Sok z malin na zimę - krok po kroku. Jak go przygotować?

Sok z malin dla wielu z nas to smak dzieciństwa - kojarzony jeszcze z babciną kuchnią. Jak przygotować go na zimę, aby był smaczny, zdrowy i długo się przechowywał? Prezentujemy instrukcję krok po kroku.

Sok z malin na zimę - dlaczego warto go robić?

Domowy sok z malin jest nie tylko pyszny i wspaniale smakuje, na przykład jako dodatek do herbaty, ale również jest bardzo zdrowy. Nasze babcie i prababcie gorąco obstawały za jego piciem w przypadku przeziębienia. Okazuje się jednak, że nie jest to jedyne zastosowanie tego napoju. Jest cenny również z powodu:

  • dużej zawartości kwasu salicylowego, pomagającego w przypadku grypy, przeziębienia czy gorączki
  • zawartości olejków eterycznych o działaniu antyseptycznym
  • zawartości minerałów: magnezu, wapnia, żelaza
  • zawartości witamin: C, E, B1, B2, B6
  • działania antynowotworowego (raka przełyku, guzów jamy ustnej, nowotworu wątroby
  • działania przeciwmiażdżycowego
  • regulacji ciśnienia tętniczego krwi
  • regulacji pracy układu pokarmowego

Zobacz też: Sok z wiśni. Jak przygotować go krok po kroku w domu?

Jak zrobić sok z malin na zimę? Instrukcja krok po kroku

Przepis na sok z malin na zimę nie jest skomplikowany. Trzeba jednak dodać, że istnieją różne warianty tego napoju. Różnicuje je zawartość cukru, pasteryzacja lub jej brak, gęstość - od rzadkiej cieczy, aż po konsystencję niemal galaretki.

Jak zrobić tradycyjny sok z malin na zimę?

  1. należy zgromadzić czterokrotnie większą liczbę malin, niż cukru (np. w stosunku czterech kilogramów owoców do jednego kilograma cukru)
  2. dokładnie umyć owoce
  3. przełożyć maliny warstwami cukru w wysterylizowanym słoiku
  4. tak przygotowane owoce przykrywamy i zostawiamy na trzy dni w ciepłym miejscu do puszczenia soku
  5. powyższy etap powinien trwać dokładnie trzy dni i zakończyć się odcedzeniem resztek owoców od soku
  6. następnie trzeba sok zlać do garnka i zagotować do wrzenia
  7. przelewamy ciecz do butelek (wcześniej wyparzonych)
  8. odwracamy do góry dnem by pokrywka się zamknęła

Sok z malin na zimę: proporcje cukru. Różnica między sokiem a syropem

Przy robieniu soku z malin na zimę proporcje cukru są jedną z najważniejszych spraw. Wymieniona zasada stosunku jednej części cukru do czterech części owoców jest najchętniej przyjmowana. Z reguły sok przeznaczony od razu do picia dosładza się znacznie mniej, niż przygotowywany z myślą o rozcieńczaniu. W tym miejscu warto wprowadzić rozróżnienie pomiędzy:

  • sokiem malinowym słodzonym do smaku
  • syropem malinowym, gęstym, o znacznie większym stężeniu cukru 

Produkty bardzo słodkie będą przechowywały się dłużej, co przy założeniu o spożywaniu napoju w zimie może mieć duże znaczenie. 

Zobacz wideo Przepis na malinowo-czekoladowe ciasto

Jak zrobić sok z malin na zimę bez cukru? Czy jest to możliwe?

Oczywiście jest możliwe przygotowanie soku z malin na zimę bez cukru, ale trzeba zachować szczególną higienę. Dodatkowo owoce powinny być zbierane w słoneczny i suchy dzień. Można również stosować zamienniki - np. zdrowszy ksylitol.

Sok z malin na zimę. Pasteryzacja

Chęć długotrwałego przetrzymywania słoików lub butelek z sokiem malinowym wymaga ich odpowiedniego zabezpieczenia przed działaniem niekorzystnych czynników. Najlepsza będzie pasteryzacja trwająca ok. 20 minut w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza.

Sok z malin bez pasteryzowania na zimę. Jak go przygotować?

Sok z malin na zimę bez pasteryzowania jest jak najbardziej możliwy do przygotowania, ale trudniej będzie go przechowywać przez dłuższy czas. Z reguły znacznie większe będzie w takim przypadku zużycie cukru. Zasypane nim maliny w warstwach trzeba odstawić w ciepłe miejsce nawet na tydzień. Później pozostaje już tylko zlać syrop do butelek i odstawić do spiżarni. 

Sok z malin bez gotowania na zimę

Sok z malin bez gotowania na zimę przygotowujemy w taki sam sposób, jak powyższy wariant bez pasteryzacji. W obu przypadkach należy zachować wysoki poziom higieny.

Zobacz też: Dżem agrestowy: przepis. Jak zrobić go w domu?