Domowy sok z malin jest nie tylko pyszny i wspaniale smakuje, na przykład jako dodatek do herbaty, ale również jest bardzo zdrowy. Nasze babcie i prababcie gorąco obstawały za jego piciem w przypadku przeziębienia. Okazuje się jednak, że nie jest to jedyne zastosowanie tego napoju. Jest cenny również z powodu:
Zobacz też: Sok z wiśni. Jak przygotować go krok po kroku w domu?
Przepis na sok z malin na zimę nie jest skomplikowany. Trzeba jednak dodać, że istnieją różne warianty tego napoju. Różnicuje je zawartość cukru, pasteryzacja lub jej brak, gęstość - od rzadkiej cieczy, aż po konsystencję niemal galaretki.
Jak zrobić tradycyjny sok z malin na zimę?
Przy robieniu soku z malin na zimę proporcje cukru są jedną z najważniejszych spraw. Wymieniona zasada stosunku jednej części cukru do czterech części owoców jest najchętniej przyjmowana. Z reguły sok przeznaczony od razu do picia dosładza się znacznie mniej, niż przygotowywany z myślą o rozcieńczaniu. W tym miejscu warto wprowadzić rozróżnienie pomiędzy:
Produkty bardzo słodkie będą przechowywały się dłużej, co przy założeniu o spożywaniu napoju w zimie może mieć duże znaczenie.
Oczywiście jest możliwe przygotowanie soku z malin na zimę bez cukru, ale trzeba zachować szczególną higienę. Dodatkowo owoce powinny być zbierane w słoneczny i suchy dzień. Można również stosować zamienniki - np. zdrowszy ksylitol.
Chęć długotrwałego przetrzymywania słoików lub butelek z sokiem malinowym wymaga ich odpowiedniego zabezpieczenia przed działaniem niekorzystnych czynników. Najlepsza będzie pasteryzacja trwająca ok. 20 minut w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza.
Sok z malin na zimę bez pasteryzowania jest jak najbardziej możliwy do przygotowania, ale trudniej będzie go przechowywać przez dłuższy czas. Z reguły znacznie większe będzie w takim przypadku zużycie cukru. Zasypane nim maliny w warstwach trzeba odstawić w ciepłe miejsce nawet na tydzień. Później pozostaje już tylko zlać syrop do butelek i odstawić do spiżarni.
Sok z malin bez gotowania na zimę przygotowujemy w taki sam sposób, jak powyższy wariant bez pasteryzacji. W obu przypadkach należy zachować wysoki poziom higieny.
Zobacz też: Dżem agrestowy: przepis. Jak zrobić go w domu?