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę lub plastry do garnka lub miski. Zasypać cukrem i odstawić na 2-3 godziny, by puściła sok. Słoiki umyć, wyparzyć. Pigwę wraz z sokiem przełożyć do słoików, zostawiając u góry nieco miejsca. Zasypać cukrem, lekko zakręcić, ustawić na słonecznym parapecie na kilka dni, co jakiś czas potrząsać słoikami. Ważne, by pigwa była w całości zakryta sokiem. Po dwóch tygodniach słoiki zakręcić i wstawić do lodówki. Dodawać do herbaty w ilościach zgodnych z upodobaniami.

Pigwa – nalewka. Jak zrobić pigwówkę?

Gdy już cytrynę w naszej herbacie zastąpi pigwa, nalewka z pigwy może okazać się równie dobrym pomysłem na wykorzystanie tego owocu. Zwłaszcza, gdy przekonamy się, że przepis jest niezwykle prosty, a walory smakowe tego trunku są nie do przecenienia. Oto cztery przepisy na doskonałe nalewki:

Klasyczna nalewka z pigwy

  • 1 kg pigwy,
  • 0,5 kg cukru,
  • 0,5 l wódki 40%,
  • 0,5 l spirytusu 95%.

Owoce pigwy dokładnie umyć, przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne, następnie pokroić je na małe kawałki. Układać w dużym słoju (minimum 2,5 litra) warstwami, przesypując je cukrem. Słoik zamknąć i odstawić na parapet na 4-5 dni. Warto wstrząsać nim kilka razy dziennie, by cukier szybciej się rozpuścił. Cukier kryształ można zastąpić cukrem trzcinowym bądź jasnym miodem. Następnie dolać do słoika wódkę i dokładnie wymieszać zawartość słoika. Słój zamknąć i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na miesiąc. Po upływie tego czasu cały płyn zlać do osobnego słoja lub butli, zamknąć i odstawić w ciemne miejsce. Pozostałe w słoiku owoce zalać spirytusem i wymieszać. Słój zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Po kolejnym leżakowaniu zlać płyn i wymieszać z płynem z pierwszej maceracji. W razie potrzeby dosłodzić miodem lub syropem cukrowym, bądź też zakwasić sokiem z cytryny.

Nalewka z pigwy i cytryny

  • 1 kg pigwy,
  • 1 litr wódki,
  • 0,5 kg cukru,
  • 1 cytryna.

Owoce pigwy umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Zagotować szklankę wody, dodać do niej cukier, wymieszać, dodać sok z cytryny i startą skórkę. Do gotującego się syropu włożyć kawałki pigwy, gotować na małym ogniu przez 5 minut. Przestudzić, dodać wódkę, przelać do szklanego naczynia, zamknąć i odstawić na miesiąc. Następnie zlać do butelek i szczelnie zamknąć.

Nalewka z pigwy z miodem

  • 1 kg pigwy,
  • 1 szklanka cukru,
  • 0,5 l wódki 40%,
  • 4 łyżki płynnego miodu,
  • skórka z połowy pomarańczy oraz sok.

Owoce umyć, przekroić, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić. Włożyć do słoja i zalać wódką. Odstawić na 2-3 tygodnie. Po tym czasie płyn zlać i odstawić. Pigwę zasypać cukrem, zamknąć słój i postawić w ciepłym miejscu na tydzień. Codziennie wstrząsać słoikiem. Po tygodniu zlać syrop i połączyć z wcześniej zlanym płynem. Dodać miód, skórkę i sok z pomarańczy. Odstawić jeszcze na dwa tygodnie.

Nalewka z pigwy i imbiru

  • 1 kg pigwy,
  • 1 l spirytusu nalewkowego,
  • 0,5 kg cukru,
  • imbir.

Owoce pigwy umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Włożyć do wysokiego słoja, zalać spirytusem, dodać obrany i pokrojony imbir. Zamknąć i odstawić na dwa tygodnie. Po tym czasie zlać płyn do innego naczynia, a owoce zasypać cukrem. Odstawić na tydzień, codziennie potrząsać słojem. Zlać płyn, wymieszać z wcześniej zlanym alkoholem, odstawić na kilka miesięcy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.