Sok z malin na zimę - krok po kroku. Jak go przygotować?
Sok z malin na zimę - dlaczego warto go robić?
Domowy sok z malin jest nie tylko pyszny i wspaniale smakuje, na przykład jako dodatek do herbaty, ale również jest bardzo zdrowy. Nasze babcie i prababcie gorąco obstawały za jego piciem w przypadku przeziębienia. Okazuje się jednak, że nie jest to jedyne zastosowanie tego napoju. Jest cenny również z powodu:
- dużej zawartości kwasu salicylowego, pomagającego w przypadku grypy, przeziębienia czy gorączki
- zawartości olejków eterycznych o działaniu antyseptycznym
- zawartości minerałów: magnezu, wapnia, żelaza
- zawartości witamin: C, E, B1, B2, B6
- działania antynowotworowego (raka przełyku, guzów jamy ustnej, nowotworu wątroby
- działania przeciwmiażdżycowego
- regulacji ciśnienia tętniczego krwi
- regulacji pracy układu pokarmowego
Zobacz też: Sok z wiśni. Jak przygotować go krok po kroku w domu?
Jak zrobić sok z malin na zimę? Instrukcja krok po kroku
Przepis na sok z malin na zimę nie jest skomplikowany. Trzeba jednak dodać, że istnieją różne warianty tego napoju. Różnicuje je zawartość cukru, pasteryzacja lub jej brak, gęstość - od rzadkiej cieczy, aż po konsystencję niemal galaretki.
Jak zrobić tradycyjny sok z malin na zimę?
- należy zgromadzić czterokrotnie większą liczbę malin, niż cukru (np. w stosunku czterech kilogramów owoców do jednego kilograma cukru)
- dokładnie umyć owoce
- przełożyć maliny warstwami cukru w wysterylizowanym słoiku
- tak przygotowane owoce przykrywamy i zostawiamy na trzy dni w ciepłym miejscu do puszczenia soku
- powyższy etap powinien trwać dokładnie trzy dni i zakończyć się odcedzeniem resztek owoców od soku
- następnie trzeba sok zlać do garnka i zagotować do wrzenia
- przelewamy ciecz do butelek (wcześniej wyparzonych)
- odwracamy do góry dnem by pokrywka się zamknęła
Sok z malin na zimę: proporcje cukru. Różnica między sokiem a syropem
Przy robieniu soku z malin na zimę proporcje cukru są jedną z najważniejszych spraw. Wymieniona zasada stosunku jednej części cukru do czterech części owoców jest najchętniej przyjmowana. Z reguły sok przeznaczony od razu do picia dosładza się znacznie mniej, niż przygotowywany z myślą o rozcieńczaniu. W tym miejscu warto wprowadzić rozróżnienie pomiędzy:
- sokiem malinowym słodzonym do smaku
- syropem malinowym, gęstym, o znacznie większym stężeniu cukru
Produkty bardzo słodkie będą przechowywały się dłużej, co przy założeniu o spożywaniu napoju w zimie może mieć duże znaczenie.
Jak zrobić sok z malin na zimę bez cukru? Czy jest to możliwe?
Oczywiście jest możliwe przygotowanie soku z malin na zimę bez cukru, ale trzeba zachować szczególną higienę. Dodatkowo owoce powinny być zbierane w słoneczny i suchy dzień. Można również stosować zamienniki - np. zdrowszy ksylitol.
Sok z malin na zimę. Pasteryzacja
Chęć długotrwałego przetrzymywania słoików lub butelek z sokiem malinowym wymaga ich odpowiedniego zabezpieczenia przed działaniem niekorzystnych czynników. Najlepsza będzie pasteryzacja trwająca ok. 20 minut w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza.
Sok z malin bez pasteryzowania na zimę. Jak go przygotować?
Sok z malin na zimę bez pasteryzowania jest jak najbardziej możliwy do przygotowania, ale trudniej będzie go przechowywać przez dłuższy czas. Z reguły znacznie większe będzie w takim przypadku zużycie cukru. Zasypane nim maliny w warstwach trzeba odstawić w ciepłe miejsce nawet na tydzień. Później pozostaje już tylko zlać syrop do butelek i odstawić do spiżarni.
Sok z malin bez gotowania na zimę
Sok z malin bez gotowania na zimę przygotowujemy w taki sam sposób, jak powyższy wariant bez pasteryzacji. W obu przypadkach należy zachować wysoki poziom higieny.
Zobacz też: Dżem agrestowy: przepis. Jak zrobić go w domu?
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku
- Rusza wiosenny konkurs Salatino. Część nagród zaprojektowali fani marki
- Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
- Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć
- Trzepaczka z popularnej sieciówki wycofana ze sprzedaży. Masz ją w domu? Lepiej się jej pozbądź